REKLI SU O BLJESKU: Briljantna pobjeda bila je uvod u „Oluju“ , konačan završetak rata i slobodu

1329 0

Autor Franjo Samardžić

OKUČANI, 1. svibnja 2019. – Obilježavanje obljetnica VRO “Bljesak” u Okučanima svake je godine prilika i obveza da se progovori o značaju koji je ona imala u oslobađanju, ne samo okupiranog dijela zapadne Slavonije, već i potvrdi da su tada hrvatske oružane snage bile sposobne krenuti u oslobodilačke akcije, poraziti neprijatelja i osloboditi okupirana područja. Isto tako i ovogodišnja je obljetnica bila obveza da se oda dužna počast i iskaže doprinos koji su u oslobađanju Domovine imali branitelji koji su u slobodu ugradili svoje živote.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako ovu 24. obljetnicu VRO “Bljesak”, kojom je započelo konačno oslobađanje okupiranog hrvatskog teritorija, obilježavamo s posebnim pijetetom i dostojanstveno te se s posebnim poštovanjem sjećamo naših poginulih, nestalih i preminulih branitelja kojima dajemo poseban pijetet i suosjećamo s njihovim obiteljima.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković podsjetio je kako je VRO “Bljesak” bila velika briljantna pobjeda Hrvatske vojske i hrvatske policije.
-Ona je bila jasan znak da je plan o stvaranju velike Srbije propao, a operacija “Bljesak” je utrla put još jednoj briljantnoj pobjedi ostvarenoj u operaciji “Oluja” te mirnoj reintegraciji Hrvatskog Podunavlja čime je zaokružen teritorijalni integritet i cjelovitost Republike Hrvatske – naglasio je Jandroković.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević naglasio je kako je vojno-redarstvena operacija “Bljesak” pokazala snagu i odlučnost hrvatskih branitelja te kako je ona bila ključna za oslobađanje zapadne Slavonije.
-Kao hrvatski branitelj upućujem zahvalnost hrvatskim braniteljima za današnji mir i slobodu, a posebice obiteljima poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja. Ogromna žrtva je plaćena za hrvatsku slobodu – istaknuo je ministar Krstičević.

Ministar je također podsjetio kako je operacija krenula pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te kako smo njezinom provedbom pokazali da je Hrvatska vojska i policija spremna i sposobna za oslobađanje.
-Nakon “Bljeska”, uslijedila je operacija “Oluja” kojom je konačno završen rat u Hrvatskoj i koja je donijela mir i slobodu našoj Domovini – poručio je ministar Damir Krstičević.

Related Post