PRIOPĆENJE ZA MEDIJE ŽUPANIJSKOG VIJEĆA HSLS- a

591 0

Sa žalošću možemo konstatirati da je radno mjesto danas postala privilegija i uglavnom su sva radna mjesta uhljebljena te je tako to postalo pravilo a ne izuzetak.

 

 

SLAVONSKI BROD, 14. srpanj 2014. – Analizirajući Izvješće o stanju gospodarstva u našoj Brodsko – posavskoj županiji u 2013.g,. postaviti dijagnozu naših gospodarskih kretanja, poglavito „Mikro gospodarskih kretanja“. – uočiti probleme uopće nije teško.

 

Dugo se živjelo iznad mogućnosti. Na neodrživost postojećeg stanja  ukazuje niz makroekonomskih pokazatelja. Ti pokazatelji svjedoče  da nije problem samo sadašnjost već i budućnost koja nas čeka produžavanjem postojećih trendova (pad BDP-a umjesto minimalnog rasta 3% itd).

Iako u cjelokupnoj javnosti postoji potpuno suglasje o neodrživosti dosadašnjeg modela gospodarskog modela, glavni politički akteri još se  nisu pomirili s idejom napuštanja tog koncepta. Izvjesno je da ćemo izgubiti još koju godinu u nastojanju da iz potrošenog ekonomskog modela iscijedimo koji postotak BDP-a.

Umjesto skupog  kreditnog zaduženja trebalo se ambicioznije projekte financirati iz modela JPP-a i sredstvima EU.

Analizirajući Izvješće BPŽ o stanju u gospodarstvu u 2013.g. gotovo 99% ovo izvješće ima obilježja i trendove koje na žalost karakterizira i nacionalna gospodarska  politika. U mnogim pokazateljima smo daleko ispod prosjeka RH iako i ono nije ohrabrujući. Visok udio rashoda u BDP-u , visoki manjkovi  i  velika nezaposlenost  itd.

U većini zemalja porast deficita dijelom je posljedica provođenja mjera za izlazak iz krize a kod nas je to isključivo posljedica smanjenja prihoda.

Podaci nisu potpuni u izvješću za 2013.g. a tiču se područja BP Županije jer nisu uključeni svi obrtnici tj. oni koji plaćaju porez na dohodak. Ako uzmemo u obzir činjenicu da je prošle godine u našoj Županiji zatvoreno 60 obrta iluzorno je očekivati da bi rezultati tih obrtnika poboljšali gospodarsku sliku – naprotiv, još bi bila gora.

U poglavlju II. koje govori o makroekonomskim kretanjima tj. o zemljama u okruženju u EU, rast BDP bilježi 0,1%. Kod nas je konstantno  prisutan pad i recesija traje već 6 godina i to samo kod nas i na Cipru. Sve ostale članice EU su izašli ili polako izlaze iz recesije.

Važno je napomenuti da bi morali imati minimalni rast BDP-a od 3% da bi mogli otplaćivati samo kamate na kredite za koje smo se zadužili u inozemstvu. Ne amnestiram niti jednu vladu jer su sve dizale kredite dižu ih još uvijek. Nema rasta proizvodnje, nema nove dodane vrijednosti i krpaju se obaveze i proračunske rupe dizanjem kredita.

Nadalje, iz izvješća se može uočiti opterećenost kućnih budžeta kreditima. Osim toga u zadnje tri godine je broj blokiranih računa građana porastao sa 25 000 na preko 300.000 . I to je očiti primjer dužničkog ropstva građana RH. Zato treba pohvaliti i slijediti primjer Odluke mađarskog premijera i vlade da  banke moraju vratiti milijarde zaduženima jer su ih nezakonito teretili i naplaćivati kamate i tečajne razlike. Identičan primjer je i u našoj Hrvatskoj. Iste te strane banke nemaju iste kamate za sve zemlje i građane pa tako nekima daju kredite za 2% dok nama daju od 11 – 13% i to sa varijabilnom kamatom.

