Predsjednik Zoran Milanović napustio obilježavanje obljetnice „Bljeska“ zbog natpisa “Za dom spremni”

611 0

OKUČANI, 1.  svibnja 2020. – Obilježavanje jubilarne  25. obljetnice VRO „Bljesak“   se ove godine održalo uvjetovano mjerama zaštite od pandemije koronacirusa sa znatno skraćenim protokolom i  popratnim sadržajima.  Svečanost je   obilježio iznenadni odlazak Predsjednika Republike, Zorana Milanovića, koji je  spomen obilježje “Kristalne kocke vedrine” i  Okučane   napustio  zbog natpisa  “Za dom spremni” na majici jednog  jedan od sudionik protokola  kod polaganja vijenaca.

– Žao mi je, došao sam ovdje odati počast onima koji su pali za Hrvatsku. Pristali smo na sve elemente protokola, međutim ovdje se jedan od sudionika koji treba polagati vijenac prije mene skinuo u odoru sa znakom ‘Za dok spremni'”.

Smatram to gaženjem žrtava i sjećanja na ovaj događaj. Ubuduće gdje god bude ovakva situacija ja u tome neću sudjelovati. Premijera i predsjednika Sabora razumijem, oni moraju.

Dokle god uvjeti budu ovakvi, a ovo je netko namjerno ovako napravio, jer je to sve praćeno i gledano, ja u tome neću sudjelovati – izjavio je predsjednik Zoran Milanović.

Zoran Milanović je trebao zajedno  s predsjednikom Hrvatskoga sabora Gordanom Jandrokovićem i predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem, položiti vijenac, zapaliti svijeće  i odati počast braniteljima   poginulima u oslobađanju  okupiranog dijela zapadne Slavonije.

-To je njegova odluka. Uvijek smo poštovali žrtvu hrvatskih branitelja pa nikada nećete od nas čuti da ploču s imenima branitelja se može baciti. Tako je i s onom pločom koja je premještena iz Jasenovca za što smatram da je dobro. Njegovo je pravo da ode, naša obveza je da ostanemo ovdje.
Svi koji su dali život za Hrvatsku imaju moje poštovanje, pa tako i pripadnici HOS-a. Ono što su predsjednik Tuđman i hrvatska vojska učinili jest objedinjavanje svih hrvatskih snaga u službeni formalni sastav naše vojske i policije. Razlika koju radimo danas na ovom mjestu, na ovaj način, nije dobra. Dakle to što je predsjednik napravio. Jer ovdje smo došli da bismo odali počast tim ljudima i hrvatskoj slobodi. Nema mjesta provokacijama, a mi smo ovdje ne samo osobno nego i kao institucije države. I u tom kontekstu odajemo počast hrvatskim braniteljima – kazao je  premijer Plenković.

 

 

 

 

 

Related Post