PROTIV UVOĐENJA FISKALNIH KASA

777 0

Nakon programa uništenja malih poljoprivrednih gospodarstava Vlada sada kreće na uništavanje obrtnika i malih poduzetnika. HSS kao tradicionalni zastupnik njihovih interesa traži da Vlada odustane od ideje uvođenja fiskalnih kasa,

i to na teret obrtnika i malih poduzetnika. HSS drži da uvođenje fiskalnih kasa neće pridonijeti smanjenju sive ekonomije već naprotiv da će mnoge obrtnike gurati prema sivoj ekonomiji. U konačnici od uvođenja tzv. fiskalnih kasa koristi neće imati nitko, osim možda neke strane tvrtke koja će prodati taj sustav. Međutim ako Vlada i dalje želi ustrajati na eksperimentiranju po metodi pokušaja i pogrešaka onda neka to čini na svoj račun pa neka porezna uprava financira uvođenje sustava fiskalnih kasa, a ne da eksperiment provodi na račun poreznih obveznika. HSS naprotiv predlaže Vladi da iskoristi znatan broj zaposlenih u državnim uredima koji bi mogli obavljati taj posao puno kvalitetnije i učinkovitije kad bi im netko znao reći što bi ustvari trebali raditi.

 

Obrtnici često vole istaći da su žilavi i da se snalaze u teškim uvjetima privređivanja kako bi opstali. Nažalost podaci o broju obrta na području Zagreba i Zagrebačke županije govore da su od 2008. do danas izgubili 5.347 obrta. Samo ako je obrt zapošljavao prosječno 1 radnika izgubili smo 10 000 radnih mjesta. Razlog tome je nelikvidnost, ne mogućnost naplate, pa na kraju i blokirani žiro računi.

 

Obrtnici nisu u ništa boljoj situaciji od seljaka pritisnuti velikim davanjima, nemogućom konkurencijom koju stvaraju uvoznici nekontroliranim uvozom jeftine robe i sve veći broj trgovačkih lanaca.

Obrtnički komorski sustav unazad sigurno desetak godina borio se za donošenje Zakona o suzbijanju rada na crno kako bi smanjili utjecaj neregistrirane djelatnosti – sive ekonomije koje itekako konkuriraju obrtu, ali ne pune i državni proračun. Ovaj Zakon, kad govorimo o radu na crno, kao i mnogi drugi, nisu zaživjeli u praksi jer je sve veći broj blokiranih poduzetnika. Ministarstvo financija objavilo je popis dužnika što će nekima omogućiti da uvidom u popis ne rade s tim poduzetnicima.

 

Bojimo se da će provođenje ovog Zakona koštati poduzetnike više nego što bi se postiglo tzv paušalnim oporezivanjem posebno malih poduzetnika obrtnika i malih poljoprivrednika.

 

Trebalo bi donijeti i sve potrebne propise i sagledati koliko će to koštati poduzetnike i koliko će se sredstava izvući iz gospodarstva. Za provođenje ovog Zakona trošak je planiran iz državnog proračuna: u prvoj godini 13 milijuna, a naredne dvije 15 milijuna Ukupni trošak uspostave 28. milijuna kuna. Ako uzmemo da cca 150 000 poduzetnika, koji bi u skladu sa Zakonom morali provesti zakonsku obvezu, mora uložiti samo 500 eura iznosi 75 milijuna EURa. Dakle novac smo opet dali proizvođačima iz drugih tržišta budući da naši proizvođači ne proizvode potrebne komponente.

 

Tvrdi se da će se u prvoj godini ostvariti 500 milijuna više sredstava u državnom proračunu.

Do kraja godine ostalo je još tri mjeseca.

Related Post

HSS

Autor - 16/09/2013 0
Hrvatska seljačka stranka Brodsko posavske županije već 8.godinu za redom treću nedjelju u rujnu hodočasti u hrvatsko nacionalno marijansko svetište,…

STARO PETROVO SELO

Autor - 16/05/2013 0
U Hrvatskom pučkom domu u Starom Petrovom Selu, u srijedu, 15. svibnja, održan je završni, centralni skup Hrvatske seljačke stranke,…