PRIZNANJA DOBROVOLJNIM DAROVATELJIMA KRVI

1110 0

NOVA GRADIŠKA, 13. studeni 2015. – Dodjelom priznanja višestrukim davateljima krvi jučer je u Pansionu „Slavonski biser“ obilježen Dan dobrovoljnih davatelja krvi. Gradsko društvo Crvenog križa okupilo je dobrovoljne davatelje krvi

s novogradiškog područja na prigodnoj svečanosti i još jednom im odalo priznanje za darovanu krv i ustrajnost za godinama iskazivanu humanost i želju da pomognu bolesnim i unesrećenim ljudima.

 

-U ime Društva Crvenog križa Brodsko-posavske županije i Gradskog društva Crvenog križa Nova Gradiška  i u ime  svih onih kojima ste pomagali i još uvijek pomažete još jednom vam čestitam  i zahvaljujem na  nesebičnosti i ustrajnosti.  Zahvaljujem se i svim  darovateljima  koji su aktivni ili su bili aktivni, a ovdje nisu nazočni. Ovom prilikom pozivam i sve one  koji su zdravi i mogu darovao krv, a posebno mlade, da se ugledaju na vas i uključe u akcije  darivanja krvi – kazao je Franjo Pavlović ravnatelj  DCK Brodsko-posavske županije i Gradskog društva CK Nova Gradiška.

Kao sanacijska upraviteljica Opće bolnice „Josip Benčević „ Slavonski Brod   čestitala im  je  dr. Ljepša Rakas Vujčić,  istaknuvši da bez njihovog truda i rada  ne bi bilo moguće raditi u  novogradiškoj bolnici.

-Zato vam zahvaljujem, želim vam dobro zdravlje i vjerujem da ćete nastaviti darovati krv na dobrobit pacijenata, ali i govoriti drugima o vašoj misiji kako biste ih potakli da čine isto što i vi.  Vaša humanost prelazi sve granice,   jer što ima humanije  darovati nego dio sebe za dobrobit nekog drugog i za spas  nečijeg života – kazala   je dr. Ljepša Rakas-Vujčić.

-Zaslužujete našu punu pažnju i poštovanje.  Darivanje krvi jest prvi po važnosti i po poštovanju od svih 46 programa koje provodi 130 Crvenih križeva u RH.  U određenim situacijama u kojima sam tijekom 40 godina kao liječnik svjedočio,  doista se potvrdilo kako je vaša plemenita misija nezamjenjiva jer nemoćno biće  nema šanse preživjeti bez vaše krvi. Samo jedna vaša doza krvi, primjerice, dovoljna je za spas dvije bebe. To je toliko plemenito i emotivno za svakoga. Sretan sam uvijek kada sam s darovateljima krvi jer osjećam vašu ljubav prema bližnjemu- kazao je pozdravljajući ih dr. Josip Jelić,  predsjednik Hrvatskog crvenog križa, govoreći o svojim iskustvima  koje je imao kao liječnik u borbi za život.

Dobrovoljne davatelje krvi pozdravili su i čestitali im Zlatko Aga i Pavo Klarić, općinski načelnici u Rešetarima i Gornjim Bogićevcima.

 

Za 100 puta darovanu krv Priznanje HCK dobili su Željko Belligoni iz Rešetara i Milovan Mandić iz Okučana. Uz  Priznanje  HCK dobili su  medalju- zlatnik i ručni sat,  koji je dar općina u kojima žive.

Za 75 puta darovanu krv Priznaje  HCK dobili su  Zoran Mitić iz Gornjih Bogićevaca i Ranko Španović iz Nove Gradiške. Dobili su i medalje – velike srebrnjake i ručne satove.

Za 35 puta darovanu krv što se računa kao za 50 puta darovanu krv muškaraca  Priznanje  HCK  primila  je  Jasminka Štanfar, a uručena  joj je i medalja – mali srebrnjak.

Za 50 puta darovanu krv  Priznanja  HCK i  medalju – mali srebrnjak  dobili su Josip Aga i Josip Topčić iz Rešetara, Antun Benić i Dušan Mihovilović iz Nove Gradiške, Mario Ćuturić iz Godinjaka, Franjo Horvatin iz Starog Petrovog  Sela i Ivan Šebelić iz Siča.

Manda Ciprić iz Davora,  Kata Duvnjak i Anica Katarina iz Nove Gradiške  priznanje su primile za  25 puta darovanu krv što se računa kao  za 40 puta darovanu krv muškaraca.

Za 40 puta darovanu krv  priznanja je primilo  16 darovatelja i za 30 puta 15 darovatelja.

 

Related Post