POVEĆANJE NEOPOREZIVOG IZNOSA OSOBNOG ODBITKA DONOSI VIŠE NOVCA U DŽEPOVIMA ZAPOSLENIKA

572 0

Taj dio sredstava morat ćemo umanjiti kroz neka davanja. Neće se odnositi na plaće, ali sva ostala davanja iz proračuna vjerojatno ćemo morati umanjiti za 10 posto – kaže gradonačelnik Željko Bigović

NOVA GRADIŠKA, 17. studeni 2014. – Izmjene poreza na dohodak, kojima će se s 2.200 na 2.600 povećati iznos osobnog odbitka,

a prag za oporezivanje dohotka najvišom stopom od 40 posto, sa sadašnjih 8.800, podići na 13.200 kuna čelnike jedinica lokalne samouprave dignuo je na noge jer će u narednoj godini, od kada se novi zakon primjenjuje, ostati bez značajnog novca u svojim proračunima. Gradovi i općine protive se jer će lokalna uprava ostati bez oko 12 posto godišnjih prihoda. Naravno, pozdravljaju najavu da će se građanima podići prihodi, ali odmah i pitaju zašto preko leđa jedinica lokalne samouprave i zašto još uvijek nisu definirane najave na koji će ih način država obeštetiti. Smatraju to udarom na financijsku snagu lokalne samouprave.

 

Povećanjem neoporezivog dijela dohotka otvora se mogućnost za povećanje plaća zaposlenih, a hoće li im se plaće doista i povećati, ovisi o poslodavcima i ugovorima o radu.

 

Prema našim izračunima to će biti oko 1,6 milijuna kuna manje u Proračunu i taj dio sredstava morat ćemo umanjiti kroz neka davanja. Neće se odnositi na plaće, ali sva ostala davanja iz proračuna vjerojatno ćemo morati umanjiti za 10 posto jer država nije ništa kazala na koji način ćemo to nadomjestiti. Bojim se da je to utvrđeno nekim političkim predizbornim aktivnostima s ciljem da pojedine jedinice lokalne samouprave ostanu bez financijskih sredstava – kaže gradonačelnik Željko Bigović.

Related Post

Uspijeh mažoretkinja

Autor - 04/10/2011 0
NOVA GRADIŠKA 4. listopad 2011. – Na 15. europskom prvenstvu u mažoret plesu koje se održavalo od 3. rujna do…

BRANITELJI

Autor - 02/11/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 2. studenog 2013. – Za Dan grada ove godine Nova Gradiška bi trebala dobiti Trg hrvatskih branitelja, a…