PROJEKT VODENI PARK TRAŽI ODGOVORE NA BROJNA PITANJA

665 0

NOVA GRADIŠKA, 20. lipnja 2011. – Današnje predstavljanje projekta Vodeni park, održano u gradskoj vijećnici u organizaciji HDSSB-a, sigurno nije posljednje i sigurno će pobuditi pažnju i nove rasprave. Najavljivan je kao jedan od najznačajnijih razvojnih projekta naše županije u koji bi se trebalo uložiti 15 do 20 milijuna eura. Vodeni park bi, uvodno

je kazala Dinka Matijević, trebao imati otvoreni i zatvoreni bazen, hotel s kongresnom dvoranom, terene za male sportove, parkirališta i ostalu infrastrukturu. Vodeni park na prostoru sadašnjih gradskih bazena i površini od 4,6 hektara trebao bi biti, kako je kazala Renata Tomljanović iz Instituta za turizam RH, gradska atrakcija. Da bi to postao, čulo se u raspravi, treba uložiti puno truda i trezvenih odluka. Ivo Kunst, iz istog instituta, nekoliko je puta ponovio da treba napraviti studiju koncepta tog kompleksa, a potom objektivno i utemeljeno utvrditi njihove sadržaje i korisnike, međusobnu povezanost te isplativost cijelog poslovnog poduhvata, poslovni rizik i dugoročnu isplativost.

Budući da se računa na novac iz europskih fondova treba izraditi kompletan projekt, ali potom udovoljiti strogim kriterijima i dobiti novac da bi se on realizirao. Pitanje koje će se sigurno u daljnjim raspravama i u realizaciji projekta morati definirati je vlasnička struktura i daljnje upravljanje. Grad Nova Gradiška bi trebao najprije pripremiti svu potrebnu dokumentaciju i time definirati što se želi imati u Vodenom parku. Kako je kazala Andrea Lazić, voditeljica gradskog odsjeka za urbanizam i prostorno uređenje, Gradsko vijeće će se upoznati s nacrtom plana, koji je nazočnima i ukratko obrazložila.

Dodajmo da je prije nekoliko godina projekt Vodenog parka osmišljen u Turističkoj zajednici Nova Gradiška kao hotelsko-turistički kompleks namijenjen kongresnom turizmu s ciljem razvoja kontinentalnog turizma ali i kao turističko-sportska i rekreacijska zona. Na prvi pogled radi se o projektu koji će teško udovoljiti kriteriju financijske održivosti i zato Ivo Kunst smatra da se treba utvrditi kome će svi ti sadržaji služiti, tko će ih koristiti i hoće li biti dugoročne ekonomske isplativosti.

Oprez ne bi trebao biti razlog da se o ovom projektu ozbiljno ne raspravi. Slični projekti u prošlosti su gotovo u pravilu bili velik iskorak u životu bilo kojeg grada pa i Nove Gradiške. Činili su razliku između grada i sela, manjih i većih gradova. Bili su ono po čemu je grad prepoznatljiv kao grad. Sjetimo se Ive Kramarića, općinskog načelnika u Novoj Gradiški, koji je zapušteno mjesto, najprije asfaltiranjem ulica, a potom 1913. godine uvođenjem električne rasvjete, pretvorio u mjesto koje će postati šesti grad u Hrvatskoj čije ulice osvjetljava električno svjetlo.

 

Related Post

Šumari i šumarstvo

Autor - 30/01/2012 0
Nas šumare ljudi često participiraju kao drvosječe, a mi to nismo. Mi smo intelektualci koji brinu o šumama – kaže…

LOŠ PRIMJER

Autor - 03/12/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 3. prosinac 2012. – U noći sa subote na nedjelju u Zagrebačkoj ulici izgorjeli su kontejneri za papir…

NOVO LICE CVJETNOG TRGA

Autor - 20/07/2017 0
NOVA GRADIŠKA, 20. srpnja 2017. – Nakon što je Grad od Srpske pravoslavne crkve otkupio parcelu na Cvjetnom trgu i…

Suša ispraznila bačicu

Autor - 01/12/2011 0
NOVA GRADIŠKA, 1. prosinac 2011. – Iako je dugotrajna suša gotovo ispraznila akumulaciju Bačica Nova Gradiška neće ostali bez vode.…