SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA: Čak 14 vijećnika na aktualnom satu propitkivalo gradonačelnika

2198 0

NOVA GRADIŠKA, 5. listopada 2017. – Ne računajući izvanrednu sjednicu Gradskog vijeće održanu u kolovozu, danas je pod predsjedanjem dr. Ljepše Rakas-Vujčić održana prva sjednica nakon ljetne stanke. Da se dosta pitanja nakupilo kod gradskih vijećnika koja žele pitati gradonačelnika i izvršnu gradsku vlast svjedoči aktualni sat na kome je riječ uzelo 14 vijećnika, a trajao je sat i pol.

Najviše pitanja odnosilo se na komunalnu infrastrukturu i regulaciju prometa, a bilo je gospodarskih i pitanja iz oblasti obrazovanja i skrbi o djeci. Iz odgovora koje je gradonačelnik Vinko Grgić dao vijećnicima može se zaključiti da se na rješavanju većine problema i zahtjeva vijećnika radi ili planira raditi.

Igor Babić (SDP) tražio je da se izgradi dječje igralište za djecu iz Ulice Luke Ibrašimovića, a Jelena Kovre (SDP je upitala što je s gradskim bazenom, zatražila je da se izgradi javni sanitarni čvor, a predložila je da se na mjestima u gradu gdje vozači brzo voze postave tzv. ležeći policajci. Tomislav Bećirević (HDZ) je upozorio na promet u Ulici slavonskih graničara gdje prometuju biciklisti, motoristi, vlasnici osobnih automobila i šleperi i zatražio da se to spriječi. Pitao je ima li mogućnosti da stanovnici LJupine, kao i ostali u gradu, dobiju besplatne priključke na vodovod i kanalizaciju. Željko Bešlić (HDZ)

Stavio je primjedbu na nedostatak odgovora na neka vijećnička pitanja i na ovoj sjednici još jednom upitao kakvo je stanje u DING-u. Franjo Kikić (SDP) smatra da treba urediti zgradu Općinskog suda koja se svojim izgledom ne uklapa uređeni dio grada. U ime građana Ulice baruna Trenka upitao je kada će se izgraditi pješaka staza i urediti zelene površine u dijelu ulice koji je rekonstruiran. Marijan Radić (SDP) je upozorio na problem poplave koju ima nekoliko domaćinstva u naselju Prvča nakon što je reguliran potok Šumetlica, te na problem županijske ceste kroz Prvču koja je prometna, a na nekim dijelovima je široka tek 3,2 metra. Upozorio je da ponovo u više od polovice grada nema vode za piće. Ljiljana Lukačević (HDZ) je pitala što je s najavljivanim studijem robitike i radiologije zašto nema koordinacije s Mjesnim odborima. Ljiljana Ptačnik (HDZ) je upozorila na neadekvatno održavanje javne rasvjete i na parkiranje automobila na zelenoj površini na zapadnoj strani parka. Stavila je primjedbe na uređenost gradske vijećnice. Matej Zboril (SDP) je u ime građana u Ulici A. Stepinca zatražio da se umjesto breza posade neka druga stabla, te upitao kada će se nastaviti obnova pješačkih staza u Gajevoj ulici. Vlatko Grainer (Laburisti) je ukazao na problem parkiranja i prometnice uz groblje od bunkera do Segeda, te kazao kako 121. brigada nema obilježja u Novoj Gradiški. Predložio je da se most na Šumetlici u Ulici Zrinskih imenuje Mostom 121. brigade. Antuna Škvorčevića (HDZ) je zanimalo što se desilo poslije Gospodarskog foruma održanog prije pet mjeseci kada je najavljen dolazak pet investitora u Industrijski park. Marijana Škare-Ivković ( Nezavisna lista Grupe građana) se založila za uvođenje produženog boravka učenika od prvog do četvrtog razreda u školama jer ima dosta roditelja koji imaju problem kuda s djecom nakon škole, te da se razmotri mogućnost zapošljavanja logopeda i psihologa u vrtiću. Ivan Arić (SDP) je upitao što će se u gradskom parku raditi nakon njegovog uređenja i kada će započeti radovi na kružnom toku kod Kauflanda. Vesna Đapić (SDP) zanimala se za izgradnju dječjeg igrališta na Slavči i upitala u kojoj je fazi uvođenje brzog interneta.

Odgovarajući na pitanja, primjedbe i prijedloge vijećnika gradonačelnik Vinko Grgić se sa većinom složio i vijećnike obavijestio što se to u gradu priprema i u kojim mogućim rokovima. Iz odgovora izdvajamo.

