REFERNDUMOM PROTIV ĆIRILICE

995 0

SLAVONSKI BROD – U svim sjedištima općina i u oba grada te u selima brodsko-posavske županije, na više od 150 mjesta, 17. studenoga počelo je prikupljanje potpisa na zahtjev za održavanje referenduma

kojim se traži izmjena članka 12. stavke 1. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina tako da ono glasi:

 

-Ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje se na području jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa, kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine polovinu stanovnika takve jedinice .

 

Ovim se, zapravo, nastoji se postići da se Vukovaru i njegovim građanima, zbog iznimnog stradanja u Domovinskom ratu, i simbolike koju taj grad nosi, ne nameću natpisi na ćirilici.

 

U prva tri dana (uključujući i Dan sjećanja na žrtve Vukovara, kada se na području županije nisu skupljali potpisi) kažu organizatori, zahtjev je potpisalo više od četiri i pol tisuće građana Brodsko-posavske županije.

 

Razgovarali smo s Dragom Rubilom, koordinatorom akcije za Brodsko-posavsku županiju koji nam je rekao:

 

-Prikupljanje potpisa odvija se po planu i uvjereni smo kako ćemo, u roku, skupiti i više od potrebnog broja potpisa na Zahtjevu. Pozivam da se u akciju uključi još više volontera, osobito hrvatskih branitelja, pa neka svi, ili bar veći dio onih koji daju deklarativnu potporu, makar pola dana ili jedan dan budu na nekom od punktova gdje prikupljamo potpise. Radi racionalizacije, odnosno rasporeda, trebali bi se javiti meni (mob.098 965 3821) ili Zdravku Sajfertu(mob. 098 494 027).


Volonteri, ali i građani s kojima smo razgovarali, jedinstveni su u stavu kako je Vlada svojim činjenjem, ali i nečinjenjem, isprovocirala Vukovarce na pokretanje ovoga referenduma i mišljenja su da je Kolona sjećanja u Vukovaru pokazala potporu cijele Hrvatske stavovima Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, Naime, način i vrijeme postavljanja prvih ploča s dvojezičnim natpisima u Vukovaru, po njima, je nepromišljeno i loše izabrano (neki misle da je to upravo smišljeno i s određenim ciljem tako odlučeno) a vrijeme između, od prvog incidenta do teškog ozljeđivanja maloljetnog dragovoljca Domovinskoga rata , Vlada nije iskoristila da makar neke od prijedloga Stožera prihvati. Poseban naglasak stavljaju na odbijanje revizije popisa stanovništva u Vukovaru za koju su iz Stožera predsjedniku Vlade, Zoranu Milanoviću, predočili čvrste argumente.

 

Autor: Borislav Stipić


Related Post

Autor - 21/03/2018 0
Udruga SOS Dječje selo Hrvatska raspisala je natječaj za radno mjesto: SOS mama/SOS tata. Ovo je natječaj za hrabre ljude…