UMRO JE IVO BAŠIĆ

642 0

NOVA GRADIŠKA, 22. veljače 2014. Jučer je umro Ivan Bašić (76), Novogradiščanin poznat u krugovima ekološki osviještenih ljudi, začetnik biodinamičke poljoprivredne proizvodnje i zaljubljenik u stare sorte voća.

Autor je više knjiga i publikacija te sudionik brojnih predavanja na kojima je širio svoje znanje biodinamičkoj poljoprivredi i potrebi očuvanja starih sorta jabuka i krušaka te drugog voća. Osnivač je Udruge za biodinamičko gospodarenje „Živa Zemlja“. Radi se o jednoj od najstarijih udruga sa ekološki osviještenim članovima, zaljubljenicima u prirodu, zdrav okoliš i način života.

 

Bio je uporan u nastojanjima da članove i sve građane koji su zainteresirani za ekologiju informira o gibanjima i novim ekološkim stremljenima kod nas i u svijetu. Uz ostalo, trudio se podsjetiti ih na sve pozitivno iz naše tradicije koja se, kako je naglašavao, se smije zaboraviti, a ni zanemariti jer su kao, naprimjer, stare sorte jabuka, blago hrvatskog naroda.

 

Sa zadovoljstvom je govorio da se povećava trend biodinamičke ratarske proizvodnje, ekološkog voća i povrća i ukazivao da će ona otvorenjem europskog tržišta ući u Europu i svijet. Bio je uvjeren da će marketinškim djelovanjem snažnije prodrijet na tržište i da će naša ekološka proizvodnja naći ekonomski opstanak. Nažalost, nije to dočekao. Ostavio je, međutim, iza sebe da to dočekaju, brojne prijatelje i entuzijaste na čije je opredjeljenje za bavljenje biodinamičkom proizvodnjom snažno uticao.

Related Post

NEMA KUPACA

Autor - 28/02/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 28. veljače 2013. – Nekretnine DI Stjepan Sekulić u stečaju nisu prodane ni na jedanaestoj javnoj dražbi, pa…

I TO JE MOGUĆE

Autor - 24/01/2013 0
Vinko Grgić, mladi i uspješan arhitekt, vlasnik i direktor tvrtke Entazis, odlučio je svoju uspješnu karijeru vezati za Novu Gradišku