PREDSTAVLJENA KNJIGA SIČANSKE RIČI

2033 0

NOVA KAPELA, 10. srpanj 2014. – Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera – Učiteljski fakultet u Osijeku i Udruga Sičani danas su u Hrvatskom domu u Novoj Kapeli predstavili knjigu Sičanske riči autorica

doc. dr. sc. Emine Berbić Kolar i prof. dr. sc. Ljiljane Koletić. Uz autorice, knjigu su predstavile i o sičanskom govoru, dugotrajnom istraživačkom radu koji je trajao pet godina i nastanku knjige govorile recenzentice prof. dr. sc. Loretana Farkaš Brekalo i izv. prof. dr. sc. Milica Lukić.

 

Riječ je o starohrvatskom jeziku, a ova knjiga sigurno je velik doprinos očuvanju značajnog dijela našeg kulturnog identiteta. Govor Siča, uz staroperkovački govor, jedan je od dva zaštićena govora u Slavoniji. Recenzentica prof. dr. sc. Loretana Farkaš Brekalo smatra zato ovu knjigu iznimno važnom, a rad autorica hvale vrijednim, jer se radi o govoru koji je u izumiranju. Radi se o arhaičnom (šokačkom) govoru koji je zaštićen od Ministarstva kulture, a vjerojatno će se naći i na UNESCO-ovoj listi kao temelj književnog jezika iako je po svojoj akcentuaciji različit od njega. Sičanski govor, kao i perkovački, stoga je vrijedno sačuvati kao dio kulturnog identiteta. Kako i danas Sičani govore i čuvaju svoj govor, koji je svrstan u nematerijalno kulturno dobro, prezentirao je Ivan Ćupić.

Knjiga se sastoji od dva dijela. Prvi dio daje osobine slavonskoga dijalekta i sičanskoga govora na fonološkom, morfološkoj, sintaktičkoj i leskičkoj razini, a drugi dio čini rječnik.

Uz autorice velik doprinos u nastajanju ove knjige dali su mještani Siče, posebno šira obitelj Ćupić. Mještanima Siča, Ministarstvu kulture i Brodsko-posavskoj županiji, ali i ostalima koji su podržali ovaj projekt i dali svoj doprinos u njegovoj realizaciji, posebno Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera, koje je nakladnik, zahvalile autorice.

Predstavljanje knjige vodila je prof. Vesnica Mlinarević s Učiteljskog fakulteta u Osijeku. Autorice su za svoj rad zaslužile pohvale koje su izrekli Davor Vlaović, zamjenik župana brodsko posavskog, Željka Perković, izaslanica Ministarstva kulture i Ivan Šmit, općinski načelnik u Novoj Kapeli, te Tea Tomas, zamjenica gradonačelnika Slavonskog Broda.

Autorice ove knjige i brojne uzvanike, među kojima su bili predstavnici Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, i učiteljskih fakulteta u Osijeku i Slavonskom Brodu, djelatnici u kulturi i prosvjeti s područja brodsko posavske županije i mještani Siča, u ime Udruge Sičani pozdravila je predsjednica Kristina Ćupić.

Related Post

OPĆINA NOVA KAPELA

Autor - 27/05/2016 0
NOVA KAPELA – Nakon prijave na Natječaj u okviru Mjere 7, Programa ruralnog razvoja RH, podmjere 7.1. ”Sastavljanje i ažuriranje…