Promovirana monografija NOVA GRADIŠKA – 270 GODINA

1368 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 4. prosinac 2018. – Sinoć je u Domu kulture promovirana monografija NOVA GRADIŠKA – 270 GODINA. Bila je to prilika da autori govore u povijesti Nove Gradiške dugoj 270 godina. Na 220 stranica urednica Jelena Kovre, mag. educ. art i Mario Mrnjec, graf. inž., koji potpisuje dizajn, uspjeli su uspješno sažeti dugu i bogatu povijest grada u knjigu koju bi , kako je kazao gradonačelnik Vinko Grgić, svaka obitelj u Novoj Gradiški trebala imati.

O Novoj Gradiški u Vojnoj krajini i Novoj Gradiški u Austro-Ugarskoj Monarhiji govorio je Dino Jelinić, mag. educ. croat. Hist. Mag. ceoat., a Nino Brozičević, mag. hist. o Novoj Gradiški u SFR Jugoslaviji. Promociju Monografije posebno emotivno je proživjela urednica Jelena Kovre. Ne krijući zadovoljstvo što je rad na monografiji uspješno okončan, zahvalila se svima, a velik ih je broj, koji su dali svoj doprinos da ova monografija, po mnogo čemu različita od prijašnjih, bude objavljena.

-Želim zahvaliti gradonačelniku što mi je dao priliju da radim ovu monografiju. Drugo što želim reći i što mi je jednako važno je zahvaliti se Mariju Mrnjecu na koga je pao veliki dio posla. Bila je to velika i duga vožnja, puna uspona i padova. Našla sam prijatelje gdje se nisam nadala, našla sam suradnike za koje nisam mislila da će se ikada pojaviti u mome životu. Više sam nego zahvalna svima, posebno fotografima iz Foto kluba F4 i autorima tekstova. Ja sam sretna i nadam se da će vam se knjiga svidjeti – kazala je urednica Jelena Kovbre.

Zadovoljstvo nije krio ni gradonačelnik Vinko Grgić, dipl. inž. arh. i buket cvijeća darivao urednici monografije jeleni Kovre.

-Svaki dokument, svaku stranicu sam temeljito pogledao u proteklih 15 mjeseci. Korigirali smo i tražili bolje rješenje i vjerujem da smo ga našli. Danas sam ispunjen čovjek, prije svega, jer je danas veliki dan za naš grad. Prije nekoliko sati smo s ministrom Goranom Marićem potpisali ugovor o preuzimanju vojarne, a sada se nalazimo ovdje na prezentaciji jednog djela koji obilježava trenutak našeg grada i trenutak povijesti. Htjeli smo napravit monografiju grada u kojoj smo izbjegli neke zakonitosti kako bi napravili knjigu o gradu koja će biti čitljivo, a ne dosadno štivo- kazao je gradonačelnik Vinko Grgić i zahvalio se autorima, od fotografa, na umjetnički vrijednim fotografijama, do autora tekstova, a posebno urednici Jeleni Kovre. Dodao je da je monografija djelo kojega se nitko neće postidjeti.

Promociju je vodila Ivanka Herceg. Treba dodati da su svi oni koji su se našli u dvorani mogli uživati u glazbenom programu koju su priredili Đelo i Paula Jusić.

Related Post

LISTA SRAMA I OČAJA

Autor - 21/01/2013 0
U brodsko-posavskoj županiji na listi srama je 3.148 poreznih dužnika, a među prvih 300 iz Nove Gradiške i 10 općina…