GUBITAK SDP-a ILI NE, POGREŠKA ILI PODVIG DR. RAKAS ?

727 0

NOVA GRADIŠKA, 04. ožujak 2013. – Kako smo doznali od pojedinih izvora u SDP-u gradskoj organizaciji Nova Gradiška dr. Ljepša Rakas – Vujčić dana 25. veljače službeno je dopisom podnijela zahtjev za ispisnicu iz SDP-a.

Dr. Rakas-Vujčić nam je sama i službeno potvrdila tu činjenicu. O razlogu ove iznenadne, ali ne i, očito, iznenađujuće odluke nije za sada dala komentar.

Za one koji su upućeni na zbivanja na novogradiškoj političkoj sceni ovo i nije iznenađenje.

Ako uzmemo u obzir brojna previranja koja su potresla gradski SDP u protekle dvije godine, mnoge poslovne nepoznanice koje se povlače za aktualnim gradonačelnikom kojega su prošle godine napustili oboje zamjenika, uključujući i dr. Rakas-Vujčić, opće društveno stanje u gradu i u političkim krugovima dolazimo do zaključka da je to sve ipak ostavilo teže posljedice po ovu gradsku organizaciju.

Očito su sva događanja od ljeta prošle godine oko famoznog podizanja kredita uz jamstvo vlade i realiziranja istoga ostavili traga. Tadašnja situacija zbog, kako tvrde iz stranke, administrativne pogreške oko sveze suglasnosti Vlade RH i odobravanja Gradskog vijeća očito je prodrmala redove vrhuške gradskog SDP-a.

Kako smo imali prilike čuti na snimkama sa sastanka koji je bio zatvoren za medije, koje su plasirali „određeni“ gradski i nacionalni mediji, nazočnost samih ministra Jakovine i Igora Dragovana na sastanku, bilo je teških riječi između gradonačelnika Vukovića i tadašnje zamjenice gradonačelnika dr. Ljepše Rakas-Vujčić.

Odlazak Milana Mateše, tadašnjeg zamjenika gradonačelnika za gospodarstvo, dalo je naslutiti neslaganje između najbližih suradnika.

Da li dio problema leži u suviše autokratskoj vladavini gradonačelnika koji poslovanje grada i informacije o financijama nije transparentno dijelio sa, po logici, najbližim suradnicima?

Ljudima koji su pristali uz njega ići na izbore.

Kako to da su u Hrvatskim vodama uvidjeli Matešin potencijal kojega je i sam Vuković otkrio i iskoristio davnih dana dok je cvjetao plinski posao, a nije ga iskoristio za napredak grada?

Kako to da SDP tek tako ispušta trenutno najpoželjnijeg kandidata za gradonačelnicu Nove Gradiške. Osobu koja ima odlične odnose sa svim građanima u ovome gradu u kojemu je to vrlo teško njegovati.

Kako se doznaje u kuloarima oboje zamjenika napustili su gradonačelnika i njegove ideje kada su uvidjeli kuda sve skupa vodi. Mateša očito više nije mogao trpjeti način poslovanja u Plin instalacijama i samome gradu. Doktoricu se degradiralo time što nije mogla imati pravi uvid u financije grada koje vodi pročelnica za upravnog odjela za financije Ljiljana Ranisavljević, koja navodno bez gradonačelnikovog odobrenja ne smije nikome izdati valjanje informacije. To su samo neki od mogućih razloga. Zasigurno ih ima još.

Nakon svojevrsnog iskazivanja nepovjerenja gradonačelniku i njegovim podanicima odlazak doktorice, bez njenog odobrenja, iz stranke su okarakterizirali slučaj opisavši doktorica kako psihički nije mogla izdržati pritisak funkcije koju je obavljala.

