Saborski zastupnik Veljko Kajtazi sastao se s gradonačelnikom Vinkom Grgićem i okupio novogradiške Rome

839 0

Dva su osnovna problema na kojima Grad Nova Gradiška radi. Jedan su pristupne ceste i ceste u romskim naseljima, a drugi legalizacija građevinskih objekata

NOVA GRADIŠKA, 27. ožujka 2019. – Veljko Kajtazi, saborski zastupnik romske nacionalne manjine danas je posjetio Novu Gradišku. Ugostio ga je gradonačelnik Vinko Grgić sa zamjenikom za društvene djelatnosti Borislavom Vidošićem, voditeljicom Odsjeka za društvene djelatnosti Mihaelom Đeraj i voditeljicom Odsjeka za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Andreom Štengl. Nazočni su bili i predstavnici romske zajednice iz novogradiških romskih naselja Bedem i Gaj.
Dva su osnovna problema na kojima se radi. Jedan su pristupne ceste i ceste u romskim naseljima, a drugi legalizacija građevinskih objekata.
Gradonačelnik Vinko Grgić i saborski zastupnik Veljko Kajtazi izrazili su zadovoljstvo suradnjom i aktivnosti koje Grad Nova Gradiška provodi u cilju poboljšavanja uvjeta života Roma. Kajtazi očekuje značajnije iskorake, ponajprije kod zapošljavanja Roma jer smatra da to trebaju biti trajnija rješenja, a ne samo vremenski ograničen rad u javnim radovima. Ukazao je na potrebu većeg angažiranja u obrazovanju Roma od strane Centra za socijalnu skrb, škola i njihovih pedagoga i ravnatelja. Probleme koji postoje u Novoj Gradiški smatra da nisu veliki.
Kajtazi je posebno istaknuo strateške dokumente za Rome na državnom nivou, koji su, kako je naglasio, mrtvo slovo na papiru jer se ne provode. Dodao je da jedinice lokalne samouprave nisu donijele akcijske planove, a ako i jesu, u proračunima nisu osigurale sredstva za njihovo provođenje.
Danas se konkretnije razgovaralo o modernizaciji i asfaltiranju kolnika u Ulici Ivana Domca. Grad je, kako je kazao gradonačelnik Vinko Grgić, kupio kuću na ulazu u ulici i dobio građevinsku dozvolu, a radovi se planiraju u 2020. godini. Jedna je to od 5 gradskih ulica koje imaju prioritet, jer još uvijek nemaju asfaltni kolnik.
Što se tiče legalizacije građevinskih objekata Grad će, kako je kazao gradonačelnik, namiriti trošak komunalnog doprinosa.

Related Post