POTPISANI UGOVORI ZA REGIONALNI CENTAR GOSPODARENJE OTPADOM ŠAGULJE

803 0

SLAVONSKI BROD – Župani Požeško- slavonske, Sisačko- moslavačke i Brodsko- posavske županije potpisali su 8. studenoga Društveni ugovor kojim započinje realizacija dugo iščekivanog projekta Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Šagulje.

Hrvatska bi do 2022. trebala na deponije odložiti manje od 25% posto ukupno proizvedenog komunalnog otpada, a odvojeno prikupiti oko 60%. Centri za gospodarenje otpadom predstavljaju investicijske projekte u infrastrukturi za gospodarenje komunalnim  otpadom. Projektira se u vremenskom periodu od 25-30 godina, s javnim ulaganjima u fazi izgradnje i ostvarivanjem vlastitog prihoda naplatom svojih usluga od korisnika tijekom faze upravljanja.

U siječnju ove godine usvojen je Plan gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2017. – 2022., čime je otvorena mogućnost korištenja 475 milijuna eura iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Planom su predviđene aktivnosti koje će poticati sprječavanje nastanka otpada, ponovnu uporabu, recikliranje i kompostiranje, a važnije mjere iz plana su odvojeno prikupljanje na kućnom pragu, uvođenje stimulativnih mjera pri naplati javne usluge prikupljanja otpada prema sastavu i količini te uvođenje naknade za odlaganje komunalnog otpada.

Centri za gospodarenje otpadom najefikasnije su rješenje za potpunog zbrinjavanje otpada, posebice onog koji nije moguće preraditi u nove sirovine.  Kako je istaknuo župan Marušić, vrijednost projekta Regionalnog centra za gospodarenje otpadom  Šagulje je 130.000.000,00 kn i bit će financiran europskim sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija  2014-2020. u 90 % iznosu, dok će županije navedeni projekt sufinancirati u  preostalom iznosu od 10 %.

Realizacijom ovog projekta uspostavit će se cjeloviti sustav gospodarenja otpadom u Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj i dijelu Sisačko-moslavačke županije, smanjenje štetnih utjecaja na okoliš i uspostava samoodrživog financiranja sustava gospodarenja komunalnim otpadom.

Kako je u uvodu naglasio direktor   Regionalnog centra za gospodarenje otpadom “Šagulje” d.o.o. Josip Grgić, intenzivne aktivnosti na realizaciji ovog projekta su već započele, pa je danas održana i  prva Skupština Društva

Related Post

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

Autor - 18/02/2014 0
Pozdravljam jedinstvo koje je bilo u županijskoj Skupštini bez obzira što je bilo komentara tko je bio prvi i kad…