Malo ili neznatno je takvu politiku  ublažio bivši premijer Linić ali ne dovoljno, s obzirom  koliko su se banke nezakonito naplatile od građana. Zato danas trebamo dati bezrezervnu potporu udruzi „Franak“ koja se jedina bezrezervno zauzima za sve one koje su se našli u dužničkom ropstvu banaka.

Analizom gospodarstva BP Županije jasno je da smo među šest koje bilježe manjak prihoda. U dobiti RH sudjelujemo sa 1%. Samo 66,9 % poduzetnikau našoj županiji  je poslovalo s dobiti. Slijedom toga smo na 14 mjestu po broju poduzetnika koji se opredjeljuju za  investiranje.

Osmi smo po netto plaćama a bilježi se i rast plaća za skromnih 0,4 % u odnosu na 2012.g.

Smatramo da je taj prosjek ipak narastao u ukupnoj masi plaća zahvaljujući privilegiranoj manjini u čije se plaće nije diralo. Većini radnika pa čak i onima u državnim službama su ukinuta velika većina prava po kolektivnim ugovorima i plaće su ima znatno manje u 2013.g. u odnosu na 2012.g.

U izvješću nadalje stoji da su poduzetnici u BP županiji na 100 kn rashoda ostvarili 99,3 kn prihoda ?! To znači da svaki autput dobara ili usluga donosi gubitak te da se ne postiže niti osnovna ekonomska kategorija ili nulta točka rentabilnosti.

I na kraju svaki optimizam drastično pada kada se pogleda tablica 8. koja pokazuje zbirni rezultat poduzetnika; gubitak razdoblja je veći za trećinu od odbiti za razdoblje 1.1. – 31. 12. 2013.g.

Samo je nekolicina koji su iskazali dobit i njima se treba  odati priznanje. Ali zato u tablici 12. gdje je rang lista prema broju zaposlenih treba podsjetiti na ima i onih koji gomilaju privatni kapital i nekretnine dok radnici ostaju bez plaća mjesecima.

Sa žalošću možemo konstatirati da je radno mjesto danas postala privilegija i uglavnom su sva radna mjesta uhljebljena te je tako to postalo pravilo a ne izuzetak.

HSLS predlaže slijedeće;

1. Podizanje razine konkurentnosti i unapređenje poduzetničke Hrvatske. Smatramo da i jedno i drugo treba temeljiti na malim i srednjim poduzetnicima. Zašto njima – Zato što su upravo oni glavni jamac opstanka AUTOHTONOG HRVATSKOG GOSPODARSTVA. Teoretski gledano jedna velika međunarodna korporacija danas može zaposliti a sutra otpustiti pola radnog sposobnog stanovništava Hrvatske.

2. Orijentirati se na sredstva EU fondova te svaku slobodnu kunu u proračunu usmjeriti u ove projekte. Uposleni moraju biti savršena logistika svakom poduzetniku te se  ponašati puno odgovornije i sa sredstvima proračuna BP Županije.

Ovo predlažemo u ime HSLS-a jer je naš gospodarski program prema mišljenju sindikata i poslodavaca ocijenjen kao najbolji od svih političkih stranaka.

Ružica Vidaković, struč. spec. oec. ,  predsjednica ŽV HSLS-a Brodsko – posavske županije

Šerif Isaković, dipl. iur. , vijećnik u Županijskoj skupštini Brodsko – posavske županije

 

 

Related Post

HSLS

Autor - 13/11/2012 0
Gospodarska politika Vlade može se svesti na traženje rješenja na prihodovnoj strani proračuna što je lakši, ali pogrešan put. Da…

HSLS REAGIRA

Autor - 27/02/2013 0
Ministar poljoprivrede odlučio je sredstvima državnog proračuna otkupiti sve mlijeko domaćih proizvođača u kojem se nalaze prevelike količine aflatoksina i…

HSLS

Autor - 17/10/2013 0
Darinko Kosor, Vladimir Ferdelji i Josip Budimir na konferenciji za novinare održanoj u srijedu 16. listopada u oštro su se…