Još prije dvije godine bilo bi logično da Vuković priprema upravo dr. Rakas i ing. Matešu kao svoje nasljednike, no tijekom prošle godine na stranačku scenu predsjednik GO SDP-a Franjo Kikić i tajnik ogranka Radić plasiraju ing.Vinka Grgića, renomiranog arhitekta u sam vrh postavivši ga u glavni odbor gradske organizacije.

Upravo u turbulentno vrijeme komešanja u stranci između zamjenika i vrhuške stranke dolaze novi igrači na čuđenje starijeg članstva.

U drugoj polovici prošle godine spomenuta frakcija postepeno je „eliminirala“ dr. Rakas-Vujčić pretvorivši ju u svojevrsnog političkog mrtvaca, kako se izrazio jedan ugledan član stranke prof. po struci kada je doktorica dala ostavku.

S druge strane, u cijeloj toj gunguli imali smo i doktore Mariće koji su se sukobili sa politikom gradske organizacije na još “žešći” ili, bolje rečeno, manje otvoren način. No po onoj staroj narodnoj, za sve ima lijeka, pa Kikićeva frakcija uz Vukovićevo amenovanje dovodi i novog člana u svoje redove, dr. Mokrickog.

Tko je u pravu, a tko u krivu vrijeme će pokazati.

Uskoro su i lokalni izbori.

Gradski SDP vjerojatno u boj kreće sa trojcem Vuković, Kikić i Grgić. Možda im se pridruži dr. Mokricki.

Da li će im se kombinatorika isplatiti pokazati će se u svibnju.

Pogled s druge strane, dr. Raks-Vujčić, kao što smo već spomenuli, trenutno je možda najpopularnija osoba u gradu. Gledano sa političke i ljudske strane. Da li je SDP izgubio asa s kojim bi, usprkos brojnim problemima sa kojima su se susreli i koje su proizveli u aktualnom mandatu, ipak pobijedili na predstojećim izborima i nastavili program oporavka novogradiškog gospodarstva gradonačelnika Josipa Vukovića?

Gradonačelnik će zasigurno morati izvojevati još jedan mandat jer nije ni blizu ostvario obećane ciljeve sa početka mandata. Da li će njemu ili dvojcu Kikić – Grgić, odnosno SDP-u doktorica trebati kao i 2009. vidjet ćemo.

Da li je ustroj stranaka poput SDP-a ili HDZ-a da po bilo koju cijenu morate slijediti politiku stranke ili bivate izbačeni? Očito je. No u ovdje se ipak radi o lokalnoj organizaciji, a ne o politici stranke na nacionalnom nivou.

 

Razni mediji su već i ranije počeli na veliko spekulirati, puniti članke i usta o dr. Rakas dovodeći je u vezu sa raznim drugim političkim opcijama, listama itd. no, dr. Rakas se ni u jednom trenutku nije službeno obratila medijima po tim pitanjima i iznijela svoju odluku ako je i ima.

U predstojećem periodu do lokalnih izbora uslijedit će po svemu sudeći zanimljiva kampanja gdje će biti predstavljene i razne liste. Da li će koja imati snage suprotstaviti se velikima?

I da li će se doktorica ponovno angažirati u politici ili ne ekskluzivno ćemo prvi prenijeti u razgovoru s dr. Rakas -Vujčić u kojemu ćemo otkriti sve nepoznanice vezane za odlazak iz SDP-a i eventualni daljnji politički angažman.

Razgovor će se moći pročitati i u novim županijskim novinama „Brod vjesnik“.

Related Post

IZBORNA KAMPANJA ZA EU PARLAMENT

Autor - 02/05/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 2. svibnja 2014.– Biljana Borzan, Sandra Petrović Jakovina i Karolina Leaković kandidatkinje SDP-a za EU parlament boravile su…

BLAGDANSKI DOMJENAK SDP-a

Autor - 29/12/2012 0
Nakon hajke, u koju su se uključili i neki njegovi članovi, novogradiški SDP-e u lokalne izbore ide jači i odlučniji