Proizvođači duhana traže hitan sastanak s premijerom Plenkovićem

348 0

Zagreb, 18. rujna 2020. – S obzirom na sve glasnija nagađanja o mogućem zatvaranju tvornice duhanskih proizvoda u Kanfanaru i nedostatku komunikacije od strane Vlade po tom pitanju, proizvođači duhana traže hitan sastanak kod Predsjednika Vlade RH kako bi iz prve ruke saznali što Vlada poduzima da zadrži proizvodnju duhana u Hrvatskoj. Dopis Predsjedniku Vlade RH potpisalo je 195 proizvođača duhana, kooperanata Hrvatskih duhana, s područja Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Požeško-slavonske županije.

 

Poštovani predsjedniče Vlade,
obraćamo Vam se sa zamolbom za hitan sastanak na kojem bi s nama, kao predstavnicima
proizvođača duhana u sustavu Hrvatskih duhana, podijelili aktualne informacije vezane uz
sudbinu tvornice duhanskih proizvoda u Kanfanaru kao i uz kontinuitet državnih potpora za
duhan.
Ističemo da je naša proizvodnja duhana u Podravini i Slavoniji čvrsto vezana uz zadržavanje
politike državnih subvencija i tvornice u Kanfanaru kao i kompletnog BAT-ovog sustava u
Hrvatskoj.

Ostanak proizvodnje duhana u Podravini i Slavoniji, ne samo za nas kooperante i naše obitelji, već i za čitave krajeve u kojima se proizvodi duhan, jedina je opcija zadržavanja dosegnutnog životnog standarda, kojoj nema alternative.
Proizvodnja duhana za Hrvatsku godišnje ima vrijednost oko 100 milijuna kuna. Hrvatski duhani, koji posluju u sustavu BAT-a, organiziraju preko 80 posto vrijednosti otkupa. Ugrozi li nam se taj izvor prihoda, možemo očekivati samo daljnje zaostajanje naših krajeva za ostatkom Hrvatske i Europske unije, bez nade za buduće generacije na ovim prostorima.

Proizvodnja duhana jedna je od uređenijih poljoprivrednih proizvodnji u Hrvatskoj, kojoj su za opstanak ključni nastavak državnih potpora i osiguran otkup. Hrvatski duhani osiguravaju otkup kompletne proizvodnje, njeno financiranje i kreditiraju naše investicije, a otkupna cijena duhana već godinama kontinuirano raste. Mi smo investirali značajna sredstva u unaprjeđenje proizvodnje kako bi bili što održiviji, a naši nasljednici su počeli preuzimati proizvodnju jer su u tome vidjeli priliku i budućnost za sebe.

Zbog svega se nadamo da ćete napraviti sve kako biste zadržali proizvodnju duhanskih
proizvoda i duhana u Hrvatskoj!
S poštovanjem,
kooperanti Hrvatskih duhana

Related Post

Ljetna turneja benda Meritas

Autor - 15/07/2019 0
Meritas otkriva nove koncertne destinacije – od Visa do Špancirfesta U godini posvećenoj njihovih prvih 20, Meritas širi svoj glazbeni…