PRENOSIMO IZ NOVOGRADIŠKOG GPODIŠNJAKA: Pučko otvoreno učilište M.A. Relković

563 0

Programi od iznimne važnosti za žitelje grada Nove Gradiške i zapadnoga dijela Brodsko-posavske županije

Tijekom 2019. godine u Pučkom otvorenom učilištu M. A. Relković održana su brojna događanja. Ova ustanova bila je nositelj brojnih kulturnih, obrazovnih i drugih javnih sadržaja i programa od iznimne važnosti, ne samo za žitelje grada Nove Gradiške, već i šire područje zapadnoga dijela Brodsko-posavske županije. Konstantno, osluškujući i prilagođavajući se suvremenim potrebama, ova ustanova djeluje na dobrobit društvene zajednice u kojoj se nalazi.
Od mjeseca siječnja, tijekom cijele godine organizirane su brojne kinoprojekcije, kako za odrasle, tako i za djecu. Organiziran je velik broj premijernih, pa čak i pretpremijernih prikazivanja, prikazujući velike svjetske hitove i vrijedne kino naslove paralelno s multipleks kinima.
Tijekom 2019. u obnovljenom izložbenom prostoru POUMAR održano je više vrijednih izložbi akademskih hrvatskih likovnjaka, a posebnim programima priliku za izlaganje su dobili i novogradiški umjetnici. Neke od izložbi organiziranih u 2019. su: izložba Otkrivanje, akad. slikarice Vesne Šantak, Izložba Perfectly unperfect, akad. umjetnice Josipe Stojanović, izložba Umjetna priroda, akad. kiparice Margarete Lekić, Zajednički projekt pet varaždinskih umjetnica Žene???- Žene!!!, multimedijalni projekt Ane Detoni, Ivane Stepan Kauzlarić, Mateje Rusak, Monike Rusak, Smiljane Šafarić (ožujak), izložba Mapiranje nutrine, akad. slikarice Vinke Mortigije Anušić, zajedničku izložbu Križ i uskrsnuće na kojoj se predstavilo 8 akademski obrazovanih likovnih umjetnika i 2 novogradiške umjetnice, a koja je postavljena tijekom korizmenog i uskršnjeg razdoblja, Izložbu Terpsihore, akad. kiparice Tatjane Kostanjević, izložbu Ivane Vončina Toplek, izložba Buka u kanalu, akad. slikarice Renate Ladović Meštrović, Izložbu B kao bol, akad. slikara Tomislava Šilipetra, izložbu Volim crtane filmove Davora Gopca, tematska izložba povodom sv. Dana AV baštine, izložbu grafika akad. slikara Andre Banovca (studeni).Tijekom mjeseca studenog, za tradicionalnu manifestaciju Let s gavranom, posvećenu radu našeg zavičajnika Mire Gavrana organizirana je žirirana izložba koja tematski prati Gavranovu trilogiju Judita, Krstitelj, Poncije Pilat. Na navedenoj izložbi izlagalo je 10 akademski obrazovanih likovnih umjetnika, a to su: Nikola Vudrag, Dragan Šijački, Sandra Radić Parač, Vanda Jurković, Željko Bubalo, Vedran Šilipetar, Zoran Kakša, Dominique Jurić i Mercedes Bratoš. Uz brojna druga događanja u organizaciji POUMAR i Gradske knjižnice Nova Gradiška, Let s Gavranom je i ovaj put imao međunarodni karakter i obilovao vrijednim kulturnim i umjetničkim sadržajima. Od izložbenog sadržaja valja napomenuti i vrlo zanimljivu izložbu No hate in my state, akademske slikarice Jasmine Krajačić na čijem je otvorenju upriličen i punk rock koncert. Izložbenu djelatnost POUMAR uz Grad Nova Gradiška zadnje dvije godine svesrdno podržava i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Uz bogatu izložbenu djelatnost, tijekom godine bilo je organizirano niz kazališnih predstava za djecu i odrasle. Novogradiščani su imali priliku pogledati vrhunske kazališne hitove poput Muškarci. hr, predstavu nastalu u koprodukciji Teatromana i Satiričkog kazališta Kerempuh, s izvrsnim Borisom Svrtanom, Goranom Grgićem, Filipom Detelićem i Amarom Bukvićem, ili pak sjajne Brodolomke s Ecijom Ojdanić, Anitom Matić Delić, Darijom Lorenci Flatz, Sanjom Milardović i Lukom Petrušić, Đurologiju, Branka Đurića Đure, Dame biraju, Altteatra iz Sarajeva, Metodu za brak, našeg HITteatra, hit predstavu Cabaret preko veze, predstavu Julijin balkon, Ništa ljubav, samo seks, Sve o muškarcima Teatra Gavran i druge.
