Rebrasti radijatori – trebamo li ih zamijeniti i kada?

738 0

Pored idile predstojećih blagdana, zima nam može donijeti i neke brige, osobito ako se za nju nismo na vrijeme, temeljito pripremili. Često su prisutni razni problemi sa kućnim grijanjem, ukoliko radijatori nisu stručno instalirani ili je čitav sustav dotrajao.

Trebaju li najstariji radijatori postati prošlost i ustupiti mjesto modernim, pločastim modelima?

Rebrasti ili zglobni radijatori, klasični su tipovi radijatora dostupnih na tržištu već dugo godina. Prepoznajemo ih po tipičnoj strukturi: sastoje se iz niza pojedinačnih rebara ili zglobova, i izgrađeni su od teškog, lijevanog željeza.

Mnogi vlasnici kuća i stanova danas nisu posve sigurni trebaju li zamijeniti stare, zglobne radijatore, novim i učinkovitijim modelima. U sljedećem tekstu razmotrićemo ovo pitanje.

Prednosti i nedostaci rebrastih radijatora

Stari rebrasti radijatori su robusni i mogu pohraniti toplinu neko vrijeme, pa stoga duže ostaju topli i poslije gašenja grijanja. Moderni radijatori izrađeni od čeličnog lima, s druge strane, brzo reagiraju na promijenjene temperaturne zahtjeve i nakon kratkog vremena stvaraju ugodan osjećaj u prostoriji. Mogu se dobro prilagoditi zahtjevima prostora –  po broju, visini i širini rebara.Također su i jeftini za kupnju. 

Prednosti ukratko:

  • Čvrsti su i robusni
  • Pohranjuju energiju grijanja te duže ostaju topli   
  • Fleksibilno se prilagođavaju prostoru
  • Niska cijena na tržištu

S druge strane, nedostatak ovih radijatora je niža učinkovitost zbog težeg zagrijavanja u početku, dizajn koji više ne zadovoljava trenutne zahtjeve kupaca, kao i više prašine u zraku  zbog visokog udjela konvekcije.

Nedostaci ukratko:

  • Veći troškovi grijanja zbog sporijeg startnog zagrijavanja 
  • Zastarjeli dizajn
  • Visok stupanj konvekcije koja stvara turbulenciju prašine u zraku    

Jeste li znali da se izum radijatora pripisuje ruskom biznismenu Franzu San-Galliu, rođenom u Pruskoj, daleke 1855. godine?

Ukoliko i dalje niste sigurni trebate li stare, rebraste radijatore, zamijeniti novim i učinkovitijim, pločastim modelima, navest ćemo vam tri razloga ZA:

  1. Smanjeno opterećenje grijanja cjelokupnog objekta. Nakon energetske obnove, svakako vrijedi remontirati grijanje, kao i radijatore. Uz nove, panelne radijatore može se povećati učinkovitost u sustavu što smanjuje i troškove grijanja.
  2. Iako vlasnici mogu obojiti radijatore s malim nedostacima, rijetko ih izbjegavaju zamijeniti ako postoje ozbiljni znakovi korozije. Kroz to voda može pobjeći neprimjetno, a zrak također struji u sustav grijanja. To potiče stvaranje hrđe, koja kasnije može začepiti cijevi i ventile. Rezultat: smanjenje efikasnosti grijanja i rastući troškovi.
  3. Čak i bez energetske obnove i oštećenja starih rebrastih radijatora, njihova zamjena se može isplatiti. Budući da novi modeli nisu samo jeftiniji s energetske točke gledišta, oni također zauzimaju i manje prostora, te daleko ljepše izgledaju. Pogotovo kod renoviranja, diskretni i ravni, takozvani panelni ili pločasti radijatori, najčešće se mogu mnogo bolje uklopiti u koncept opremanja čitavog doma.

Ukoliko se u vašem domu mogu naći stari, rebrasti radijatori, nadamo se da vam je naš tekst pomogao da se odlučite zamijeniti ih. Na internetu možete pronaći veliki broj različitih modela modernih radijatora, te usporediti cijene i donijeti odluku o kupnji. Vjerujemo da će vaš odabir osigurati daleko kvalitetnije grijanje vašega doma, kao i bolji estetski dojam.

Related Post

BICIKLISTIČKA VOŽNJA

Autor - 15/10/2014 0
SLAVONSKI BROD, 14. listopad 2014. -Dana 13. rujna, oko 8.30 sati, ispred zgrade policije u Mažuranićevoj ulici, u okviru programa…