HPD „Graničar“ svome gradu i župi na dar

591 0

Autorica Ivanka Herceg, Radio „Bljesak“

NOVA GRADIŠKA – Tradicionalni cjelovečernji koncert u povodu Dana grada i župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije te 270. godina Grada i ove je godine, 1. prosinca, HPD Graničar pod ravanjem prof. Ivane Bušić darovao s puno ljubavi i topline.

Pod geslom “Radu i slobodi , nek’ nas pjesma vodi” Graničari bilježe 132. godine od osnutka i 25. godina obnovljenoga rada kojima je cijela 2018. godina i posvećen. Poklonike zborskoga pjevanja i poštovatelje djelovanja Graničara pozdravila je dopredsjednica Gordana Teslić i podjestila ukratko na povijest Društva osnovanoga 1886. godine.. – Dugi niz godina Društvo uspješno djeluje. Uslijed političkih pritisaka i višekratnog zabranjivanja, potpuno prestaje s radom 1949. godine. Mnogi poznati Novogradiščani bili su članovi Graničara, među njima braća Dragutin i Ivan Schnaider, osnivači, potom dr. Maksimilijan Benković i mnogi drugi.

Usposatvom neovisne RH javlja se ideja i potreba obnavljanja rada Graničara što je i učinjeno 1993. godine, a time oživljen i dio bogate duhovne, glazbene i kulturne baštine Nove Gradiške. Društvo okuplja entuzijaste različite životne dobi i zanimanja kojima je zajednička ljubav prema hrvatskoj glazbenoj baštini i pjesmi.

Od 1993. godine pod ravnanjem Julijane Žirovčić Graničar je održao veliki broj nastupa u gradu i okolici, a bilježi i brojna gostovanja diljem Hrvatske. Predstavili smo se i u prijateljskom gradu Herzogenaurachu.

Od 2017. godine s novom dirigenticom, prof. Ivanom Bušić nastavljamo dalje. Tijekom 25. godina obnovljenoga rada organizirali smo 23 Smotre pjevačkih zborova, niz koncerata u čast Dana grada i župe, sudjelovali na brojnim Smotrama zborova i pronosili ime svoga grada i kraja. Ostvarujemo suradnju sa zborovima iz Cernika, Davora, SB, Pitomače, Lipika, Županje, Petrovaradina,…čime smo stekli i veliki broj prijatelja- rekla je, ponosna na Graničar u kojemu je od obnovljenoga rada Društva sadašnja dopredsjednica Gordana Teslić, koja je dugi niz godina obavljala i poslove tajnice.

U povodu 25. obljetnice obnovljenoga rada Graničari su dodijeli i Zahvalnice svima koji su im u radu pomagali, a uručio ih je predsjednik Ivan Koren. Dio ih je primio na koncertu, a ostalima će biti naknadno uručene. To su: Grad Nova Gradiška, Turistička zajednica NG, Hrvatske šume Uprava šuma Podružnica NG, Ljekarne Fićković-Mihić-Ivošević, Kožara “Psunj”, Građanska inicijativa NG-Buntovnici, POU “Matija Antun Relković”, Pekarna Capan, Elda d.o.o., Ljekarne Zubović, Odvjetničkom uredu Jurica Borojević i Domagoj Jugović, Manuela Brdar, Ksenija Vlainić, Andrej Smolić, Sandra Petrović, Vesna Valenta, prof. Nada Peleh, dr. Igor Ferenčina, Mirjana i Branko Zubović, Marija Fićković, Mira Ivanović, Katica Kao, Sandra Đurin, dr. Dražen Oršulić, Jadranka Japundžić, dr. Damir Japundžić, dr. Zvonimir Heli, dr. Dragan Smoljanac, dr. Danica Smoljanac, dr. Ljepša Rakas-Vujčić, Ivanka Herceg.

U ime Grada na svemu što su učinili tijekom svih ovih godina zahvalila je Graničarima dr. Ljepša Rakas Vujčić, predsjednica Gradskog vijeća grada NG, inače dugogodišnja podupirajuća članica HPD “Graničar”.

-Bez obzira na funkcije koje dođu i prođu podupirat ćemo kao i do sada rad Graničara jer smo ljubitelji vašeg glazbenog izričaja. Ponosni smo na vas i veselimo se svakom vašem nastupu- rekla je dr. Rakas-Vujčić.

