PREDSTAVLJEN GODIŠNJAK MATICE HRVATSKE I NAGRAĐENI NAJBOLJI UČENICI

1822 0

Autor Ivanka Herceg

U čast “jezika roda moga”, domovine i slavonskoga zavičaja

NOVA GRADIŠKA – Sedamnaestu je godinu za redom novogradiški Ogranak Matice Hrvatske tiskao i ponudio 17. broj Godišnjaka, publikacije, koja bilježi brojna događanja u Novoj Gradiški, ali i široj okolici i donosi teme iz kulture, književnosti, povijesti, zdravstva, školstva, umjetnosti,….sjećanja na znane i manje poznate ljude, koji su svojim radom ostavili trag u našoj zajednici.

Predstavili su ga, u prepunoj Gradskoj vijećnici, prof. Vjekoslava Bagarić, novoizabrana predsjednica Ogranka i Miroslav Prpić, dipl. ing.arh, likovni urednik.

Ovim kulturno-glazbenim događajem Matičari su se još jedanput oprostili i od nedavno preminulog dugogodišnjeg predsjednika prof. Josipa Ostića, čiji su tekstovi o 25. godina matičina ogranka u NG i međunarodnom stručnom skupu o Miri Gavranu naslovljenom “Let s Gavranom”, ostali zabilježeni za povijest.

Godišnjak počinje “Kronikom događaja u našem ogranku 2016”, a završava Pregledom “Kulturnih događanja”. U tu kroniku uključena su i događanja u susjednima Cerniku i Rešetarima. Tu su i rubrike “Kultura”, “Obljetnice”, “Aktualna društvena zbivanja” u kojoj o učiteljima i učenicima jasan stav iznosi gošća, prof. Nevenka Nekić, potom “Radovi mladih suradnika”, pa rubrika “Urbanizam” (naslov “1990-2016. što je planirano, što je ostvareno, kako dalje? ,autora Miroslava Prpića, dipl. ing. arh)”, Iz književne radionice, “Književno-likovni izlog”, rubrika “U spomen”.

Uvelike vesele i novi mladi autori. U ovom broju su to gimnazijalac, Dino Dumenčić s radom “Pismo branitelju” te Maja Milanović i Monika Štrk, koje pišu o 23. susretu malih pjesnika Slavonije i Baranje.

Jedan od novih autora je i poznati filmski redatelj Silvije Petranović, u rubrici “Obljetnice” s tekstom Tomislav Petranović -Thoma, 50 godina slikarstva. Podsjetimo! U Gradskom muzeju NG tim je povodom bila otvorena istoimena izložba, a postavljena i povodom otvorenja novouređenog i obnovljenog prostora Muzeja.

Rubrika “Iz povijesti našega kraja” donosi zanimljiv rad o osnutku škole u Okučanima i njezinom razvitku u vrijeme Austro Ugarske, autora Branimira Gajskog, učitelja povijesti.

Apostrofiran je i tekst mlade prof. hrvatskog jezika i književnosti Gabrijele Vojvodić o pučkoj književnosti i našemu Luki Iliću Oriovčaninu, potom zanimljiva priča “Benkovačka greda” autorice Marijane Bogdanović, učiteljice razredne nastave, koja se prvi puta javila u 16. broju Godišnjaka pričom o “Kosom selu”, rodnom Kosovcu.Također je istaknuta i istinita priča “Vukovi” naše Evice Kraljić.

Po izboru Tita Bilopavlovića u rubrici “Iz književne radionice” objavljeno je deset novih pjesama zavičajnika, pjesnika Željka Kneževića, čiju najnoviju zbirku kritika ocjenjuje u superlativima. Njegove je stihove interpretirao, kao i uvijek izvrsni, Zrinko Kapetanić. Književo-likovni izlog donosi poeziju i prozu stalnih suradnika: Evica Kraljić, Vesna Dumičić, Ljubica Sedlaček, Đurđica Blažinović-Zoričić,Katarina Jajić-Čanić, Veronika Devčić, Stjepan Adžić,Rade Španović, kao i poznata pjesnikinja rodom iz našeg kraja Mirjana Smažil Pejaković.Također su zastupljeni i novi autori-Ivan De Villa, predsjednik KLD-a Rešetari, koji piše o XIX.Rešetaračkom susretu pjesnika-manifestaciji koja upravo materinjim hrvatskim jezikom povezuje domovinsku i iseljenu Hrvatsku i koja je poznata u cijelom svijetu. Tu je i nadareni, mladi fotograf Mladen Božičković, koji svjetlopisom donosi ljepote Hrvatske, a prošle je godine imao i uspješan nastup na manifestaciji

Neodoljiva Hrvatska – Dani vizualne kulture na kninskoj tvrđavi, na kojoj je predstavljao grad NG, Priređena mu je tom prigodom i izložba fotografija na kninskoj tvrđavi .

U rubrici “U spomen”oprostili su se Matičari od člana-radnika i jednog od utemeljitelja Ogranka Ante Čelikovića te od stalnog suradnika Feliksa Valentića.

A u rubrici “Kronika kulturnih događanja u Novoj Gradiški 2016” autorica Zrinka Ferenčina zabilježila je 155 događanja.

Nagrade za izvrsnost

Drugi dio ovoga susreta 28. lipnja bio je tradicionalno posvećen najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola novogradiškoga kraja, kojima su prof. Vjekoslava Bagarić i prof. Morana Plavac, tajnica Ogranka, uručile nagrade za izvrsnost-knjige u izdanju MH, novi broj Godišnjaka i “Vijenac”. Primilo ju je 17. učenika i učenica:

Josipa Lovrić (OŠ Ljudevta Gaja NG), Paula Petranović (OŠ “Antun Mihanović” Nova Kapela-Batrina), Natali Žegarac i Maja Mlađan (OŠ I.G.Kovačića Staro Petrovo Selo),Eugen Ivanišević i Eva Hron (OŠ “Vladimir Nazor”, Adžamovci), Jana Vidović i Andrea Stipančević (OŠ “Mato Lovrak” NG), Matea Cica (OŠ Dragalić), Gabrijela Bratek i Petar Magdić (OŠ “Markovac” Vrbova), Helena Kurić i Ivana Radman (OŠ Okučani), Karlo Szabo i Luka Đaković (Gimnazija NG), Matej Štefanac i Borna Stipić (ETŠ i ekonomska škola).

I na taj način novogradiški Matičari žele dodatno motivirati mlade i osvijestiti im činjenicu kako je znanje moć, da im ga nitko ne može uzeti i da na takvim čvrstim temeljima mogu graditi vlastitu i budućnost svoje zemlje.

Svečanost je interpretacijom vlastitih stihova oplemenila i Vesna Dumičić, a glazbenim nastupom Petra Senić, učenica 6.r. glazbenog odjela flaute OŠ “Mato Lovrak”.

Ovaj tradicionalni kulturno-glazbeni susret završio je zajedničkim fotografiranjem i druženjem.

Related Post

300 NOVIH RADNIKA U SL. BRODU?

Autor - 21/03/2013 0
SLAVONSKI BROD 21.03.2013. – „City Colosseum“, atraktivan je naziv novog mega trgovačkog centra, najvećega u ovom dijelu Hrvatske, koji će…