POVODOM ŽUPNOG BLAGDANA KRALJICE SV. KRUNICE

815 0

NOVA GRADIŠKA, 9. listopada 2016. -Povodom blagdana Kraljice sv. Krunice Folklorni ansambl mladih Nova Gradiška organizirao je treću po redu manifestacije „Diko moja, priko kola priđi“. Sudionici, ove sada već tradicionalne manifestacije,

okupili su se kod od župne crkve Kraljice sv. Krunice. I ljudi i konje blagoslovio je velečasni Ivan Štivičić i naglasio značaj koji ova manifestacija ima u očuvanju običaja i tradicije hrvatskoga naroda.

-Ove smo godine imali 15 zaprega i 12 konjanika. Gospodin Štefo Rosić nam je omogućio da se okupi što veći broj konjanika na čemu smo mu zahvalni jer nam je pomogao da ovaj običaj uprizorimo u povodu župnog blagdana kako on ne bi ostao samo u zapisima već bio i vizualno dočaran našim mladim generacijama.

Vjera i tradicija su uvijek išli zajedno i zato moram reći jedno veliko hvala velečasnom Ivanu Štivičiću kolji nam je omogućio da ovaj običaj i ove godine prikažemo u sklopu crkve – kazala je Ernestina Straga-Šašić, predsjednica Folklornog ansambla mladih Nova Gradiška ne propuštajući priliku svim sponzorima i župljanima zahvaliti na potpori.

-Za župu je čast to što župljani sami žele pridonijeti proslavi same svetkovine na jedan, da tako kažem, kulturno-folklorni način. To je još jedan pokazatelj i dokaz da onaj koji želi i koji nešto aktivno hoće i traži. da to može uspjeti. Župa je pokretač i daje poticaj, ali sve ono što je napravljeno je rad Folklornog ansambla mladih. Kao župnik sam zadovoljan i radostan da se oni na taj način uključuju u proslavu svetkovine Kraljice svete Krunice – kazao je velečasni Ivan Štivičić i dodao da je ova manifestacija doprinos afirmaciji vjere i onoga što se nekada živjelo, a što se danas pokušava očuvati.

Velečasni Ivan Štivičić i zamjenica gradonačelnika Vesna Đapić su povorku svečano ukrašenih konjskih zaprega i konjanika ispred župne crkve ispratili prema Ljupini gdje su ispred crkve sudionici dobili okrjepu. Povorka se vratila Ulicom kralja Zvonimira do doma „Bešlić“, potom prošla Ulicom baruna Trenka i Celestina Medovića do PVC stolarije Jurišić, a kroz Zagrebačku ulicu došla do Ulice Ivana Gorana Kovačića i Doma za stare i nemoćne osobe Grgić. Na povratku povorka se zaustavila kod spomen-obilježja braniteljima poginulim u Domovinskom ratu. Poginulim braniteljima odana je počast minutom šutnje, paljenjem svijeća i molitvom. Povorka se kroz Hebrangovu ulicu vratila do župne crkve gdje su je ovogodišnja manifestacija „Diko moja priko kola priđi“ završila druženjem, uručivanjem zahvalnica sudionicima i svima onima koji su pomogli njezinom organiziranju.

Related Post

Uspijeh mažoretkinja

Autor - 04/10/2011 0
NOVA GRADIŠKA 4. listopad 2011. – Na 15. europskom prvenstvu u mažoret plesu koje se održavalo od 3. rujna do…