POUMAR I UDRUGA “Čuvari pučke kulturne baštine TKANICA “

919 0

NOVA GRADIŠKA 7. kolovoza 2013. „Čudesna ljepota necane čipke“ novootvorena je izložba koju možete posjetiti do 25. kolovoza u prostoru Doma kulture Nova Gradiška. Organizatori Pučko otvoreno učilište M.A. Relković i Udruga

„Čuvari pučke kulturne tradicije Tkanica, tj. njihovi predstavnici prof. Marija Karlovčan – Subić i Milan Rosić jučer su otvorili ovu hvalevrijednu izložbu kojoj je cilj istaći značaj jednog malog, ali vrijednog dijela kulturne, odnosno folklorne baštine novogradiškog kraja i njegovog očuvanja.

– Necanje je stara tehnika ručne izrade čipke pomoću posebne igle i drvenog okvira.

Necana čipka se može različito oblikovati, mreža se izrezuje po potrebi, jer se nec, kao ures prišivao na različite tekstilne predmete – od crkvenog i pučkog ruha do peškira, ponjava, jastučnica, zavjesa, nošnja, a upravo su primjeri nece i pokazani izložbom na spomenutim tekstilnim predmetima.

Umijeće necanja prenosilo se u nasljeđe s koljena na koljeno, ali se ipak danas ova čipkarska tehnika koristi vrlo rijetko i gotovo je zaboravljena. U novogradiškom kraju, osobito u Posavini – Orubica, Davor, Dolina, Vrbje – tradicija necanja sačuvala se sve do 70-ih godina 20. stoljeća, a danas tek rijetke ruke vladaju tim umijećem.

Cilj je ove izložbe pokazati bogatstvo i čudesnu ljepotu necane čipke novogradiškog kraja i osvijestiti ju kao iznimnu vrijednost naše nematerijalne kulturne baštine. – riječi su autorice izložbe prof. M. Karlovčan-Subić, ravnatečjice Doma kulture koja je istaklnula vrijednost očuvanja ovog starog hrvatskog običaja.

Karlovčan-Subić se također osvrnula i na vrednote čipki iz ostalih dijelova hrvatske i koji tehnikama se čipka kao isključivo ručni rad izrađuje na Hvaru, Pagu, Sv. Mariji na Muri itd.

Milan Rosić, također autor ove izložbe, čovjek koji se entuzijastično bavi istraživanjem i očuvanjem folklorno-kulturne baštine novogradiškog kraja već preko 20 godina i koji ima zasigurno najviše znanja na tom području istaknuo je vrijednost očuvanja rukotvorina i starih tehnika izrade od ručnih radova, pa na dalje. Krbez, šlinganje, neca samo su dio baštine koju udruga s njim na čelu nastoji očuvati za buduće naraštaje.

Također je pozvao sve zainteresirane koji imaju dobru volju i koji bi htjeli nešto više naučiti o spravljanju necanih čipki da posjete radionicu necanja koje će se održati u četvrtak 8. kolovoza s početkom u 20 sati u prostoru Domu kulture. Rosić se zahvalio Učilištu Relković i Gradu Nova Gradiška na potpori kojoj se nada i ubuduće.

Ispred brojnih posjetitelja izložbu je uz organizatore otvorila i zamjenica gradonačelnika mr.sc. Ljiljana Lukačević koja nije krila oduševljenje organizacijom izlože na kojoj su „uživo“ Marica Sverić i Tin Tomić demonstrirali izradu ove čipke.

Pohvale svakako treba uputiti i pjevačkoj skupini KUD-a „Fra Marijan Lanosović“ iz Orubice čije su članice uz jednog muškog člana, spomenutog Tina Tomića, dodatno oplemenile ovaj prekrasan događaj.

Čipku su za izložbu posudili Marina Jakobović, Milan Rosić, Marija Kičić iz Nove Gradiške, Kata Marjanović iz Davora i župa Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije Nova Gradiška.

Za likovni postav zaslužni su Marija Karlovčan Subić i Milan Rosić, a za tehnički postav: Vladimir Vuković, Kata Rosić i Anđa Novak.

{phocagallery view=category|categoryid=20|limitcount=28|enableswitch=0|fontcolor=#B88A00|bgcolor=#FFffff|bgcolorhover=#ffffff|imagebgcolor=#ffffff| bordercolor=#B88A00|bordercolorhover=#86B300|displayname=0|displaydetail=0|displaydownload=0|float=left|detail=5}

Related Post

KAZALIŠTE

Autor - 13/03/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 13. ožujak 2012. – Novogradiška kazališna publika uživala je u ponedjeljak 12. ožujka 2012.u vedroj komediji Carla Goldonija…

GRADSKA GLAZBA SVOME GRADU

Autor - 10/12/2012 0
U petak 7.prosinca 2012., u predvečerje blagdana Dana Grada i Župe Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije, pred punim gledalištem Dvorane…

MEĐUNARODNI USPJEH

Autor - 30/04/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 30. travnja 2014. – Jedna od najznačajnijih svjetskih harmonikaških manifestacija i sigurno jedna od vodećih na europskoj razini…

ZA KRAJ LJETA GLAZBE I KULTURE

Autor - 30/08/2015 0
NOVA GRADIŠKA – U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta „Matija Antun Relković“ 28. je kolovoza novogradiška kazališna publika uživala u predstavi…