SJEĆANJE NA VUKOVARSKU TRAGEDIJU

934 0

NOVA GRADIŠKA, 18. studeni 2010. – Novogradiščani su danas skromno i zatajno obilježili Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine. Malo svijeća u prozorima i vidljivih znakova bilo je na ulicama našega grada. Doduše, jedan dio naših sugrađana i branitelja zaputio se u Vukovar grad-heroj, sudjelovao u koloni sjećanja i odao počast

vukovarskim žrtvama i poginulima u Domovinskom ratu.

U sklopu obilježavanja 19. obljetnice pada Vukovara mnogi su se građani s tugom prisjećali stradanja od prije 19 godina. Kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima s novogradiškog područja i braniteljima koji su život dali u obrani Nove Gradiške, vijence su prije podne položili članovi Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja i mladeži GO HDZ Nova Gradiška, koja je svijeće zapalila i kod biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Na vukovarsku tragediju panoom ispred škole podsjetili su i učenici Gimnazije.

Bitka za Vukova je najveća i najkrvavija bitka u Domovinskom ratu. Bila je to 87-dnevna opsada grada Vukovara od strane JNA i srpskih paravojnih snaga od kolovoza do studenog 1991. Opsada je završena velikim razaranjem Vukovara , brojnim ubojstvima i progonom hrvatskog stanovništva.  

Na vukovarskom Memorijalnom groblju do sada su pokopane 854 žrtve Domovinskog rata. Od toga je 408 poginulih hrvatskih branitelja, 306 poginulih civila, 99 umrlih hrvatskih ratnih vojnih invalida, jedan umrli branitelj te 40 članova obitelji poginulih ili nestalih branitelja. 

 

Related Post

BURZA RADA

Autor - 14/04/2014 0
Najveće povećanje broja nezaposlenih u istom razdoblju zabilježeno je u općini Davor za 17,6 posto, a najveće smanjenje broja nezaposlenih…