Seljački prosvjed

746 0

Ministar ima našu podršku u rješavanju problema u poljoprivredi. Prvo neka riješi problem vezan uz milijardu kuna. Ne bude li tu rješenja do 1.ožujka, nakon toga ništa više neće biti isto – kazao je DarkoGrivičić

NOVA GRADIŠKA, 9. veljače 2012. – Zbog najava o smanjenju proračuna za poljoprivredu u iznosu od milijardu kuna,

danas u 12 sati na Barbari u Rešetartima na minus 15 stupnjeva počeo je prosvjed poljoprivrednika novogradiškog kraja. Seljaci su se okupili na temelju jučerašnjeg zaključaka Stožera za obranu poljoprivrede usvojenog na sastanku predsjednika seljačkih udruga održanom u Novoj Gradiški. Podsjetimo da je povod za današnje prosvjede poljoprivrednika bilo i ignoriranje seljačkih zahtjeva upućenih Vladi u kome se traži i isplata prošlogodišnjih poticaja.

 

Kako je jučer i najavljeno prosvjedi se odvijaju bez zaustavljanja prometa. Tako je i u Rešetarima gdje se bilo desetak traktora i tridesetak poljoprivrednika novogradiškog kraja. Policija je nadzirala promet.

 

Ako se za prosvjed u Rešetarima može reći da je uspio, to se ne može reći za prosvjed planiran u istočnom dijelu Brodsko-posavske županije. Jedan od prosvjeda najavljen je i u Vrpolju ali se tamo seljaci nisu okupili, a u Velikoj Kopanici bilo ih je tek šest. Kao razlog zašto se nisu okupili u većem broju seljaci su navodili niske temperature i nemogućnost paljenja traktora. U Lužanima na prosvjedu je bilo dvadesetak seljaka s deset traktora.

 

Na prosvjednom mjestu u Lužanima Darko Grivičić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore komentirao je jučerašnju izjavu ministara poljoprivrede Tihomira Jakovine koji je seljačke pozive za razgovor opisao kao politički motivirane i neprimjerene.

 

“S ministrom smo razgovarali dva puta i tada je rekao da će nas izvijestiti o formiranju proračuna za poljoprivredu, a to do sada nije učinio. Kaže da je neprimjereno da reagiramo na novinske natpise, mi pitamo znači li to da Slavko Linić u izjavama za medije govori gluposti. Pitanje za ministra je i što je točno mislio kad kaže da seljaci kradu poticaje. Unatoč svemu ministar ima našu podršku u rješavanju problema u poljoprivredi. Prvo neka riješi problem vezan uz milijardu kuna. Ne bude li tu rješenja do 1.ožujka, nakon toga ništa više neće biti isto”, kazao je Ddarko .Grivičić.

Prosvjed u Rešetarima

Prosvjed u Velikoj Kopanici

 

Related Post