KIŠA ZAUSTAVILA RATARE

820 0

NOVA GRADIŠKA, 6. travanj 2013. – Iako nije bilo obilnog snijega i kiša njive u novogradiškom kraju natopljene su vodom do te mjere da poljoprivrednici ne mogu obavljati poslove. Izostali su dohrana i zaštita ozimih usjeva,

a još uvijek nije započela ni proljetna sjetva i ako su za neke usjeve i povrtlarske kulture već prošli agrotehnički rokovi. Nakon poplave i suša koje su naizmjenično pratile ratarsku proizvodnju proteklih nekoliko godina poljoprivrednici sada strahuju od još jedne loše godine. Poljoprivrednici ne mogu ništa poduzeti osim čekati ljepše vrijeme.

-Imam 240 hektara zasijanih ozimim usjevima, od kojih 120 hektara pšenicom, 80 uljanom repicom i 40 hektara pivskim ječmom. Prihranu do sada nisam proveo, a ni zaštitu na korove i bolesti jer je u polje nemoguće ući, sve pliva i sve je pod vodom. Korovi rastu i veći su od usjeva koji su u jako lošem stanju iako su bili prije mjesec-dva bili u dobrom stanju. U posljednjih mjesec dana su propali i guši ih korov – kaže Mato Šmit, jedan od najvećih ratara i povrtlara u novokapelačkom kraju. Što se tiče proljetne sjetve kaže da je situacija grozna.

-Trebali smo posadit luk još prije mjesec dana. Rokovi izlaze i upitna je njegova sadnja. Ako kiše prestanu sigurno je da se u narednih deset dana neće moći ići na njive. Rokovi izlaze i za sjetvu šećerne repe. Sjemenski kukuruz trebam po ugovoru posijat do 15. travnja što je nemoguće. Pitanje je koliko će se uopće o travnju moći raditi na njivama- dodaje Šmit.

 

Ovo može biti naznaka katastrofe za poljoprivrednike. Ovo je četvrta godina katastrofe. 2010. je bila poplava, 11. i 12. suša sada jer zemljište prezasićeno vodom za razliku od prošle godine.

 

Related Post