Posebno treba istaknuti predstave koje su za posjetitelje bile potpuno besplatne, kao primjerice predstava Samo jedna žena, kazališta Gala iz Zagreba s Matijom Prskalo u glavnoj ulozi, zatim predstava Suđenje Isusu, župljana Župe Gospe Fatimske iz Lužana, zatim predstava Nora- trenutak pobune, koju smo pripremili u sklopu obilježavanja Noći kazališta te više besplatnih predstava za djecu i mlade.
Tako smo imali priliku pogledati predstavu Plesna haljina žutog maslačka, nastalu u režiji Hrvoja Zalara, prema klasiku hrvatske dječje književnosti. Prelijepa bajka Sunčane Škrinjarić upućuje djecu da druge ne smijemo prosuđivati na osnovi vanjskog izgleda ili ljepote odjeće. I jedno i drugo je prolazno, a dobrota i pomoć često dolaze od onih koji nisu ni lijepi ni bogati. U predstavi glume: Anja Đurinović, Selma Mehić, Karmen Sunčana Lovrić, Hrvoje Zalar. Predstavu je besplatno pogledalo 500-tinjak djece vrtićkog i osnovnoškolskog uzrasta. U ožujku su naši mali sugrađani imali priliku besplatno pogledati predstavu Kako je Potjeh tražio istinu, nastalu u režiji Senke Bulić, s Lukom Nižetićem u naslovnoj ulozi. Riječ je o jednoj od bajki iz ciklusa Priče iz davnine kojima je Mažuranićeva stekla svjetsku slavu. Bajka je dio inspirativnog opusa Ivane Brlić Mažuranić, a bavi se problemima istine, iskupljenja, grijeha, dobra i zla. U glazbeno dramskoj izvedbi i posebnim svjetlosnim i zvučnim efektima uživala je puna dvorana djece. Svjetski dan kazališta za djecu i mlade u POUMAR je obilježen aktualnom predstavom #generacija (dvije izvedbe). Predstava #generacija Teatra Tirena bavi se utjecajem tehnologije na odrastanje te kvalitetu i način života. Nove generacije gotovo od rođenja imaju pristup internetu i virtualnom svijetu – normalno je voditi svojevrstan paralelni život na društvenim mrežama. #generacija promatra stvarnost u kojoj je ljudska interakcija uživo sve rjeđa. Postavlja se pitanje kako svijet bezbrojnih opcija u kojem smo sve manje u dodiru sa fizičkom stvarnošću utječe na pojedinca i kako se u tom svijetu nositi s emocijama.


Predstave Plesna haljina žutog maslačka, Kako je Potjeh tražio istinu i #generacija dio su projekta Vatromet kulture kojim se nizom edukativnih, kreativnih radionica, koncertima klasične glazbe, izložbama, predstavama… želi djeci približiti kultura i umjetnost kao sastavni dio obrazovanja. Projekt koji je POUMAR pokrenuo s ciljem kazališnog, glazbenog i likovnog opismenjavanja djece i mladih provodio se tijekom šest mjeseci, a svaka aktivnost je prilagođena određenoj skupini djece i mladih. Projekt pokrenut 2018. je i nagrađen povodom Dana Konvencije UN-a o pravima djeteta kada je Središnji koordinacijski odbor akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ Gradu Nova Gradiška dodijelio Povelju Središnjeg koordinacijskog odbora „Gradovi i općine – prijatelji djece“ za „Naj-akciju 2018.“ – akciju Pučkog otvorenog učilišta „Matija Antun Relković“ Nova Gradiška Vatromet kulture.
