SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

471 0

Predsjedavajući Josip Mikšić konačno je uzeo stvar u svoje ruke pa je aktualni sat trajao, kako je to predviđeno poslovnikom, samo sat za razliku od prijašnjih sjednica kada su vijećnici umjesto postavljanja kratkih pitanja držali izlaganja

 

NOVA GRADIŠKA, 30. lipnja 2014. – I jučerašnju sjednicu Gradskog vijeća vijećnici su iskoristili da na aktualnom satu gradonačelniku postave brojna pitanja, uglavnom vezana za rješavanje komunalne problematike ali i druga pitanja važna za svakodnevni život građana. Za razliku od prijašnjih sjednica predsjedavajući Josip Mikšić konačno je uzeo stvar u svoje ruke pa je aktualni sat trajao, kako je to predviđeno poslovnikom, samo sat za razliku od prijašnjih sjednica kada su vijećnici umjesto postavljanja kratkih pitanja držali izlaganja. Vijećnike koji nisu uspjeli postaviti pitanja uputio je da to učine pismeno i čekaju isto tako pismeni odgovor.

 

Izdvajamo nekoliko pitanja.

Nakon pitanja dr. Igora Mokrickog (SDP) saznali smo od gradonačelnika Željka Bigovića da se pokušava dogovoriti sastanak s novim ministrom zdravlja i s njim na temelju argumenata razgovarati o statusu novogradiške bolnice i njenom pripajanju brodskoj bolnici.

Dr. Dražen Oršulić (HDZ) Zatražio je odgovor na pitanje u kojoj je fazi postupka kaznena prijava protiv bivšeg gradonačelnika Josipa Vukovića koju je podnio Grad. Prema riječima gradonačelnika Bigovića to isto zanima i njega pa je odgovor zatražio od Općinskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu. Budući da odgovora nema zatražio je očitovanje od novog državnog odvjetnika Dinka Cvitana.

Vlado Radošić (HDZ) je upitao gradonačelnika što se to događa u Javnoj vatrogasnoj postrojbi o čemu je bilo pisano na portalima i radio emisiji „Glas naroda“ gdje je bilo riječi i o političkom zapošljavanju.

 

Opširno je odgovorio gradonačelnik Željko Bigović.

-U emisiji „Glas naroda sugestivno je rađena anketa da se u Novoj Gradiški politički zapošljava, da se smjenjuju sposobni ljudi, a imenuju politički podobni. U gradu Novoj Gradiški nitko nije smijenjen i nitko nije politički namješten. Izvršene su promjene u tvrtkama koje su u vlasništvu grada i to u Slavči, Eko- kongu i Odlagalištu. Ne treba žaliti za ljudima koji su napravili milijunske štete za Grad i za tvrtke i vodili ih na način koji nije dopustiv. Zamijenjeni su novim ljudima od kojih nitko nije politički podoban i nitko nije iz HDZ-a i nije došao po političkoj podobnosti nego isključivo nas osnovi procjene da može obaviti kvalitetno taj posao. Mislim tu na direktore Slavče, Eko-konga i odlagališta.

Vezano za Javnu vatrogasnu postrojbu organizirana je emisija Glas naroda u kojoj se potaknula tema njenog zapovjednika. Na prozivanje sam se javio u emisiju i otvoreno o tome razgovarao. Nisam postavio pitanje tko je imenovao zapovjednika DVD-a što se u nekim medijima pronosi, već smo razgovarali samo o javnoj vatrogasnoj postrojbi. Imenovanje gospodina Siniše Makovičića nije bila tema, a kako je on bio zaposlen to ne znam, a isto tako ne znam da li tu ima neke poveznice s HDZ-om.

Želim reći da sam se po pitanju Javne vatrogasne postrojbe držao samo onoga što je bitno, a to je Odluka o osnivanju Javne vatrogasne postrojbe i njenog Statuta. Zapovjednik i njegov zamjenik moraju ispunjavati određene uvjete i imati višu ili visoku stručnu spremu, što oni nemaju i na osnovu toga je raspisan natječaj. Zapovjednik i njegov zamjenik imenuju se na temelju javnog natječaja i zato je on raspisan. Ako nitko ne ispunjava uvjete gradonačelnik će privremenog zapovjednika postrojbe. Dobio sam danas zapisnik sa sjednice Upravnog vijeća Javne vatrogasne postrojbe i do današnjeg dana nisam znao tko se javio na natječaj i da li ispunjava uvjete. U radio emisiji je rečeno, a i na portalima piše, da nitko ne ispunjava uvjete. Ne znam kako netko osim članova Upravnog vijeća to može znati. Po tome da nitko ne ispunjava uvjete se vidi da nije bilo razmišljanja o političkom zapošljavanju. Primljen je doduše jedan vatrogasac ali on nije iz HDZ-a.- kazao je uz ostalo gradonačelnik Bigović.

Govorio je i o Pravilniku o radu kakav su imali u Javnoj vatrogasnoj postrojbi i nagrađivanje po tom pravilniku kakav, kako je kazao, ne može naći nigdje u Hrvatskoj. Smatra da nije bilo dobre komunikacije između gradske uprave kao osnivača i Javne vatrogasne postrojbe jer se s njenim zapovjednikom ništa nije moglo dogovoriti tako da se komunikacija skoro svela samo na dopisivanje preko odvjetničke kuće. Gradonačelnik Bigović je naglasio da se ne radi o osobnim netrpeljivostima već o poštivanju akata i zakonskom poslovanju.

O radu Javne vatrogasne postrojbe bilo je riječi i kod usvajanja izvješća o radu i financijskom poslovanju u 2013. godini. Vijećnici su izvješće usvojili uz nekoliko ograda i kritičkih osvrta koje je u ime Kluba vijećnika HDZ-a iznijela prof. Ljiljana Ptačnik, a odnose se na prevelika prava zaposlenika i primjedbe o kojima je govorio gradonačelnik.

O radu Javne vatrogasne postrojbe bi će, kako je najavljeno, ponovo govora u emisiji Radio Nove Gradiške „Glas naroda“.

Related Post

GRADSKO VIJEĆE

Autor - 29/04/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 29. travnja 2014. – Gradskim vijećnicima trebalo je danas sat vremena da usklade dnevni red. Prijepor je nastao…