VELEPOSLANICA SLOVENIJE U NASTUPNOM POSJETU BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

777 0

Slavonski Brod – Veleposlanica Republike Slovenije Nj.E. dr. Smiljana Knez, u sklopu svog nastupnog posjeta Brodsko-posavskoj županiji, susrela se 14.. ožujka sa županom Danijelom Marušićem. Na današnjem sastanku, raspravljalo se prvenstveno o mogućnostima suradnje Slovenije i Hrvatske, a u tom kontekstu i Brodsko-posavske županije kao njenog sastavnog dijela. Veleposlanica je istaknula kako obje države dijele sličan put od osamostaljenja, preko tranzicije do pristupanja Europskoj uniji, i iako postoje određena otvorena pitanja na državnoj razini, Slovenija i Hrvatska dobro surađuju na području kulturne razmjene i europskih fondova. Bilježi se i povećanje robne razmjene, kaže Veleposlanica, te valja istaći da je u samo jednoj godini porasla za pola milijarde eura, te sada iznosi oko 3,7 milijarde eura.

Govoreći o mogućnostima investiranja, župan Marušić istaknuo je Luku Brod koja je proglašena i projektom od posebnog državnog interesa, te Industrijski park Nova Gradiška, Đuru Đakovića, Biotehnološki centar kao i drvoprerađivačku industriju i poljoprivredu. Kao pogodnost za investitore, župan Marušić istaknuo je naš povoljan geostrateški položaj i odličnu prometnu povezanost.

Kako i Republika Slovenija svoj gospodarski razvoj planira kroz stimuliranje malog i srednjeg poduzetništva kao i Hrvatska, mogući vidovi suradnje najrealniji su na tom polju – zaključeno je na sastanku. (bpz.hr)

Related Post