U sklopu projekta Vatromet kulture u 2019. godini održane su još i ove aktivnosti: edukativni koncert naše proslavljene pijanistice Ide Gamulin čiji osebujni pijanizam plijeni pozornost domaće i svjetske glazbene scene već 30 godina. Ova poznata umjetnica je uz skladbe F. Schuberta, F. Chopina i B. Papandopula našim osnovnoškolcima i srednjoškolcima na izniman način približila klasičnu glazbu. U ožujku je održana besplatna projekciju prekrasnog, dirljivog i poučnog filma Čudo, temeljenog na iznimno čitanom i popularnom romanu R. J. Palacio. U travnju su naši sugrađani imali priliku besplatno poslušati i pogledati koncert ansambla Šercar’s Jazziana Croatice koju čine vrhunski hrvatski glazbenici (Vojkan Jocić – sax, Hrvoje Galler – klavir, Elvis Penava – gitara, Borna Šercar – bubnjevi). Također je održana višemjesečna edukativno – kreativna dramska radionica za djecu, pod stručnim vodstvom dramske i plesne pedagoginje. Radionica je rezultirala predstavom, a naši mali dramci gostovali su i u Zagrebu. Za naše osnovnoškolce, od veljače do svibnja održana je likovna radionica pod stručnim vodstvom akademskog slikara.
Za osobe treće životne dobi, pod stručnim vodstvom dramske i plesne pedagoginje, organizirali smo višemjesečnu radionicu suvremenog plesa, na kojoj su polaznici istinski uživali.
Za sve ljubitelje folklora, ugostili smo i jedan od najboljih amaterskih folklornih ansambala Grada Zagreba FA „Markovac“ i njihov program Da bi nam selo bilo veselo. Program je za posjetitelje bio besplatan.
Uz vrlo vrijedne koncerte jazzista i klasične glazbe, organizirali smo i koncert svjetski poznate i priznate pjevačice Amire Medunjanin, kao i koncert grupe Frajle. U kolovozu smo, u suradnji s Gradom Nova Gradiška, organizirali koncert vrhunskih jazz izvođača, Damira Kukuruzovića i Django Group.
Također, prigodnim besplatnim sadržajima u POUMAR su obilježeni i brojni važni datumi, pa smo primjerice, povodom Svjetskog dana smijeha imali priliku pogledati film Johnny English, a Dane smijeha (suradnja s HAVCOM) u POUMAR smo obilježili i besplatnim projekcijama filmova dva kultna filma (Mališan i Useljenik) velikana svjetske kinematografije, Charlieja Chaplina.
I ove godine u Pučkom otvorenom učilištu M. A. Relković (u suradnji s HAVC- om i HFS-om) obilježeni su Dani medijske pismenosti, a POUMAR je ponudio vrijedan program filmova koji na izravan ili posredan način govore o različitim temama vezanim uz medije – i to na način da se radi o filmovima koji su sami po sebi pogodni za nastavu filmske umjetnosti i poticanje filmske pismenosti, ali svojim sadržajem, stilom ili formalnim obilježjima dodatno korespondiraju s temama medijske pismenosti i medijske kulture.
Manifestaciju Ljeto u mreži organiziramo s Kino mrežom uz financijsku potporu Zaklade Kultura nova i HAVC-a , a u našem kinu u sjajnim animiranim ostvarenjima posjetitelji su besplatno mogli uživati 15. 7. u 17,00 sati (Mala sirena) i 9. 8. u 18, 00 sati (Ruben Brandt, kolekcionar).
