„ŠIRINCI 92“ – HRABROST, ODVAŽNOST I VJERNOST DOMOVINI

775 0

Piše: Kata Nujić, glasnogovornica PU BP

Na području Policijske uprave brodsko-posavske, sjeveroistočno od Okučana, na planini Psunj, u srcu Slavonije, nalazi se jedno malo mjesto Širinci. Možda malo mjesto zemljopisno gledano, ali ustvari, to je mjesto mjerna jedinica za nešto veliko, kao što su hrabrost, odvažnost i vjernost svojoj domovini.

Na jučerašnji dan, prije 27 godina, u Širincima je provedena istoimena akcija hrvatske vojske i policije kao dio akcije „Orkan 91“, koja je označila prvu veliku pobjedu hrvatske vojske i policije nad agresorom, te kojom je oslobođena gotovo cijela zapadna Slavonija.

Jučer, 3. siječnja 2019. godine, u Širincima, na dostojanstven način, obilježena je 27. obljetnica Vojno redarstvene akcije „Širinci 92“, okupljanjem kod spomen obilježja, ispred kojeg su se uzvanici polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća sjetili svih onih hrabrih, koji su svojim životima platili slobodu Slavonije i domovine Hrvatske.

Počast poginulim hrvatskim braniteljima odalo je i izaslanstvo Policijske uprave brodsko – posavske na čelu s načelnikom policijske uprave, Antunom Valićem.

Prisjećajući se tog ratnog vihora, načelnik Valić je istaknuo, da je njihov ratni put počinjao odlascima na ratišta diljem Lijepe Naše, ali da su gorčinu tog vremena uvijek osjetili kada bi se morali vraćati s ratišta bez svojih prijatelja i suboraca. Nikada ne smijemo zaboraviti one koji su ispisali hrvatsku povijest i ostavili u toj istoj povijesti neizbrisiv trag. U Domovinskom ratu smo spoznali što znače vrijednosti kao što su sloga, pomaganje, podržavanje i istinska žrtva. Načelnik Valić je također istaknuo, da upravo te vrijednosti trebamo čuvati i takvu spoznaju o Domovinskom ratu prenositi našoj djeci.

Related Post

Autor - 07/03/2017 0
Hrvatska udruga za igre na sreću (HUZIS)  je u okviru aktivnosti društvo odgovornog priređivanja igara na sreću te sudjelovanja u…

POLICIJA OBILJEŽILA DAN KAPELANIJE

Autor - 26/04/2017 0
SLAVONSKI BROD – Jučer, dana 25. travnja, u Policijskoj upravi brodsko-posavskoj, obilježen je blagdan svetog Marka evanđeliste. Blagdan je proslavljen…