PRIJATELJI IZ NJEMAČKE POSJETILIU „MATIN I ANIN STAN“

837 0

GORNJI CRNOGOVCI – Gosti iz Herzogenauracha i čelni ljudi austrijskog Wolfsberga, u sklopu posjete Novoj Gradiški u povodu proslave 35. godišnjice prijateljstva našega i njemačkoga grada imali su priliku doživjeti dušu Slavonije,

ali i djelić nekadašnjeg načina života na selu. Turistička zajednica grada organizirala im je u subotu posjetu „Matinom i Aninom stanu“ u Gornjim Crnogovcima.

 

-Ovo imanje ostavili su nam baka i dida i ja i brat smo razmišljali što bismo mogli s njime. Početak priče bio je restoran „Dukat“ uređen u slavonskom stilu i s domaćom gastro ponudom. Kako je kod nas zastupljena i proizvodnja, a sve što proizvedemo plasiramo kao gotov proizvod kroz restoran, došli smo na ideju da ovo imanje uredimo na način kako su tu nekada živjelo. Zapravo je sve počelo od jednog starog „ambara“, kojega smo dovezli i uredili ovdje, a onda je uslijedilo i uređenje popratnih i smještajnih prostorija. U velikom dvorištu je i čardak, ograđeni prostori s autohtonim pasminama domaćih životinja ( konji pasmine hrvatski posavac, te goveda, pasmine slavonski podolac). Na velikom otvorenom ognjištu u kotlićima se kuhao pileći paprikaš, a nitko, pa tako ni naši gosti nisu mogli odoljeti suhomesnatim domaćim delicijama: kulenu, kulenovoj seki, slanini, domaćem kruhu i masti. Za aperitiv u čokanjima se žutila domaća šljivovica, a ponuđeni su i likeri od domaćega voća.

 

Nije izostala ni tradicionalna pečenica i janjetina. A onda za desert domaće štrudle i pite.

 

Već samim dočekom domaćin je pokazao kako Slavonac želi dobrodošlicu. Širom otvorena kapija, gazde nasmijane nude piće i prijateljski stisak ruke, a sve je popraćeno slavonskom pjesmom i svirkom. I zapjevalo se i zaplesalo, pa ni kiša nikome nije smetala.

 

Naravno bilo je tu i suvenira, ukrasnih i nosivih, izrađenih zlatovezom, ali i srebrnim koncem.

 

Najvažnije i najljepše bilo je iskreno gostoprimstvo puno topline i slavonske duše, kojim bi se zasigurno ponosili i preci naših Arića, koji su na ovom imanju oživjeli nekadašnji duh svojih starih.

Related Post

GRAD POMAŽE

Autor - 05/04/2012 0
NOVA GRADIŠKA 5. travnja 2012. – U uredu zamjenice gradonačelnika dr. Ljepše Rakas-Vujčić danas je upriličena velika humana gesta. Dr.…

JOŠ JEDNA RADIO POSTAJA

Autor - 22/06/2015 0
NOVA GRADIŠKA, 22. lipanj 2015. – Nova Gradiška od jučer ima još jednu radio postaju. Nakon Radio Nova Gradiška na…