PREDSTAVLJEN ROMAN „IZ BLATA“ AUTORA VLADIMIRA BAKARIĆA I HIP-HOPERA SHORTYJA

1063 0

NOVA GRADIŠKA, 23.ožujak 2011. – Gradska knjižnica bila je u utorak ugodno mjesto druženja i predstavljanja romana „Iz blata“ , književnog prvijenca poznatog slavonskog hip-hopera Dalibora Bartulovića – Shortyja i njegovog vinkovačkog prijatelja Vladimira Bakarića, nagrađivanog pisca za djecu i mlade. Osobitost ovog romana je što ima dvojicu autora, koji

su dogovorili da zajedno napišu roman, za koji se već može reći da je pobudio pažnju čitalačke publike, posebno mladih. Ravnateljica knjižnice prof. Biljana Dakić, pozdravila je autore i sve nazočne na dječjem odjelu knjižnice, a prof. Kristina Ivošević kratkom se recenzijom osvrnula na ovaj neobičan književni uradak dvojice autora.

– „Osjećaji imaju svoje sudbine.“, citat je francuskog književnika Julesa Berbeya d Aurevellya. Ljubav, prijateljstvo, ponos, ali i neki drugi od bezbrojnog niza nijansi što ih doživljavamo imaju svoju priču.

Nekoliko takvih priča uklopljeno je u roman „Iz blata“. Roman strukturalno čini subkulturna pozadina teksta, autsajderska perspektiva pripovjedača i visoka narativnost. Autobiografski elementi i fikcija isprepliću se te tako otvaraju prostor otvaraju prostor intimnog, no i svjedočanstvo su objektivne suvremenosti.

„Hip-hoperski“ realizam i prikaz života ulice otvaraju i problemske teme: droga, siromaštvo, psihičke bolesti i dr. preplavljenost osjećajima egzistencijalne praznine, odbačenost i nepripadanja, svijet likova ovog romana gleda kroz prizmu beskompromisnosti i bunta svojih idola u glazbi (2 Paca) i montipajtonovskog pogleda na svijet.

Metaforičan izraz i tekst koji je zabavan za čitanje daju odgovore ili su samo čisto svjedočanstvo x generacije i njezina stremljenja između ideala i životnog standarda – kazala je prof. Kristina Ivošević.

Čitajući odlomke iz romana učenici Vedran Župančić i Josip Mandić doprinijeli su uspješnom predstavljanju dvojice Viinkovčana i njihovog romana. Novogradiško predstavljanje ocijenili su najboljim do sada, a posebno su bili oduševljeni osvrtom na roman mr. Ljiljane Lukačević, koja ga imala priliku pročitati. Po ovaj roman trebalo bi doći u Gradsku knjižnicu, posuditi ga i pročitati.

 

Kako smo čuli od Shortyja ideju za roman dao je Vladimir Bakarić. Da su posao zajednički dobro odradili svjedoče brojne pozitivne kritike, a i njegovo osobno zadovoljstvo koje ga je, kako je kazao, učinilo sretnim jer se time ostvarila i njegova velika želja.

Dodajmo da autore vežu zanimljivosti za Novu Gradišku. Vladimir Bakarić rođen je u Novoj Gradiški, a da u njoj nikada nije živio. Kako je rekao mama i tata našli su se na kirvaju u Vrbovi i eta njega u Novoj Gradiški. Shorty se više sjeća Strmca, gdje je bio u vojsci, a u Gradišku nije često dolazio jer ga nisu puštali.

  

 

Related Post