ProknjižiMe by Mirela Relković: EBUS ValoreSchool i karijerni poziv managera osobnih i poslovnih financija

320 0

Danas donosim još jednu novinu i svojevrsnu ekskluzivu. Kako sama svoje klijente potičem na učenje i učim ih u svakodnevnoj suradnji, jednako tako ulažem i sama kontinuirano u vlastiti napredak. Otkrivam, da sam trenutno aktivno uključena u obrazovni program financijske kuće Valores iz Ljubljane, EBUS ValoreSchool i karijerni poziv managera osobnih i poslovnih financija. Povodom dana žena bila sam panelistica konferencije “Žene i budućnost” u organizaciji kolega stručnjaka s područja investicija i financija iz ove iznimno uspješne organizacije, a sada želim s vama podijeliti više informacija o samom programu te time, nadam se, potaknuti i neke od vas da napravite korak više za sebe.

 

U nastavku donosim tekst s portala ValoreSchool, kojeg u originalu možete pročitati i ovdje. Dok za sve slovenske čitatelje, intervju na slovenskom dostupan je ovdje.

 

Mirela Relković, prva polaznica obrazovanja za managera osobnih i poslovnih financija

Mirela Relković vlasnica je tvrtke Kontoar doo iz Nove Gradiške, a vrlo je aktivna i kao predsjednice Sekcije računovođa HGK. Ima 29 godina radnog iskustva u području financija, računovodstva i knjigovodstva, no unatoč tomu ova se poduzetnica kontinuirano obrazuje sukladno usvojenom konceptu cjeloživotnog učenja te je danas polaznica i međunarodnog programa Managera osobnih i poslovnih financija. Svoje vrsne organizacijske, poslovne i financijske sposobnosti dokazala je radeći kao zamjenica gradonačelnika Nove Gradiške. Izrazito je aktivna u brojnim nevladinim udrugama i inicijativama. U lokalnoj zajednici aktivno promiče poduzetništvo žena te je osmislila povelju Grad prijatelj ženskog poduzetništva koja se u razdoblju prije pandemije dodjeljivala gradovima, županijama ili općinama koje su poticale osnaživanje ženskog poduzetništva.

No unatoč iskustvu kojega je stekla u gotovo tri desetljeća rada s financijama, knjigovodstvu i računovodstvo među prvima se prijavila za obrazovni program EBUS Valoreschool i karijerni poziv managera osobnih i poslovnih financija, kojega uspješno pohađa od početka ove godine. I to kao prva polaznica prve generacije studenata u ovom programu.

Nakon 30. godina rada, moje iskustvo i znanje se nadopunjavalo raznim vještinama, kako bih mogla i dalje biti konkurentna na tržištu. To je poput uspona na više vrhove. Uvijek je poslovni uspjeh dočaran, slikovito, usponom stepenicama – ne možemo preskočiti niti jednu stepenicu, ali može se dogoditi da se vratimo na početak, ako nismo svjesni svojih nedostataka. Sve što sam naučila u 30. godina, ne bi bilo vrijedno, jer ako edukacijom ne upotpunim sve što znam, opet sam na samom početku. Odluka da upotpunim svoje znanje za obrazovni program managera osobnih i poslovnih financija, mojem iskustvo dodaje sigurnost, te proširuje horizonte, kao i moje osobne stavove o vođenju poslovanja.

Gdje smatrate da ćete »iskoristiti« znanja i vještine koje ćete usvojiti kroz tri modula (jedan ste već završili) programa za managera osobnih i poslovnih financija?

Znanja koja usvajam u svakom slučaju mislim upotrijebiti prvenstveno u nadogradnji poslovanja moje tvrtke, ali i odlučiti se za pokretanje nekih novih poduzetničkih izazova. Također znanja mislim prenijeti i na druge, mlađe osobe, koje je potrebno usmjeravati, poticati na drugačija razmišljanja; osloboditi ih straha od nepoznatog jer strah je uvijek nešto što predstavlja kočnicu u svakoj osobi.

Većinu gradiva prvog modula s obzirom na Vašu struku sigurno ste znali i kroz teoriju i kroz praksu. No je li bilo nešto što i niste ili što ćete sigurno primijeniti u budućem radu?

I ponavljanje gradiva, poznatih tema, unijele su mi veće samopouzdanje u potvrdi svega što već znam, međutim uvijek se nađe interesantna tema poput one o investicijskim fondovima, koji su, do sada, na našem tržištu bili manje prisutni, a predstavljaju načine financiranja, koji nisu klasični, ali i o njima moramo imati i teorijska znanja kako bi znali osnovne pojmove. Isto tako poslovanje s dionicama i obveznicama. Također imovina je uvijek ono što donosi sigurnost u poslovanju ali i u planiranju osobnih financija, napose, kada dolazite u godine gdje mi je sve jasnije da se svakako moram pobrinuti za sigurnu mirovinu. Izlazak iz zone komfora pruža upravo ovaj program.

Gdje vidite prednosti novih znanja koja ćete dobiti kroz program za obrazovanje managera osobnih i poslovnih financija?

Učenje je vještina koja nije više definirana osnovnim obrazovanjem, nadogradnja znanja je uvijek prednost.

Danas prema podacima EUa više od 70 posto građana ne zna kvalitetno upravljati novcem i osobnim te poslovnim financijama. Smatrate li da ovaj program može pomoći da se tu nešto promijeni na bolje?

Program može pomoći svima, bez obzira na dosadašnja iskustva – mladima da na početku svog životnog puta odmah razumiju važnost upravljanja financijama, nešto starijima – brigu o svojoj mirovini koja mora biti osigurana kroz razne izvore prihoda.

Zašto smatrate da je ovaj program dobar ne samo Vama u prvoj generaciji polaznika, nego i svima koji dolaze?

Program sa zadovoljstvom već preporučujem drugima, krenula sam prvo od svojih zaposlenika, ali i kolegica i kolega s kojima se susrećem svakodnevno u poslovnom svijetu. Program potiče sve na drugačija razmišljanja o financijama ali i svima onima koji žele preuzeti odgovornost za poziciju lidera u bilo kojoj tvrtki. Na osobnoj razini program daje sigurnost u razumijevanju potrošnje ali i stvaranja sigurnije budućnosti koju daje prvenstveno financijska sloboda.

Related Post