PRILIKA DA SE U NOVOJ GRADIŠKI GRADI TVORNICA BIODIZELA

381 0

Kako je kazao Ermin Poredoš, jedan od predstavnika Kanadskog investicijskog fo UniGlobe Capital Trus uvjeti koji se nude ratarima izgledaju tako dobro da u njih nitko ne vjeruje.

 

NOVA GRADIŠKA, 19. listopada 2016. – Postoji li šansa da se u Industrijskom parku Nova Gradiška gradi tvornica biodisela znati će se za petnaestak dana do kada je rok da ratari novogradiškog kraja iskažu interes za sjetvu uljarica.

Zaključeno je to na današnjoj prezentaciji, koji je, po drugi put s investitorima organizirao gradonačelnik Vinko Grgić i u gradsku vijećnicu, uz ratare iz novogradiškog kraja, doveo predstavnike tvrtke Kanadskog investicijskog fonda. Ermin Poredoš i Žarko Blau, zastupnici za područje Balkana, još su jednom govorili o financiranju fonda, uvjetima za proizvodnju i eventualnu izgradnju tvornice biodisela.

Osnovni uvjet je proizvodnja na 7 do 10 tisuća hektara u krugu od 70 kilometara od Nove Gradiške. Tvornica bi godišnje proizvodila 250.000 tona bio dizela, a izgradila bi se na površini od 20 do 25 hektara. Bila bi to tvornica sa najsuvremenijom tehnologijom i ekološki čista.

Kako je istaknuto radi se visoko profitabilnom poslu. Tvornica bi stajala 60 milijuna eura, a za dvije godine bi se investicija vratila. Za deset godina ostvario bi se profit od 700 milijuna eura i to po pesimističkoj varijanti.

Otuda i izvanredni uvjeti koji se nude ratarima.Kako je kazao Ermin Poredoš uvjeti izgledaju tako dobro da u njih nitko ne vjeruje. Ratari bi potpisivali ugovore na 5., 10., 15. i 20 godina i proizvod isporučivali s fiksnom otkupnom cijenom, koja može i do 30 posto biti veća od tržišne cijene, a mogli bi biti i suvlasnici u projektnu i dijeliti profit. Prije sklapanja ugovora besplatno bi im se ispitalo zemljište i utvrdilo koja je kultura najprofitabilnija za proizvodnju, dobili bi sjeme i edukaciju. Osiguranjem bi im se gotovo na nulu smanjili rizici u proizvodnji.

Na ratarima novogradiškog kraja, pa i šire je da se u dva tjedna dobro organiziraju i vide ima li interesa za sjetvu najmanje sedam tisuća hektara. Ako interesa bude dobiti će pismo namjere i ogledni primjer ugovora koji ih još uvijek na ništa neće obvezivati, ali će precizirati uvjete proizvodnje

Ukoliko interesa ne bude tvornica za proizvodnju biodisela će na neku drugu loklaciju, jer, kako se čulo, interesa i drugdje ima. Možda i u susjednu Srbiju gdje su već dali ponudu za proizvodnju uljarica na površini od 20 tisuća hektara. Nova Gradiška je za sada najizglednija opcija.

Related Post

ELEKTROTEHNIČKA I EKONOMSKA ŠKOLA

Autor - 29/06/2016 0
NOVA GRADIŠKA – U svečanom ozračju 27. je lipnja u novogradiškoj Elektrotehničkoj i ekonomskoj školi ispraćena generacija maturanata 2015/2016. Toplim…