PRIMOPREDAJA GRADSKE VLASTI

866 0

Predajemo Grad u situaciji koja je vrlo pozitivna. Grad Nova Gradiška nema obveza i nema nikakve omče oko vrata. S ponosom nakon 2,5 godine rada u ovoj gradskoj upravi ostavljam gradsku blagajnu s 5 milijuna kuna i s uredno izmirenim obvezama – kazao je dosadašnji gradonačelnik Željko Bigović.

 

NOVA GRADIŠKA, 19. siječanj 2016. – Na temelju odluke Vlade RH o raspuštanju Gradskog vijeća i opozivu gradonačelnika Željka Bigovića i njegovih zamjenika mr. Ljiljane Lukačeić i Daria Bana, danas je u uredu gradonačelnika, u nazočnosti Maria Vučinića predstojnika Ureda državne uprave u Brodsko posavskoj županiji, obavljena primopredaja dužnosti između, sada već bivšeg gradonačelnika Željka Bigovića i Krunoslava Glavača, povjerenika Vlade RH za Novu Gradišku.

 

Sada se očekuje da Vlada RH raspiše prijevremen izbore za Novu Gradišku, koji će se održati u roku od 90 dana.

Podsjetimo. Gradsko vijeće je  odlukom Vlade raspušteno, a gradonačelnik i njegovi zamjenici  razriješeni dužnosti jer u zakonom određenom roku nije donijet proračun Grada za 2016. godinu, niti odluka o privremenom financiranju.

–Imam povjerenje Vlade RH za obavljanje ove dužnosti, koja će biti, nadam se, što kraća,  jer očekujem da će se izbori što prije raspisati. Nadam se da ćemo u vrlo skoro vrijeme izabrati novu vlast, odnosno ljude koji će upravljati Gradom na zadovoljstvo svih građanki i građana Nove Gradiške – kazao je Krunoslav Glavač i dodao da će  dužnost povjerenika obavljati u  zakonskim okvirima.  Najavio je  za danas   sastanak s pročelnicima gradske uprave kako bi  na vrijeme  reagirali  i donosili odluke   od interesa za funkcioniranje grada  i  korisnika sredstava iz   njegovog proračuna, prije svega  se to odnosi na isplatu plaća djelatnika  Dječjeg vrtića i  pripadnika Javne vatrogasne postrojbe.

-Mogu kazati da sam  nakon dvije i pol godine upravljanja Gradom Nova Gradiška  povjereniku Vlade RH  s ponosom  predao daljnje upravljanje Gradom.  Iza  mog rada i rada mojih zamjenika i djelatnika gradske uprave  ostaju izvanredni rezultati s kojima sam osobno vrlo ponosan.

Prije dvije i pol godine preuzeo sam vlast od bivšeg gradonačelnika Josipa Vukovića.  Stanje žiro računa Grada Nove Gradiške  bilo je u minusu od  7,5 milijuna kuna, a s današnjim danom predajem  gospodinu Glavaču stanje žiro računa sa 4,9 milijuna kuna.

Prije dvije i pol godine  preuzeli smo obveze prema dobavljačima  od 4,3 milijuna kuna,  imali smo preneseni minus proračuna iz 2012. godine od 4 milijuna kuna,  obveze prema Hrvatskim vodama od 1,4 milijuna kuna  i Hypo banci za neizmireni kredit   od 1,1 milijun kuna. Kada tome dodamo kratkoročne obveze  koje su   bile prilikom primopredaje  dobijemo  ukupne obveze  koje smo preuzeli prije dvije i pol godine u iznosu od preko 18 milijuna kuna -kazao je Željko Bigović i podsjetio na    financijski loše stanje  u gradskim tvrtkama Slavči, koja je bila u predstečajnoj nagodbi  i dužna 43 milijuna kuna, a  iz koje je izišla s 23 milijuna kuna.

Dodao je da je stanje    u Slavči  u trenutku preuzimanja vlasti  bilo alarmantno  za Grad Novu Gradišku isto kao i stanje u  DING-u koji je svake godine iz gradskog proračuna  dobivao preko 4 milijuna kuna kapitalne potpore, a  imao je ogromne obveze prema zaposlenicima, Hrvatskim šumama,  DI Sekulić , kreditorima i dobavljačima.   Kao i Slavča i DING je danas, naglasio je Bigović,   u pozitivnoj situaciji, ima strateškog partnera, a plaće  se  izmiruju redovno.

-Predajemo  Grad u situaciji koja je vrlo pozitivna. Grad Nova Gradiška nema obveza  i nema nikakve omče oko vrata. S ponosom nakon 2,5 godine rada u ovoj gradskoj upravi ostavljam gradsku blagajnu s 5 milijuna kuna i s uredno izmirenim obvezama. Postoji niz projekata koji su u tijeku i koji su trebali biti započeti. Sada je situacija u kojoj u dva, tri mjeseca dolazi do  blokade Grada Nove Gradiške. Vjerujem da će Vlada RH  što prije raspisati prijevremene izbore.  Očekujem da će to biti početkom ožujka,  kako bi Grad što prije  počeo normalno živjeti  i kako se  ne bi izgubili pola godine.  Neće biti dobro ako   u međuvremenu Ministarstvo regionalnog razvoja   i europske institucije raspišu natječaje  na koje se  nećemo  moći javiti. Nadam se da do toga neće doći jer je  i ovako   napravljena šteta od barem  500.000 kuna za prijevremene izbore, a indirektna šteta  obustavljanjem projekata  koji su se trebali početi realizirati početkom ove godine je i veća – kazao je Željko Bigović i zahvalio se  na suradnji svojim zamjenicima, pročelnicima u gradskoj upravi   i zaposlenicima.

 

Related Post

JUŽNA GRADSKA OBILAZNICA

Autor - 17/11/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 17. studeni 2014. – Radnici građevinske tvrtka Osijek-Koteks užurbano rade kako bi iskoristili povoljno vrijeme i do konca…