ŽUPANJIJSKI STOŽER ZAŠTITE I SPAŠAVANJA O OSNIVANJU PRIHVATNOG CENTRA ZA MIGRANTE U SLAVONSKOM BRODU

2060 0

SLAVONSKI BROD, 13. listopad 2015. – Povodom jučerašnje informacije iz Ministarstva unutarnjih poslova RH prema kojoj se u Slavonskom Brodu priprema zimski tranzitni centar za migrante,

danas je održana i sjednica Stožera zaštite i spašavanja Brodsko-posavske županije kako bi se utvrdile smjernice za daljnje postupanje svih institucija u njegovom sastavu.

 

Kao najveći problem naglašen je nedostatak komunikacije i informacija s državnim institucijama, odnosno Stožerom zaštite i spašavanja Republike Hrvatske koji je Odluku o osnivanju tranzitnog centra donio bez konzultacije s lokalnim vlastima i bez potpunog uvida u sigurnosne i organizacijske rizike.

 

Na sastanku županijskog Stožera održanom 17. rujna već se raspravljalo o mogućem nailasku izbjegličkog vala stoga su institucije u sastavu Stožera poduzele određene radnje za pripremu. No, kako su Crveni križ, Zavod za javno zdravstvo i Zavod za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije već terenski angažirani i u Opatovcu, nastaju dodatni financijski troškovi, te postoje potrebe u materijalno tehničkim sredstvima. Također, od nadležnih državnih tijela već su ranije zatražena cjepiva, sanitetski materijal i dječja hrana iz eventualnih robnih zaliha, no odgovoreno je kako istih – nema.

 

Župan Danijel Marušić kao i načelnik Stožera Davor Vlaović izrazili su nezadovoljstvo odabirom lokacije Ininog skladišta na Bjelišu čiji su naftni terminali odnosno cjevovodi, prema informacijama iz Lučke uprave, još uvijek aktivni, te tako predstavljaju dodatni sigurnosni i ekološki rizik. Na tom području nalazi se i spremište s 40t amonijaka je čije curenje prije nekoliko godina već prijetilo evakuacijom stanovništva. Daljnji problem predstavlja i način transporta migranata željezničkim putem s obzirom na odvijanje radova na izgradnji podvožnjaka u Osječkoj ulici u Slavonskom Brodu zbog kojih će, u određenom periodu, biti zatvoreni željeznički kolosijeci prema industrijskoj zoni, te bi se u tom slučaju transport trebao organizirati putem autobusa sto će otežavati redovno prometovanje.

 

Prema riječima Damira Agičića višeg veterinarskog inspektora, na području na kojem bi se trebao graditi prihvatni centar postoji velik broj pasa lutalica što bi stvaralo sanitarne i zdravstvene probleme, te je apelirao na Grad Slavonski Brod u čijoj ingerenciji je ova problematika, da riješi ovaj problem prije mogućeg dolaska migranata.

 

Dodatni zdravstveni rizik, kao posljedica nedostatka komunikacije s nadležnim državnim institucijama, je i nepoznavanje točnog termina početka prihvata migranata, kao i njihov točan broj, kako bi se pravovremen mogao nabaviti dovoljan broj cjepiva i dezinfekcijskog materijala.

 

Na današnjem sastanku zaključeno je da, s obzirom na novonastalu situaciju, Stožer zaštite i spašavanja Brodsko-posavske županije traži hitan sastanak s predstavnicima Stožera zaštite i spašavanja Republike Hrvatske, te smjernice, informacije i upute za daljnje postupanje od nadležnih državnih institucija. Također Stožer također će zatražiti informaciju kome se obratiti za podmirenje finacijskih troškova, te materijalno tehničke potrebe. Od nadležnih državnih institucija zatražit će se ponovno razmatranje odabira lokacije s obzirom na sigurnosne rizike. Ujedno, apelira se na Stožer zaštite i spašavanja grada Slavonskog Broda da održi hitan sastanak s ovom tematikom, te da o zaključcima izvijesti županijski Stožer.

 

Povodom aktualne situacije oko izgradnje zimskog tranzitnog centra za migrante, sutra će se održati i sjednica Predsjedništva Županijske skupštine, na kojoj će se raspravljati o daljnjem postupanju.

Related Post