SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA: Da su htjeli HDZ-ovci mogli srušiti kvorum

1433 0

Autor Franjo Samardžić

Prihvaćeni polugodišnji  izvještaj Proračuna i odluka o  izmjenama i dopunama Prostornog plana grada

NOVA GRADIŠKA, 2.  listopada  2018.  – Prvi puta u sazivu ovog Gradskog vijeća  kvorum je danas  bio na klizavom terenu. Na sjednicu se odzvalo 10 od ukupno 17 vijećnika, među kojima je bilo i dvoje vijećnika   oporbenog HDZ-a. Da su mr. Ljiljana Lukačević i Antun Škvorčević (HDZ)   htjeli, mogli su napustiti vijećnicu, kvoruma ne bi bilo i  sjednica bi  morala biti  odgođena za neki drugi dan. Budući da se  ništa bitno, osim odgađanja sjenice ne bi dogodilo, vijećnici HDZ-a su ostali na sjednici i  kako je kazala Ljiljan Lukačević  dali podršku da se ona održi jer  su   kao gradski vijećnici odlučili  odgovorno, ozbiljno i korektno  raditi na dobrobit građana  ovoga grada.

Zbog manje vijećnika u vijećnici  ni aktualni sat nije  dugo trajao. Što su vijećnici pitali, a što je gradonačelnik Vinko Grgić odgovaro, možete vidjeti  u prilogu.

Uz veoma značajnu odluku  o donošenju II.  izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana grada Nova Gradiška, značajnija točka bio je  polugodišnji izvještaj Proračuna  grada Nova Gradiška za  2018. godinu.   Izvješće je prihvaćeno sa 9 glasova za  ( naknadno je na sjednicu došao još jedan vijećnik SDP-a)  i 2 protiv (HDZ) koji nisu zadovoljni realizacijom proračuna  u prvih šest mjeseci ove godine. Polugodišnji izvještaj podržala je i predsjednica Vijeća dr. Ljepša Rakas-Vujčić (SDP) iako je i ona imala primjedbi na njegovo izvršenje i  poručila da gradonačelnik i njegov tim moraju  dobro zasukati rukave  kako bi se  proračun  do kraja godine realizirao u planiranim iznosima.

 

  Proračun se realizira na način na koji smo  željeli- kaže gradonačelnik Vinko Grgić

-Prvih šest mjeseci ne može biti mjerodavno s obzirom da smo započeli s nekih četrdesetak  različitih projekata  koji su u različitim fazama i  bit će završeni do kraja godine. Očekujemo da ćemo proračun do kraja godine realizirati sa 95 do 98 posto. Prošle godine to je bilo 97 posto. Važno je da su prihodi   40 posto, što smatram da je  izvrsno  i mislim da do sada nisu nikad bili takvi.  Bili su puno manji. Pratimo prihode i realiziramo rashode u tih četrdesetak projekata koje radimo, a ni jedan ne ignoriramo. Sve ćemo ih završiti, ili ako se možda dogodi  nešto na što ne možemo utjecati  taj će se projekt prolongirat za slijedeću godinu.

Oporba Vas proziva na nedostatak socijalne osjetljivosti  i ulaganja u kapitalne  projekte, razvoj gospodarstva i zapošljavanje?

   -Reagiramo na temelju  socijalnih programa  i na osnovu zahtjeva koji  dobijemo. Ti su zahtjevi većinom u drugom dijelu godine. Mnogu reći da je Socijalna samoposluga  sto posto realizirana isto kao i učeničke i studentske stipendije. Sve kontroliramo i ide kako treba.  Nije riješeno financiranje nabavke ogrijeva jer nismo dobili sredstva od Županije. Ništa to nije problematično.

Danas  je donijeta odluka  o izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana

-To je najvažnija točka današnje sjednice. Zadnji generalni urbanistički plan je bio prije 11 godina i  svijet se u tih 11 godina  promijenio. Taj GUP je  onemogućavao mnoge stvari. Naprimjer, dobar dio obiteljskih kuća  nisu se mogle legalizirati  s obzirom na činjenicu da je na tim prostorima, uz kuću ili preko puta kuće, netko nekada nacrtao prometnicu  koja nikada neće biti sagrađena. Omogućili smo svim našim sugrađanima  da legaliziraju svoje kuće i svoju drugu imovinu.

Raspravljalo se i o  poslovanju tvrtki Odlagalište d.o.o. i  Eko Kong d.o.o.

-To su danas odlične tvrtke koje privređuju  20 posto više nego prethodnih godina. To su  neovisne tvrtke  i nisu više pod čvrstim patronatom Grada i gradonačelnika. Vode ih kvalitetni ljudi  i zajedno s  njihovim timom s njima upravljaju. Zadovoljan sam. Prije dvije godine kada sam došao bilo je tu svega, bilo je problema. Danas su to neovisne tvrtke koje su odlični partneri Gradu i odlična potpora našim   poduzetnicima i gospodarstvenicima. Oni rade,   zarađuju  i dižu si plaću što je najvažnije – kazao je gradonačelnik Vinko Grgić.

 

Stajališta HDZ-a obrazložila  je mr. Ljiljana Lukačević.

-Polugodišnje izvješće Proračuna je realan pokazatelj rada gradonačelnika i njegovih suradnika. Kod  donošenja proračuna  Klub vijećnika HDZ-a  imao je skepsu oko tako teškog i bahatog proračuna od 75 milijuna kuna. Bez puno politiziranja , filozofiranja i subjektivizma  pokušavali  smo  sugerirati predlagatelju, gradonačelniku i suradnicima, da je takav proračun teško ostvariv.  Polugodišnje izvješće sada pokazuje da smo imali pravo. Prihodi su  u pola godine  realizirani samo sa 39 posto godišnjega plana. Na rashodovnoj strani kada su u pitanju redovne aktivnosti gradskih ustanova, gradske uprave i kapitalni projekti  sa samo 31 posto. To su realni, crno na bijelo  pokazatelji. Matematički su čisti i nema dilema oko komentara. Čuli smo gradonačelnika  i njegove suradnike kako ove brojke  tumače na posve drugačiji način i zanemaruju ih kao brojke.   Imali su opširna izlaganja kako je slika izvršenja proračuna u prvoj polovici godine potpuno drugačija, kako našim gradom teče med i mlijeko. Mi se samo pozivamo, kako je i sama predsjednica Gradskog vijeća rekla, na činjenice i brojke.

Zadovoljni smo izvršenjem proračuna   kada su u pitanju programi  i redovne djelatnosti naših vrijednih gradskih ustanova  Muzeja, Učilišta, Knjižnice, Vrtića, Javne vatrogasne postrojbe i organizacija civilnog društva, dakle naših udruga sa brojnim entuzijastima. Što se tiče kompetencija i ingerencija  gradonačelnika i izvršne vlasti zapravo to  stoji. Nismo uistinu mogli podržati izvršenje programa    razvoja gospodarstva  sa ostvarenjem  svega 4-5 posto godišnjega plana. Suvišan je i komentar da je na  program upravljanja gradskom imovinom, znači ulaganja u gradske ustanove, javne površine, građevno zemljište i sve drugo što je u  vlasništvu grada  realiziran sa samo 16 posto plana. Program socijalne skrbi, u što se predlagatelj kleo da je Proračun socijalno osjetljiv, da će se pomoći socijalno ugroženim obiteljima, djeci i mladima, realiziran sa sdamo34 posto – kazala je mr. Ljiljana Lukačević

 

 

 

 

 

 

Related Post