NOVOGRADIŠKO GLAZBENO LJETO

1158 0

Edukativna izložba gljiva na otvorenom u središnjoj novogradiškoj ulici uz besplatnu degustaciju jela od gljiva upriličena je 22. kolovoza u prijepodnevnim satima, kao jedan od vrijednih popratnih sadržaja NG glazbenoga ljeta,

a pod nazivom „Gljivarski kotlić“. Rezultat je to uspješne suradnje nekoliko naših gljivara s Udrugom gljivara Našice, koja je u novogradiškom kraju pripremila ukupno 4. izložbe, od kojih dvije u sklopu manifestacije.

 

– Mi želimo pokazati ljudima bogatstvo naših šuma, kako bismo svi zajedno što bolje znali cijeniti ono što imamo te potaći ljude da idu u prirodu i odnose se prema njoj s poštovanjem. Ove godine, koja nije bila dobra za gljive, uspjeli smo izložiti samo 30-ak vrsta, lani ih je bilo preko 200. Ipak treba znati da u svako doba godine u našim šumama možemo pronaći neku vrstu gljiva, pa i u ovako sušnom razdoblju, jer gljive vlagu crpe iz drveća. Također je dobro istaknuti da su ljekovite i treba ih konzumirati preventivno radi jačanja imuniteta.

 

Ono što je zanimljivo, a malo je poznato, da je upravo Slavonija izuzetno bogata tartufima, u ovo doba godine raste crni tartuf, a krajem rujna kreće bijeli. Ljudi bi se ipak više trebali zainteresirati za gljive jer je Slavonija daleko najbogatija gljivama u Hrvatskoj – istaknuo nam je Hrvoje Knežević, predsjednik Udruge gljivara iz Našica.

Related Post

GRADSKA PRIZNANJA 2013.

Autor - 03/02/2014 0
Nažalost, Milenko Vučković – Kole, dopredsjednik DVD-a Nova Gradiška je, nakon kratke i teške bolesti, preminuo 17. siječnja 2014. godine.

NOVA INVESTICIJA

Autor - 18/09/2015 0
Zahvaljujući Viktoru Brdaru naš grad od 17. rujna ima novu kuglanu spremnu za natjecanja i u 1. ligi na radost…

OBNOVLJEN DRUŠTVENI DOM

Autor - 03/11/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 3. studenog 2013. – U društvenom domu više neće pjevati Miroslav Ilić ali ni nitko drugi, jer su…