HPD “Graničar” i njihovi gosti oduševili i repertoarom i izvedbama

U predvečerje ovogodišnjeg Adventa koncert su Graničari pod ravnanjem prof. Ivane Bušić otvorili klasičnim sakralnim djelom- GOSPOD BOG JE PASTIR MOJ (Antonin Dvorak) uz pratnju Krešimira Ivančića, violina i Antona Ećimovića, klavir.

Uslijedila su “NOVOGRADIŠKA SVITANJA” nastala udruženim snagama darovitih poetskih i skladateljskih snaga naših sugrađanki, pjesnikinje Evice Kraljić, autorice teksta i prof. Renate Grgić, autorice glazbe, voditeljice VA “Lira” SPS.

Jedna od novijih skladbi na repertoaru naših Graničara je i skladba ODI ET AMO Carla Orffa, jednog od najznačajnijih skladatelja 20. stoljeća. Skladba je to iz KANTATE “CATULLI CARMINA” koju smo također čuli na ovom koncertu.

Potom je gošća Angelina Blažeković, članica novogradiške Udruge umirovljenika izvela poznatu sevdalinku “TEBI MAJKO MISLI LETE” za koju je tekst napisao sarajevski novinar NIKOLA ŠKRBA, a uglazbio ISMET ALAJBEGOVIĆ ŠERBO.

Vice Vukov oduševljavao je izvedbama brojnih skladbi, pa tako i pjesmom MIRNO TEKU RIJEKE” , a isto su učinili i Graničari ( autor teksta Drago Britvić; glazba Miroslav Biro; obrada Hugo Borenić).

Poveli su nas Graničari i na afrički kontinent u živom ritmu skladbe EMARABINI; solisti DAJANA ADŽIĆ vokal i gost Graničara IVAN ŠKARICA udaraljke.

Mladi su doista naša budućnost i budućnost svakog društva, udruge, zajednice u cjelini i veseli nas kada vidimo da ih ima i da žele s nama podijeliti i radost muziciranja. Ponosni smo na naše Graničare koji im daju priliku to i pokazati. Kao gošće nastupile su i HANA MITAL i RENATA TANČAK, a vokalnu izvedbu pratile su na najmanjoj gitari-ukulele i same su je naučile svirati.

Uz domoljubne, duhovne, obrade tradicijskih skladbi GRANIČARI izvode i popularne.Tako su dalmatinskom skladbom iz Vela Luke “MORE MOJE” ,glazbu je napisao DINKO FIO, donijeli miris mora i soli.

Skladbu “CANZONETTA” Dore Pejačević, hrvatske skladateljice u čijoj je ostavštini 58 opusa s područja orkestralne, vokalno-instrumentalne, komorne i glasovirske glazbe i koja je otvorila nove obzore hrvatske glazbe i u njoj uspostavila nove standarde profesionalizma, izveo je na violini Krešimir Ivančić, također gost HPD “Graničar”.

Graničari su svojim djelovanjem tijekom svih ovih dugih godina čuvali i nacionalni identitet. Vrlo su im drage domoljubne pjesme i rado ih izvode, a tako je bilo i na ovom koncertu. Izveli su poznatu hrvatsku domoljubnu skladbu ZEMLJA DIDE MOG (solistica Dajana Adžić) za koju je tekst napisala Meri Cetinić, a glazbeno obradila naša prof. Ivana Bušić.

Ulazak u Došašće, najljepši dio godine, nagovijestili su Graničari sklabom “CANTEMOS A MARIA”, tradicionalna božićna pjesma Dominikanske Republike uz pratnju Antona Ećimovića, klavir.

Uz solisticu Gabrielu Mijatović, koja pohađa srednju glazbenu školu u Požegi gdje školuje glas, iza koje su već brojni nastupi i nagrade, uz pratnju Krešimira Ivančića, violina i Antona Ećimovića, klavir, Graničari su izvedbom skladbe CON TE PARTIRO (izvodi ju Andrea Bocelli, tenor) izazvali ovacije publike koja ih nije pustila s pozornice, a s njima je i pjevala skladbu VIVAT CROATIA (Đani Maršan) koju su im podarili na biss. Dugim pljeskom zatražili su još zvonke radosti pa su Graničari ponovili i gospel skladbu EMARABINI.

Izuzetno uspješan bio je ovaj Graničarov koncert kojim su potvrdili još jedanput zašto su INSTITUCIJA za ovaj grad i kraj i pokazali da će trajati na radost svih zaljubljenika u zborsku glazbu i vrednote koje njeguju, čuvaju i s ponosom prezentiraju.

 

Related Post