ProknjižiMe by Mirela Relković: Rast kreditnog rejtinga Hrvatske

255 0

Prošli tjedan agencija Fitch potvrdila je da Hrvatskaima BBB+ kreditni rejting. Rejting nam je narastao porastom BDP po stanovniku,ali i činjenica sa smo punopravna članica EU i pripadamo eurozoni.

Ono što se pozitivno desilo jest smanjenja javnog dugamjereno postotkom BDP-a, a još zanimljivije je da je krajem prošle godine BDBbio skoro 16% veći nego u 4. kvartalu 2019. godine. Tako Fitch prognozira da ćegospodarski rast u periodu 2024.-2025. rasti prosječno za oko 3%, a prosjekeuropodručja će biti oko 1%. To je slično kao kada jako pretila osoba krenemršavjeti, naravno da će izgubiti veliki broj kilograma u relativno kratkomroku u usporedbi s nekim tko ima samo par kg viška. Toj osobi koja već ima figuru,ali želi biti skroz fit, doći do iste brojke, bit će puno mukotrpnije.

Smijete se? Da, usporedba je živopisna, no tako je.Ako se uspoređujemo s najrazvijenijim ekonomijama EU koje imaju posloženogospodarstvo, njihov rast od 1% nije baš usporediv s našim od 3%. Tako daočekujem barem desetljeće rasta u odnosu na BDP, otpornost na vanjske šokove irasta BDP-a.

Dolazeći iz privatnog sektora i predstavljajućidesetljećima poduzetnike pred državnim institucijama i bankama, mogu potvrditikoliko je značajan porast kreditnog rejtinga Hrvatske.

Čestitke nam svima jer to je naš zajednički uspjeh.

Kako život nije trka, već maraton, imamo priliku odLijepe naše napraviti Case study državicu unutar EU gdje će neki drugidolaziti, proučavati nas i učiti od nas. Da bismo stigli na ovaj cilj, iz mojeperspektive, voljela bih da svi mi pokretači gospodarstva više razmišljamo odruštvenoj koristi, da razmišljamo na „win-win“ način, da kada pristupamoprojektima želimo da svaki sudionik ima nešto od toga, da učimo mlade i svojudjecu stvarati (a ne samo trošiti), da razmišljamo dugoročno i da prihvatimo danovca, poslova, klijenata i potražnje ima dovoljno i za sve nas.

Da se prisjetimo, nema zagrobnom života, svematerijalno što stvaramo nećemo ponijeti sa sobom „na drugi svijet“, stvaramoza one koji ostaju iza nas, a oni za one koji ostaju iza njih…

Mirela

Related Post