HRVATSKA POLJOPRIVREDNA KOMORA I POLJOPRIVREDNI PORTAL AGROKLUB

2087 0

Pitanja su odaslana svim političkim strankama koje izlaze na izbore 2015. te se očekuju njihovi odgovori.

 

OSIJEK – Danas je održana novinska konferencija u organizaciji Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) i informacijskog sustava Agroklub. U svrhu poticanja konstruktivnog dijaloga naspram stranačkog monologa, cilj je HPK i informacijskog sustava Agroklub predstaviti način na koji političke stranke planiraju potaknuti razvoj poljoprivrede u budućem razdoblju.

Mato Brlošić, predsjednik HPK i Ivana Nađ, urednica  poljoprivrednog portala  Agroklub,  predstavili su 11  ključnih pitanja vezanih za budućnost poljoprivrede.

Pitanja su odaslana  svim političkim strankama  koje izlaze na izbore 2015.  te se očekuju njihovi odgovori.

S današnjim danom u Registar hrvatskih poljoprivrednika upisano je oko 176 tisuća poljoprivrednih gospodarstava.

Pomnožimo to s članovima njihovih obitelji i dobit ćemo poprilično značajan udio biračkog tijela koji čine poljoprivredni proizvođači (cca. 15%).

Tim povodom, danas je održana novinska konferencija u organizaciji Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) i informacijskog sustava Agroklub.

Konstruktivnim dijalogom potaknimo razvoj sektora poljoprivrede

U duhu nadolazećih parlamentarnih izbora, imajući na umu da su mediji akcelerator društvenih promjena, a u svrhu poticanja konstruktivnog dijaloga naspram stranačkog monologa, cilj je HPK i informacijskog sustava Agroklub predstaviti način na koji političke stranke planiraju potaknuti razvoj poljoprivrede u budućem razdoblju.

Mato Brlošić, predsjednik HPK i Ivana Nađ, urednica poljoprivrednog portala Agroklub.com, predstavili su 11 ključnih pitanja vezanih za budućnost poljoprivrede. Pitanja su odaslana svim političkim strankama, a njihovi odgovori imaju mogućnost promijeniti sliku poljoprivrede te osigurati pretpostavke za održivi razvoj prehrambene industrije.

Argumentima i kompetencijom na mjesto izbornog folklora

Ovim putem, sve političke opcije imaju priliku i medijski prostor za detaljno izlaganje svog agrarnog programa biračima – poljoprivrednicima. Nakon predstavljanja na informacijskom sustavu Agroklub.com, koji godišnje ostvaruje 5 milijuna posjeta, a prati ga 2 i pol milijuna čitatelja, poljoprivrednici će imati mogućnost svoj glas dati najboljoj opciji putem ankete.

U kojem će smjeru krenuti hrvatsko selo?

 1. Koje mjere mislite poduzeti kako bi stavili u funkciju državno neobrađeno zemljište, privatno (usitnjeno) poljoprivredno zemljište te zemljište koje nije na adekvatan način stavljeno u funkciju? Kako gledate na pitanje uvođenja poreza na neobrađeno zemljište?
 2. Kako ćete poboljšati trženje primarnih poljoprivrednih proizvoda, što uključuje regulaciju cijena, burze, otkupne stanice, označavanje proizvoda, sajmove, registraciju trgovaca, povećanje kapaciteta skladištenja, hladnjača i sustava za navodnjavanje? Što ćete vi učiniti da potaknete lokalnu distribuciju poljoprivrednih proizvoda?
 3. Kojim konkretnim mjerama mislite potaknuti i regulirati preradu primarnih poljoprivrednih proizvoda na poljoprivrednim gospodarstvima?
 4. Uvozni proizvodi često su nelojalna konkurencija istim, ali kvalitetniji domaćim. Koje poteze porezne politike planirate provesti s ciljem povećanja konkurentnosti domaćih poljoprivrednih proizvoda i proizvođača?
 5. Kako planirate zadržati mlade u ruralnim područjima kroz sustave potpora i prostorne planove?
 6. Mali proizvođači samostalno ne mogu opstati na današnjem tržištu, ali se nužno udruživanje trenutno ne događa. Kako ćete potaknuti udruživanje poljoprivrednih proizvođača?
 7. Zastupanje interesa proizvođača pretpostavka je njihovog kvalitetnog statusa pri donošenju odluka kod zakonodavca. Kako vidite ulogu Hrvatske poljoprivredne komore i što ćete poduzeti po pitanju njezinog statusa u odnosu na ostale komore? Zašto poljoprivredni proizvođač nema u tom smislu status jednak obrtniku ili trgovačkom društvu?
 8. Suradnja znanstvene zajednice sa poljoprivredom nije na visokom nivou. Kojim mjerama mislite motivirati strane na suradnju?
 9. U transferu znanja važnu ulogu imaju savjetodavci. Kako vidite ulogu Poljoprivredne savjetodavne službe i kako ćete realizirati njihovo financiranje u perspektivi odnosno smanjiti udio financiranja iz državnog proračuna?
 10. Mislite li dodatno regulirati nasljeđivanje poljoprivrednog zemljišta ili farme?
 11. Za provođenje politika potrebni su ljudi. Smatrate li da raspolažete sa dovoljnim i kvalitetnim kadrom za vođenje resora poljoprivrede i koga smatrate poželjnim kandidatom za ministra poljoprivrede u narednom razdoblju?

 

Autorica Ivana Nađ

 

Related Post

Prosvjedi seljaka

Autor - 22/02/2012 0
Autor: SBplus Budući da nije izrazio nikakvo negodovanje, zbog demonstrativnih aktivnosti seljaka ovog kraja i veće potrošnje goriva, zaključili smo…

LAG ZAPADNA SLAVONIJA

Autor - 05/05/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 5. svibnja 2014. – LAG zapadna Slavonija će u suradnji s Novogradiškim Informacijskim centrom EU-a obilježiti Dan Europe.