Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posjetila Opću bolnicu u Novoj Gradiški

2197 0

NOVA GRADIŠKA, 10. listopada 2018. – Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović današnji boravak u Novoj Gradiški započela je posjetom Općoj bolnici. Dočekali su  je   ravnatelj dr. Josip Kolodziej i župan Danijel Marušić. Predsjednicu su pozdravili  i djelatnici  bolnice.

Na novom  Odjelu dijalize dr. Kolodziej  je pozdravio   Predsjednicu, župana,  predsjednika Županijske skupštine Peru Ćosića, zamjenika novogradiškog  gradonačelnika i načelnike  općina novogradiškog kraja, koje su sudjelovale u izgradnji i  opremanju ovog odjela.  Zaželio je predsjednici dobrodošlicu i zahvalio na dolasku u bolnicu  koja je, kako je naglasio,  stara 170 godina  i  imala svojih uspona i padova.

Ukidanju novogradiške  bolnice  i njezino spajanje s bolnicom u  Slavonskom Brodu  narušio kvalitetu zdravstvene zaštite i  njenu dostupnost             

-Posljednje vrijeme  obilježila su dva događaja.  To je Domovinski  rat jer je  bolnica bila  nekoliko kilometara udaljena od crte bojišnice i  u kojoj se liječilo nekoliko stotina  hrvatskih branitelja.  Drugi važan događaj zbio se prije nekoliko godina kada je tadašnja Vlada donijela odluku o  ukidanju ove bolnice  i njezino spajanje s bolnicom u  Slavonskom Brodu. Taj događaj je narušio kvalitetu zdravstvene zaštite i  njenu dostupnost.  Unio je i strah  među ljude za radna mjesta  i među pacijente za mogućnost liječenja. Hvala Bogu, 1. listopada  2017. godine odlukom Županijske skupštine i uz potporu ove Vlade  mi smo se  uspjeli ponovo osamostaliti i dobiti pravni subjektivitet. Kolika je šteta nanesena tim  spajanjem potvrđuje samo jedan činjenica. U vrijeme spajanja  smo mogli aplicirat na projekt  „Kraći put do zdravlja“  i izgubili 10 milijuna kuna jer nismo  kao Podružnica prihvatljivi na natječaju.

Počastili ste nas svojim dolaskom u trenutku kada obilježavamo završetak radova na Odjelu dijalize  i njegovo otvaranje. Ovo je projekt koji traje 26 godina. Prvi Inicijativni odbor je formiran 1992. godine. Iz raznih razloga tek smo sada ušli u njegovu realizaciju. 35 pacijenata gravitira  našoj bolnici  i bit će liječeno  na ovom odjelu. Investicija je  vrijedna 2,5 milijuna kuna.  Imamo mladi kadar  i mladu voditeljicu dr. Knežević. Nadam se da će odjel značajno dići kvalitetu života  pacijenata s našeg područja.

                                 Novi projekti

Ne stajemo samo s  obnovom ovog odjela,    aplicirali smo energetsku obnovu cijele bolnice u vrijednosti  oko 20 milijuna kuna. Sva sredstva bit će povučena iz europskih fondova. Trenutno su u tijeku radovi na obnovi Odjela pedijatrije. To je projekt vrijedan 2,5 milijuna kuna koji će isto tako, dobrim dijelom, biti financiran iz europskih fondova. Napravili smo projekt i čekamo da se otvori natječaj za hitni objedinjeni bolnički prije. Projekt je   u vrijednosti  8 milijuna kuna. Nadam da je ovo jedan novi zamah koji će novogradiškoj bolnici dati „novi život”.  Najvažniji od svega su  djelatnici. Imamo 72 liječnika, a osobito je značajno što imamo 28 specijalizanata,  koji su na specijalizaciji i željno očekujemo njihov povratak što će  značajno dići  kvalitetu pružanja usluga zdravstvene zaštite  u našoj bolnici – kazao  je ravnatelj dr. Josip Kolodziej i dodao da se nada će imati za koga otvoriti ove odjele, posebno pedijatriju,   jer se demografska situacija kako i sami kažete je zaista katastrofalna i stoga trebamo  žurne mjere da nešto poduzmemo jer vremena za realizaciju  dugoročnih projekata nema.

Ovdje se   vidi  humani pristup pacijentu, što znači da on nije samo objekt  liječenja  nego i subjekt

Okupljenim se liječnicima i zdravstvenom osoblju obratila i sama predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i zahvalila na toploj dobrodošlici.

–Čestitam vam na svemu što se učinili dosada u povijesti bolnice, posebno na brizi  o našim ranjenicima i  braniteljima, ali i o svim osobama na ovom prostoru.  Uvjerena sam da s najvećom razinom liječničke etike i humanošću pristupate svakom svojem  pacijentu. To se vidi i na ovom novom Odjelu za dijalizu koji je svijetli primjer   u  odnosu  na to kako, nažalost, još uvijek  izgleda  većina naših bolnica. To ne znači da je razina u bolnicama niža  nego što je na zapadu. Nažalost materijalnu uvjeti još su nam uvijek malo drukčiji  malo manje humani. Ovdje se upravo  vidi taj humani pristup pacijentu, što znači da on nije samo objekt  liječenja  nego i subjekt. Vjerujem da će se, u ovim prekrasno uređenim prostorijama prepunim svjetla  pacijenti osjećati malo optimističnije.

Jako sam zadovoljna ovime što sam vidjela i još jednom srdačno čestitam svima  vama u bolnici, ravnatelju, Ministarstvu zdravstva, županu,  lokalnoj i regionalnoj upravi i samoupravi te Ministarstvu, te svima koji su pomogli  u realizaciji ovoga projekta –  kazala je  predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović  i  djelatnicima bolnice zaželjela puno uspjeha u radu.

 

Related Post