MOGUĆNOST PROIZVODNJE AGRO-PELETA U POLJOPRIVREDI

1168 0

Slavonski Brod – Na inicijativu Hrvatske poljoprivredne komore, u Velikoj vijećnici županijske uprave održan je 15. ožujka sastanak s temom proizvodnje peleta u poljoprivredi. Uvodno slovo održao je pročelnik Željko Burazović naglasivši važnost ove tematike za razvoj i revitalizaciju poljoprivrede ne samo u Slavoniji već i u cijeloj Hrvatskoj

Tako se u izlaganju Antuna Vrakića, predsjednika Poljoprivredne komore Brodsko-posavske županije moglo čuti kako u zemljama poput Češke, Slovačke, Poljske, Njemačke, Danske i Nizozemske smisao poljoprivrede nije samo proizvodnja hrane, nego je i smanjenje ovisnosti o uvoznim energentima. Imajući u vidu činjenicu kako se peleti mogu raditi od otpadaka i ostataka nastalih poljoprivrednom proizvodnjom, njihovim korištenjem povećala bi se i profitabilnost OPG-ova na kojima u većini počiva cjelokupna poljoprivreda. Tako se na današnjem sastanku moglo čuti kako bi umijesto dosadašnje sječe šuma, poljoprivrednici slamu, kukuruzovinu te ostatke soje i uljane repice, koju sada zaoravaju, mogli koristiti za proizvodnju agro peleta. Naravno, da bi cijela ideja zaživjela u stvarnosti, potrebno je dodatno uvezati OPG-ove, industrije kao i visokoškolske ustanove, te stvoriti potrebnu infrastrukturu gradnjom za to namijenjenih sušara, koje bi moglo koristiti više subjekata. Povezujući se s drugim državama europske unije koje već koriste biomasu otvara se i mogućnost zajedničko apliciranja prema eu fondovima za projekte koji idu u smjeru proizvodnje i korištenja agro peleta.

Valja istaknuti da korištenje i prerada biomase omogućuje energetsku neovisnost, ali i smanjuje emitiranje štetnog ugljičnog dioksida, a za svako poljoprivredno gospodarstvo predstavlja i značajan dodatni izvor prihoda.

U zaključnom dijelu današnjeg sastanka utvrđene su aktivnosti prema nadležnim institucijama, kao što su izmjene i dopune postojeće prateće zakonske legislative uključujući i provođenje Javne nabave. Brodsko-posavska županija bila bi koordinator spomenutih aktivnosti, te komunicirala s nadležnim ministarstvima poljoprivrede, energetike, regionalnog razvoja i EU fondova, graditeljstva i zaštite okoliša. Predložen je i „pilot projekt” uspostave postrojenja u Srednjoj školi „Matija Antun Reljković” u Slavonskom Brodu koje bi za svoj rad isključivo koristilo agro-pelete. Stečena iskustva i tehnologije mogli bi se u buduće primjenjivati i na projektima većih razmjera. (bpz.hr)

Related Post