Novogradiški mališani ne bi trebali strahovati za nova igrališta, a jedno će biti u gradskom parku kao jedan od njegovih sadržaja, nastavljaju se radovi na modernizaciji pješačkih staza i kolnika, u ponedjeljak započinju radovi na izgradnji kružnog toka kod Kauflanda. Izgradnjom kružnog toka u središtu grada kod sata onemogućit će se ulaz vozilima na trg i u Ulici Slavonskih graničar, što se, kako kaže gradonačelnik, nekima neće svidjeti, a za stanare će se osigurati parkiralište. Ide se na uređenje zgrade Općinskog suda i zgrade katastra (stari sud). Planira se izgradnja zgrade sveučilišta i dogovara uvođenje novih studija, a uvođenje led rasvjete na području cijelog grada očekuje se 6 do 8 mjeseci. Nije se zaboravilo ni na gradski bazen.

Što se gospodarstva tiče tvrtke koje su potpisale ugovore imaju rok od dvije godine, a razgovara se i s novim investitorima. Gradonačelnik nije otkrio s kojima. Što se tiče DING-a, stanje u toj tvrtki će se raspraviti na Gradskom vijeću kada se dobije kriminalističko i izvješće Porezne uprave. Gradonačelnik je obećao transparentne odgovore na vijećnička pitanja, a daljnjom informatizacijom vijećnicima će se omogućiti lakši pristup informacijama iz rada gradske uprave.

Može se kazati da je bilo dosta zadovoljstva kod svih vijećnika nakon izvješća o obavljenoj reviziji Grada Nova Gradiška za 2016. godinu. Revizija, naime, nije našla manjkavosti pa je izvješće, po prvi puta, dobilo bezuvjetnu ocjenu. Treba reći da gradsko poslovanje nikada do sada nije dobilo negativnu ocjenu. Ocjene revizije su do sada bile uvjetne što je značilo da su pronađene manje manjkavosti koje se mogu otkloniti. Gradonačelniku i gradskim djelatnicima čestitke su uputili Franjo Kikić (SDP) i Ljiljana Lukačević (HDZ).

Na dnevnom redu našlo se i izvješće o izvršenju Proračuna Grada za prvih šest mjeseci ove godine. Obrazložila ga je pročelnica za financije i proračun Grada Ljiljana Ranisavljević. Ukupni prihodi ostvareni su u iznosu 25.539.190,67 kuna što je 43 posto godišnjeg plana.Ukupni rashodi iznosili su 25.480.245,95 kuna što je 40 % godišnjeg plana. Ostvaren je višak prihoda u iznosu od 58.944,72 kune.

Franjo Kikić je u ime Kluba vijećnika SDP-a i Laburista ustvrdio da je Proračun dobro balansiran i realiziran u okviru plana, uz primjedbu da su izostala planirana sredstva Županije za potrebe socijalne skrbi, sufinanciranja Novogradiškog glazbenog ljeta, Studija sestrinstva, Industrijskog parka, uređenja zaštićene jezgre grada, Gradskog muzeja, uređenja javnih površina, kružnog toka i financiranja gradskih ustanova.

Ljiljana Lukačević iznijela je stavove Kluba HDZ-a. -Ono što je nama upadljivo je činjenica da se u prvom polugodištu ove godine s više od 50 posto godišnjeg plana rashodovalo u području aktivnosti i programa koji su, u predizborno vrijeme, stvarali privid napretka, inovativnosti, dinamike događanja – kazala je Ljiljana Lukačević i dodala da je bilo brojnih manifestacija u stilu “kruha i igara”. Kazala je da je program poticanja razvoja gospodarstva kazala realiziran je sa samo 17 posto, a da od četiri kapitalna projekta tri nisu ni taknuta.

– Volio bih da smo sve napravili u prvih šest mjeseci i da ne moramo sada ništa raditi. Onda bi valjda dobili izbore i u većem postotku. Da je ovaj Proračun predizborni, njegova realizacija bi u prvih šest mjeseci iznosila 75 do 80 posto. Mi smo ga realizirali sa 43 posto. Ovo nije privatna tvrtka, moraju se poštivati zakoni i procedure. Neke se stvari moraju čekati, a ne donositi odluke “preko koljena”. Proračun nije predizborni jer bi njegova realizacija bila znatno veća – kazao je gradonačelnik Vinko Grgić.

U nastavku sjednice vijećnici su razmatrali poslovanje tvrtki “Slavča”, “Odlagalište” d.o.o. “Eko kong”, Gradskog društva Crvenog križa, program rada Gradskog vijeća, prijedlog odluke o izmjeni Prostornog plana uređenja Grada Nova Gradiška, modernizacija sustava javne rasvjete i izboru članova Savjeta mladih.

Related Post