UMRO JE ALOJZ PEHAL

834 0

Nakon kratke i teške bolesti, u vječnost se preselio Alojz Pehal, jedan od prvih članova Hrvatske seljačke stranke u općini Staro Petrovo Selo, nekadašnji direktor Mljekare „Slavija“ i zamjenik predsjednika Općinskog vijeća

Staro Petrovo Selo. Sahranjen je na staropetrovoselskom groblju, u utorak, 31. srpnja.

 

Alojz Pehal rođen je u Starom Petrovom Selu 1940.g. Poljoprivredni fakultet završio je u Zagrebu, a do povratka u rodno mjesto, radio je u Poljoprivredno-prehrambenom kombinatu Kutjevo.

 

„U meni Staro Petrovo Selo“, kaže pjesma o našem mjestu, u koje ste se Vi uvijek rado vraćali: iz srednje škole, s fakulteta, pa i dok ste radili u Kutjevu.“, rekao je , među ostalim, načelnik općine, Željko Kočijašević, opraštajući se u ime općine, općinskog vijeća i općinske organizacije HSS-a od pokojnika. Srce Vas je uvijek vuklo rodnom kraju i kroz rad u Rukometnom klubu „Slavija“ i kroz druge društvene aktivnosti, a onda ste se potpuno vratili korijenima: pridigli Mljekaru „Slavija“, koja je, zahvaljujući Vama i u vrijeme dok ste je Vi vodili, bila prepoznatljiva i kvalitetna tvrtka, nadaleko poznata. Od osnivanja općine Staro Petrovo Selo pa do neumoljive bolesti, koja je, na žalost, bila jača od Vas, bili ste aktivni u društvenom i gospodarskom životu, kao član poglavarstva, kao vijećnik, pa u dva mandata predsjednik Općinskog vijeća, a smrt Vas je zatekla na mjestu zamjenika predsjednika Općinskog vijeća, čiji ste rad godinama pomagali konstruktivnim raspravama i prijedlozima, iz kojih se uvijek lakše iskristaliziralo potrebno rješenje ili nastavak određenih aktivnosti. Jedan ste od osnivača i prvih članova Hrvatske seljačke stranke na području općine Staro Petrovo Selo. Uključili ste se i u rad Udruge vinogradara i voćara „Sveti Vinko“ . 2000. godine osnivač ste udruge „Češka beseda za grad Novu Gradišku i okolicu, čiji ste aktivni član bili, kao i član Izvršnog odbora udruge s čijim ste se članovima rado susretali na sastancima i organiziranim druženjima. U svemu što ste planirali i radili, vidjeli ste nešto korisno i dobro, ne samo za nas, nego i za generacije koje će doći i naslijediti nas.

 

Za sve aktivnosti, od kojih smo ovdje istaknuli samo neke, za unaprjeđenje života i rada na području općine Staro Petrovo Selo, dodijeljena Vam je i općinska plaketa, ali dobitnik ste i drugih priznanja, diploma i zahvalnica. Oni koji su ih dali, prepoznali su u Vama velikog i radnog čovjeka, srca šireg od ravnice.

 

Alojz Pehal, piše u svim Vašim dokumentima, pa i na osmrtnici, ali Vi ćete zauvijek ostati naš Slavko: takvog smo Vas znali, voljeli, cijenili i učili od Vas. Možda će neki reći kako se o čovjeku lijepo govori i prepozna njegova plemenitost, tek kad umre, ali Bog na sve gleda drugačijim očima od čovjeka. Bog vidi i nagrađuje svaku lijepu riječ, svaki korak, svako dobro djelo, a u Vašem životu bilo je puno dobrih djela. Zato, opraštajući se od Vas, danas ovdje, kod Vašeg posljednjeg ovozemaljskog počivališta, samo ću još reći: žao nam je što nas ostavljate, ali ponosni smo što smo živjeli, radili i surađivali s Vama. Vaše mjesto u općinskoj vijećnici ostat će prazno, ali u našim mislima i srcima nikada, jer jedan je Slavko Pehal. Iskrena hvala za sve i na svemu, u ime općinskog vijeća, u moje osobno ime, u ime Općinske organizacije Hrvatske seljačke stranke i u ime svih koji su Vas poznavali i voljeli, među ostalim je rekao načelnik općine.

 

Obred sprovoda vodio je ovogodišnji staropetrovoselski mladomisnik, Tihomir Bilešić, a poslije sprovoda u župnoj crkvi sv Antuna Padovanskog služena je misa zadušnica. Slavka, odnosno Alojza Pehala, dugo će pamtiti žitelji općine Staro Petrovo Selo, poljoprivrednici, gospodarstvenici, ali i svi drugi, jer je sa svima bio dobar, imao puno prijatelja i svakom rado pomogao u životu.

 

Autor: Višnja Mikić

 


 

Related Post

VINKOVO U STARCIMA

Autor - 18/01/2012 0
STARO PETROVO SELO, 18. siječanj 2012. – U nedjelju, 22. siječnja, tradicionalno će se u Starcima okupiti petrovoselski vinogradara i…

MEMORIJAL „HRVATSKI SOKOLI“

Autor - 15/09/2015 0
LAZE – Povodom dvadesetdrugog Memorijala „Hrvatski sokoli“ Laze 2015. godine ispred zgrade područne osnovne škole u Lazama postavljena je bista…