Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u OŠ „Mato Lovrak“ sudjelovala u akciji „Hrvatska čita“

1674 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 10.  listopada 2018. – Nakon što je posjetila Opću bolnicu predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjetila je  Osnovnu školu „Mato Lovrak”. Dočekali  su je  ravnateljica Vesna Lončar Cindrić, učitelji i učenici.

Škola smo okrenuta budućnosti

-Dobrodošli u našu školu u kojoj se njeguje duhovitost, originalnost, timski rad i kreativnost, u kojoj se odgaja i obrazuje uz glazbu, ali i lijepu riječ. Škola smo okrenuta budućnosti, moderna smo opremljena škola u kojoj je primjena suvremene tehnologije i tehnika naša svakidašnjost, s velikim naglaskom na sigurnost djece na internetu. Jedna smo od dvije  osnovne škole u našem gardu. Našu školu pohađa 611 učenika, a u sastavu naše škole je i Osnovna glazbena škola  koju pohađa 99 učenika. Ukupan broj djelatnika je 86, od toga 6 pomoćnika u nastavi.

Krilatica koja nas vodi je uvijek ona Lovrakova „kad se velike i male ruke slože, sve se može“. Ona nas vodi u  svakodnevnom radu,  ali isto tako i kroz projekte. Upravo sada je jedan projekt u tijeku, a to je projekt energetske obnove nakon kojeg ćemo sigurno zasjati u punom sjaju.  Ugodno se  osjećajte s našim učenicima, našim učiteljima djelatnicima koji će sigurno  sa  ovog susreta ponijeti prekrasne uspomene. Predsjednice, u ime učenika, učitelja i  djelatnika  naše škole, predstavnika Školskog odbora, Grada i Županije  – dobro nam došli – kazala je,  pozdravljajući predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, ravnateljica Vesna Lončar Cindrić.

Čitanje otvara put u svijet mašte i  svijet znanja                

– Iznimno mi je drago biti s vama, druženje s vama  su mi najljepši  trenuci, druženje s vama našim budućim liderima, budućim predsjednicima, liječnicima, frizerima, variocima, konobarima i inženjerima, sa svima vama koji ćete nastaviti  graditi ovu našu prekrasnu  Hrvatsku državu. Jedan od razloga zašto sam pokrenula projekt „Hrvatska čita”, zbog čega smo danas ovdje okupljeni, jest žalosna činjenica da u Hrvatskoj odrasla osoba u prosjeku pročita jednu knjigu godišnje. To je vrlo malo i  moram reći da ste vi učenici  po tome puno vredniji, stoga, ovim projektom želim potaknuti mlade ljude da čitaju cijeli život. Čitanje knjige, enciklopedije i sve što vam je dostupno  otvara put u svijet mašte i  svijet znanja. Moram priznati da je čitanje i moja  strast. Jednostavno ne mogu prestati čitati, posebno neku od knjiga koju volim. To je navika koju   stvorite  za cijeli život. Slobodno mogu reći, čitanje uz  moju mamu i tatu  je jedan od  glavnih   razloga zašto  sam danas ovdje, zašto sam postala predsjednica Republike Hrvatske  i ostvarile puno svojih snova koje sam imala u životu, kada je riječ o karijeri – kazala je  predsjednica  Kolinda Grabar-Kitarović  i obavijestila učenike o dva projekta  koje je pokrenuo njen Ured.

Jedan je akciju nagrađivanja učenika koji su pročitali najviše knjiga u školskoj knjižnici i  projekt u kojem  učenici  mogu  slati svoje  sastave o tome kako vide Hrvatsku, svoj zavičaj,   kako vide budućnost u našoj državi i koje su njihove želje. Pozvala je učenike da sudjeluju u što većem broju.

Predsjednica se potom pridružila učenicima  i sudjelovala u akciji „Hrvatska čita” i pročitala ulomak iz romana  Mire Gavrana „Zaljubljen do ušiju”. U lijepom druženju  s predsjednicom  učenici su joj postavili brojna pitanja, od  pitanja o životu u djetinjstvu do  ostvarenja životnih želja, te  radu i  odgovornostima koje ima obnašajući  dužnost predsjednice.

 

Related Post