Prekid sjednice Gradskog vijeća – očitovanja Mirka Golovrškog i Franje Kikića

974 0

NOVA GRADIŠKA 10. ožujak 2011. 

Mirko Golovrški, predsjednik kluba vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću

Ono što je predsjednik Gradskog vijeća danas učinio moglo se i očekivati po zbivanjima uoči početka sjednice: članovi HDSSB-a nisu se pojavili na sjednici koordinacije već su se ispričali sastankom

sa predsjednikom Gradskog vijeća; sve do početka sjednice gradonačelnik nije mogao stupiti u kontakt s predsjednikom Vijeća, i konačno, nakon 13 preskočenih sjednica na Vijeću se pojavio čak i vijećnik dr. Zoran Jukić, što je vrlo neuobičajeno.

 

Razlozi koje je predsjednik Vijeća naveo za prekid sjednice, a to želimo naglasiti, suprotni su čl. 102 Poslovnika Gradskog vijeća te se time za prekid nisu ni stekli potrebni uvjeti. Što se tiče primjedbi oko programa rada Gradskog vijeća, na današnjoj je sjednici bila prilika da se on dopuni, pogotovo zato što je godišnji program rada Gradskog vijeća i bio na dnevnom redu. Osim toga, sve su stranke u Gradskom vijeću još prije Nove godine primile poziv da predlože teme za program rada Vijeća što je HDSSB i učinio i svi su njihovi prijedlozi uvršteni, a svoje je primjedbe pravovremeno mogao dostaviti i HDZ, pa čak i na današnjoj sjednici.

 

Jedini razlog za prekid sjednice je predsjednikov ultimativni zahtjev da prijenos sjednice ide putem “Hrvatskog radija Radio postaje Nova Gradiška” pri čemu treba znati da je taj radio od 14. veljače 2011. godine u stečaju. Za nas ne postoji drugi radio u gradu i tim stavom šaljemo jasnu poruku da ne želimo davati legitimitet onima koji ne rade po zakonu. Ponovimo još jednom – Hrvatski radio Nova Gradiška d.o.o. u stečaju je pozvan, no taj radio nije mogao odraditi radijski prijenos jer nema drugih zaposlenika osim stečajnog upravitelja. S obzirom da je “Radio Psunj” nelegitimno dobio frekvenciju držimo da gradska vlast ima pravo izbora da ga kao takvog ne prihvati.

 

Mi smo i dalje za konstruktivnu suradnju, a nadamo se da će za takvu biti i naši koalicijski partneri. U vremenima koja su pred nama svi moramo raditi za opće interese, a ne za pojedince.

 

 

Franjo Kikić, predsjednik Gradske organizacije SDP-a Nove Gradiške

 

Osvrnuti ću se na samo nekoliko točaka koje je predsjednik Gradskog vijeća iznio prije nego je sjednica prekinuta.

 

1. “Članu vijeća mora se dostaviti pisani odgovor na postavljena pitanja ukoliko oni nisu dati usmeno na sjednici”. – Na sva pitanja postavljena na sjednici, za koje je najavljen pisani odgovor, u pisanoj je formi i odgovoreno, a sve se može provjeriti u stručnim službama Grada.

 

2. Predsjednik Gradskog vijeća navodi da je oporba zatražila izvanrednu sjednicu na kojoj bi se raspravljalo o trima točkama: odlagalištu, Gradskom radiju i umirovljenicima. – U trenutku podnošenja zahtjeva za izvanrednom sjednicom nisu bili stečeni formalni uvjeti za njeno održavanje što se vidi iz očitovanja od 22. studenoga 2010. godine koje je potpisao sam predsjednik Gradskog vijeća. Dodajmo da nema razloga da se točke koje su predložene za izvanrednu sjednicu, nakon ispunjavanja formalnih uvjeta, ne uvrste u Dnevni red Gradskog vijeća.

 

Nadalje, “kada se donosi Prijedlog plana rada Gradskog vijeća,onda se svim vijećnicima upućuje dopis za Prijedlog točaka o kojima bi se raspravljalo na Gradskom vijeću”. – Od strane HDZ-ovih vijećnika nije stigao prijedlog a svi prijedlozi HDSSB-a uvršteni su u Prijedlog plana rada Gradskog vijeća za 2011. godinu.

 

3. Što se tiče prava Predsjednika Gradskog vijeća u svezi pozivanja gostiju na sjednicu: – To je njegovo pravo i u tome ima punu slobodu, naravno u skladu s Poslovnikom. Što se tiče medija, to je pitanje zasebno određeno Poslovnikom Gradskog vijeća i tu postoji posebna procedura koju treba ispoštivati. Treba također reći kako su na sjednicama Gradskog vijeća mediji bili nazočni, od predstavnika internetskih portala pa do predstavnice HRNG-a koja je bila nazočna na “aktualnom satu” većine sjednica.

 

Smatram da propusti koje navodi predsjednik Gradskog vijeća ne postoje te da nema razloga ne nastaviti sa radom koji je do sada bio uspješan, a sve na dobrobit naših građana.Nadam se da će kod svih prevladati razum i da ćemo u razgovoru riješiti sve probleme, navodi Franjo Kikić.

 

Nakon zakazanog razgovora s koalicijskim partnerima, o prijekidu sjednice očitovat će se i gradonačelnik Josip Vuković

Mirko Golovrški i Franjo Kikić

Related Post