I ove je godine u POUMAR održan program Filmske nastave u gostima, još jednu suradnju s Hrvatskim filmskim savezom, gdje smo za naše srednjoškolce (i sve zainteresirane) pripremili projekcije i analizu dva sjajna filma – Onda vidim Tanju i Lijepo mi je s tobom, znaš.
Filmska nastava održana je u dva termina, drugi je bio namijenjen osnovnoškolcima za koje smo pripremili projekciju i analizu jednog dugometražnog filma (E.T.).
I ove godine je u našem kinu održana revija francuskih filmova Rendez – vous au cinema u sklopu koje smo prikazivali neka od najboljih ostvarenja francuske kinematografije. Program smo ostvarili u suradnji s Kino mrežom čiji smo član. S revijom smo startali u subotu 14. 9. sjajnom komedijom Zazie u metrou, nakon toga slijedila je drama Otisnuti se, a zatim klasik Lift za gubilište. Dana 16. 9. prikazali smo dramu Magistrala Kennedy; 17. 9. izvrstan dokumentarac Makala, a u subotu 21. 9. pogledali smo sjajan animirani film Crvena kornjača.
Povodom Svjetskog dana audiovizualne baštine u novogradiškom kinu prikazana su dva iznimno vrijedna ostvarenja domaće kinematografije, dječji klasik Vlak u snijegu (1976.) Mate Relje i Čaruga (1991.) Rajka Grlića. Projekcije je pratila i prigodna izložba pod nazivom Popratno filmsko gradivo sastavljena od fotografija i plakata filmova u kojima je glumio Gregurević, odajući tako počast glumačkom velikanu koji je prerano preminuo početkom ove godine.
Noć kazališta obilježena je izvrsnom predstavom kazališta Tragači Nora- trenutak pobune, prije koje smo organizirali čitanje poezije mladih novogradiških pjesnika Marte Žakić i Andreja Đeraja. Sve aktivnosti u sklopu Noći kazališta za posjetitelje su bile besplatne.
U POUMAR je organizirano i osmišljeno više vrijednih manifestacija kao što je već spomenuti Vatromet kulture koji je obuhvatio oko 2 600 sudionika, zatim Žene u Domu kulture kojim je i ove godine prigodnim programom (izložba, radionice, predstava) obilježen Međunarodni dan žena.
U suradnji s Konfucijevim institutom Sveučilišta u Zagrebu u četvrtak održali smo i Dan Kine u POUMAR s ciljem približavanja ove bogate kulture svim polaznicima programa u sklopu manifestacije. U sklopu programa organizirana je Radionica kaligrafije, održane su brojne likovne radionice, igrao se Weigi…
Manifestacijom POU M. A Relković Nova Gradiška naziva Volim…ljeto i kulturu! Tijekom mjeseca kolovoza, svaki tjedan, POUMAR je sugrađanima (velikima i malima) ponudio niz kulturnih, kreativnih i edukativnih sadržaja kako bi na kvalitetan način upotpunili svoju ljetnu priču. Manifestacija je obuhvaćala likovnu radionicu, otvorenje izložbe akad. slikara Tomislava Šilipetra, projekciju filma Tully, projekciju filma Moj dida je pao s Marsa, predstavu Tri praščića, projekciju filma Kako uloviti neženju, interaktivnu priču- predstavu Kofer s istoka, radionicu žongliranja, Stand up comedy show. Ulaz na sva ova događanja bio je besplatan.
Suradnjom s Gradom Nova Gradiška i TZ Grada Nova Gradiška održali smo niz vrijednih projekcija u sklopu Ljetnog kina u novogradiškom parku gdje su posjetitelji imali priliku besplatno pogledati sljedeće filmove: Eric Clapton: život u 12 taktova, Mali princ, Zelena knjiga- vodič za život i Medvjedić Paddington 2.
Tijekom 2019. POUMAR je ostvario vrijedne suradnje sa svim odgojnim i obrazovnim ustanovama u gradu i šire, brojnim hrvatskim i međunarodnim udrugama, institucijama i pojedincima.

Related Post