SJEĆANJE NA TOŠU PROESKOG: Biciklima od Nove Gradiške do Kruševa

5838 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 18. rujna 2018. – Makedonci ne zabravljaju Tošu Proeskog, jednog od svojih najboljih pjevača, koji je ime Makedonije pronio i izvan regije. Svake se godine prisjećaju njegove pogibije na autocesti kod Starog Petrovog Sela, dolaze u Novu Gradišku, odaju mu počast i pijetet.

Ne zaboravljaju ga ni Novogradiščani. Upravo taj tragični događaj povezao je Novu Gradišku i Tošinu domovinu Republiku Makedoniju i njegovo Kruševo.

Na obljetnicu tragične prometne nesreće (16. listopada 2007.) u kojoj je život izgubio čovjek anđeoskog glasa i veliki humanist, iz Makedonije u Novu Gradišku dolaze ultra maratonci, koji trčeći iz Nove Gradiške do Kruševa simbolično povezuju ova dva grada.

Ove godine su im se pridružili i biciklisti iz Kavadaraca koji su danas kod spomen-obilježja Toši Proeskom kod Elektrotehničke i ekonomske škole, zajedno s zamjenikom gradonačelnika Borislavom Vidošićem i direktoricom novogradiške Turističke zajednice Dinkom Matijević položili svijeće i zapalili svijeće.

Iz Kavadaraca su došli Dragan Jovanov, Toni Stefanov, Marijan Hadžimustafov i Đorđe Dalevski, članovi biciklističkog kluba Tikveški točakči. Dnevno će biciklima preći od 120 do 150 kilometara i za 7 do 8 dana doći će u Kruševo. Prolazit će kroz naseljena mjesta sretati se s ljudima, dijeliti im poklone i evocirati sjećanja na Tošu.

-Prije tri godine javila se ideja da počast Toši Proeskom odamo vozeći bicikle od Kruševa do Nove Gradiške, putem kojim je on prošao prije pogibije. Mi ćemo ići od Nove Gradiške do Kruševa i Tošinog vječnog počivališta. Želimo potaknuti sjećanja na njega, premda njegov lik i njegova pjesma nikada neće nestati iz sjećanja. Želimo da potaknemo vatru da jače gori i da ga se ljudi više sjećaju. Toše je bio zvijezda za vrijeme života na cijelom Balkanu i njegova glazba je ostavila velik trag. Njegove pjesme će se pamtiti i dugo vremena pjevati -kazao je Dragan Jovanov.

-Drago nam je da se jedanaestu godinu od pogibije Toše Proeskog održavaju manifestacije i potiču sjećanja na njega. Nakon maratonaca danas smo ugostili bicikliste koji će se iz našeg grada uputiti prema Kruševu. Drago nam je da se i na ovaj način zbližavamo s Republikom Makedonijom i sa svim ljudima koji su voljeli Tošu i slave njegov lik i djelo- kazao je zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić.

Dodajmo da će se i ove godine održati i tradicionalni ultra maraton Nova Gradiška-Kruševo.

I ove su godine spomen na Tošu Proeskog u Novoj Gradiški organizira Turistička zajednica Nova Gradiška.

Related Post