Sabor UHBDR 121. brigade-pukovnije: Afirmiranju stečevine Domovinskog rata i čuvaju dostojanstvo hrvatskih branitelja

1576 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 9. veljača 2020. – Po predsjedanjem Marija Strinavića jučer je u gradskoj vijećnici održan 5. izvještajno-izborni Sabor Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška. Uz članove udruge nazočni su bili predstavnici dijela drugih novogradiških proisteklih iz Domovinskog rata, te Vlatko Grainer, koordinator za braniteljske udruge Grada Nova Gradiška.
Da se radi o najbrojnijoj i najbolje organiziranoj udruzi iz Domovinskog rata svjedoči izvješće o radu koje je podnio predsjednik Damir Matošević, napisano na čak sedam stranica. U proteklom razdoblju udruga je organizirala ili sudjelovala u gotovo svim događanjima i manifestacijama vezanim za Domovinski rat i značajne datume ou hrvatske povijesti.
Sabor je prihvatio izvješća o radu u periodu od 16. veljače 2019. do 8. veljače 2020. godine, kooptirao nove članove u Odbor udruge, usvojio izmjene i dopune Statuta udruge i plan rada udruge za naredno razdoblje.
Rad udruge pohvalili su prof. Ante Vukšić, predsjednik Udruge roditelja poginulih branitelja, Vlatko Grainer i Zdravko Sokić, koji je predložio da se na obilježavanje obljetnice 121. brigade HV-e pozovu i pripadnici Narodne zaštite i svi oni koji su za vrijeme Domovinskog rata na razne načine svojim djelatnostima bili potpora braniteljima na bojišnici i omogućavali da život u Novoj Gradiški u ratnim uvjetima funkcionira što je moguće normalnije.
Vlatko Grainer je govorio o naporima koje čini Grad Nova Gradiška za braniteljske udruge. Naveo je da ga Grad u 2020. godini za rad braniteljskih udruga osigurao 150.000 kuna, podsjetio da je Nova Gradiška dobila Trg hrvatskih branitelja i da se dovršavaju radovi na uređenju dvorišta Doma hrvatskih branitelja čime će se dobiti prostor za okupljanje i druženje branitelja, te nabrojao manifestacije koje grad organizira zajedno s braniteljskim udrugama.
-Branitelji se ne smiju razjedinjavati jer će neki drugi zbog toga biti sretni. Moramo biti zajedno, a Grad Nova Gradiška vam je partner i ima vjeru u vas – kazao je Vlatklo Grainer.

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška može se pohvaliti velikim doprinosom koji daje u afirmiranju stečevina Domovinskog rata, čuvanjem njegovog digniteta i dostojanstva hrvatskih branitelja.
-Gotovo svaki mjesec imamo određene aktivnosti. Uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Grada Nova Gradiška i Brodsko-posavske županije provodimo pet projekata, a ostale sami financiramo. Uz to smo sudionici i u mnogim drugim događanjima i obilježavanju važnih datuma iz Domovinskog rata i hrvatske povijesti. Udruga trenutno broji oko 300 članova, a aktivnih je pedesetak koji svojim volonterskim radom doprinose radu udruge. Trenutno provodimo reviziju članstva koja je ustrojena prije devet godina. One koji su umrli od posljedica rata ili bolesti prisjećamo se na našim okupljanjima. Sa Gradom Nova Gradiška imamo odličnu suradnju po pitanju financiranja i organizacijske pomoći. Koordinator za braniteljske udruge Vlatko Greiner od velike nam je koristi – kaže Damir Matošević.

Related Post