Tradicionalna proizvodnja domaće rakije

926 0

Zbog trošarina proizvođači domaće rakije šljivovice ozbiljno razmišljaju o prestanku proizvodnje jer ih se tretira kao industrijske proizvođače.

NOVA GRADIŠKA, 9. veljače 2012. – Na inicijativu Hrvatske poljoprivredne komore, udruga i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava,

koja se tradicionalno proizvode domaće rakije, Brodsko-posavska županija je bila organizator okruglog stola na temu “Odredbe Zakona o trošarinama i njihov utjecajna razvoj ruralnih područja i status obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava – proizvođača rakije”.

 

Zbog važećeg Zakona o trošarinama proizvođači domaće rakije šljivovice ozbiljno razmišljaju o prestanku proizvodnje usprkos značajnom ulaganju u svoja gospodarstva jer ih se tretira kao industrijske proizvođače.

 

Stoga je 7. veljače organiziran okrugli stol na kome su sudionici, nakon rasprava, definirali probleme u sedam točaka i zatražili izmjene postojećeg Zakona i izmjene direktive Europske unije:

 

1. Predlaže se plaćanje trošarine od 500,00 kn po hektolitru čistog alkohola ili 2,00 kn za litru rakije od 40 vol.% u momentu stavljanja rakije na tržište za obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja imaju proizvodnju šljive i drugog voća na površini do 3 ha. Hektolitar čistog alkohola je 250 litara rakije od 40 %vol.). Godišnja proizvodnja na takvom gospodarstvu ne može biti veća od 6.000 litra rakije.

 

2. Na tržište se može stavljati samo flaširana rakija sa oznakom plaćene trošarine i deklariranom kvalitetom koju jamči proizvođač i posebnom naznakom da je proizvod obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva i hrvatskog sela Proceduru stavljanja na tržište dati u nadležnost Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo, Zavoda za vinogradarstvo, vinarstvo i voćarstvo. Administrativni postupak treba biti identičan postupku za vina. Tako bi se izjednačila obiteljska gospodarstva koja se bave uzgojem vinove loze i šljive.

 

3. Za rakiju koju prodaju gostima za piće u svom gospodarstvu ne treba plaćati trošarine (oblici seoskog turizma: kušaonica, usluge ugošćavanja,.)

 

4. Obiteljska poljoprivredna gospodarstva sa manjim šljivicima do 0,25 ha (mali proizvođač) ne trebaju plaćati trošarinu za svoje potrebe. Za sve količine koje stavljaju na tržište plaćaju trošarinu od 500,00 kuna po hektolitru čistog alkohola kao i gospodarstva koja imaju šljivike na površini do 3,0 ha. Sva gospodarstva koja stavljaju šljivovicu na tržište su jednaka u obvezi plaćanja trošarine, a za svoje potrebe mogu koristiti količinu po vlastitom nahođenju.

 

5. Rakija koja se stavlja na tržište mora odležati u hrastovim bačvama najmanje 8 mjeseci. Na tržište se može stavljati samo flaširana rakija sa oznakom plaćene trošarine i deklariranom kvalitetom koju jamči proizvođač.

 

6. Paušalni godišnji iznos za kazan od 100 litara je 100,00 kuna, a veći od 100 litara je 200,00 kn. (kao po postojećim propisima)

 

7. Propisane mjerne instrumente za protok ugrađivati na kazane za koje se planira i prijavljuje godišnja proizvodnja veća od 6.000,00 litara rakije i za industrijske proizvođače (poduzeća i dionička društva)

 

Ovakvim reguliranjem postigao bi se red u proizvodnji šljivovice, a ista bi se tako mogla ponuditi i domaćoj turističkoj industriji što do sada nije slučaj. Izmjena Zakona o trošarinama i Pravilnika na predloženi način bila bi izravna pomoć u oživljavanju seoskog područja i posebno obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava sa manjim zemljišnim posjedom do 3 hektara.

Foto: SBplus

Related Post

SLAVLJE U HRVATSKIM ŠUMAMA

Autor - 18/09/2015 0
NOVA GRADIŠKA, 18. rujna 2015. – Danas je na prigodnoj svečanosti obilježen završetak radova na razminiranju šume Prašnik. Ravnatelj Hrvatskog…