PRIJE 39 GODINA ZABILJEŽEN JE DO SADA NAJVEĆI VODOSTAJ SAVE

1446 0

U kritičnoj situaciji na nasip je noću dovožena cijela treća smjena radnika iz novogradiških tvornica

NOVA GRADIŠKA, 6. travanj 2013. – U listopadu i studenom 1974. godine

zabilježen je do sada najveći vodostaj Save, a posebno kritično bilo je na području novogradiške Posavine. Obrana je trajala 45 dana, a 30 listopada 1974. godine vodostaj Save u Mačkovcu iznosio je 1023, u Davoru 924 i Staroj Gradiški 906 centimetara. Nikada prije, a ni poslije nije zabilježen tako visok vodostaj Save. Sudionici obrane od poplave učvršćivali su nasip i podizali zečje nasipe u dužini od 200 kilometara, posebno na području novogradiške Posavine gdje je stanje bilo najkritičnije. Izgrađeno je 25 kilometara zečjih nasipa od vreća, fosni i zemlje, ponegdje visine i 1,2 metra. Kako su tada istakli sudionici i organizatori uspješne obrane od poplave, novogradiška Posavina, ljudi i imovina, obranjeni su zahvaljujući dobro organiziranoj tadašnjoj Civilnoj zaštiti.

 

Uslijed dugotrajne velike vode pojavila su se klizišta nasipa i veća procjeđivanja. Na cesti Okučani – Stara Gradiška došlo je do većeg klizanja nasipa uz upornjak mosta preko odteretnog kanala Lonja – Strug. Promet je bio obustavljen a klizište sanirano probijanjem žmurja dubine 6 metara u dužini od 18 metara. Poplavljen je ribnjak Vrbovljani i dijelovi Gređana, Čovca i Novog Varoša. Poplavljeno je cijelo selo Pivare, a njegovi stanovnici su evakuirani. U Davoru je kliznuo nasip u centru sela, a cesta koja ide nasipom od Orubice do Davora morala je biti zatvorena.

Najteže je bilo na dionici od crpne stanice Ljufina do kraja sela Dolina. Nailazak velike vode prekinuo je radove na rekonstrukciji nasipa, a kota starog nasipa bila je za 50 cm, a ponegdje i 80 cm niža od maksimalnog vodostaja. Voda koja se procjeđivala kroz nasip brzo je potopila zaobalje što je onemogućilo pristup nasipu pa se doprema materijala za ojačanje i podizanje zečjih nasipa obavljala čamcima. Radove su obavljali žitelji posavskih sela i ljudstvo mobilizirano u Novoj Gradiški i brdskim selima. Radilo se danonoćno. Za rasvjetu najugroženijeg dijela korištena je za tadašnje vrijeme novost: agregat sa 20 rasvjetnih tijela. U posebice kritičnim situacijama na nasip je noću dovožena cijela 3. smjena radnika iz novogradiških tvornica. Stanovništvo iz posavskih sela nije vjerovalo u uspjeh obrane od poplave te je većina evakuirala stoku, a na katove kuća uz nasip izgradili su drvene rampe. Obrana od poplave je uspjela i Posavina obranjena.

Dolina 1974. godine

Related Post

GRADU ZA ROĐENDAN

Autor - 04/12/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 4. prosinac 2014. – Mališani iz Dječjeg vrtića Nova Gradiška danas su tradicionalno uoči Dana grada, predvođeni svojim…

POVEĆAVA SE BROJ NEZAPOSLENIH

Autor - 16/01/2014 0
U novogradiškoj ispostavi u prosincu je evidentirano 5558 nezaposlenih osoba NOVA GRADIŠKA,  16. siječanj 2014. – Na evidenciju nezaposlenih u