SKANDAL – Zaboravili na župana

748 0

Reagiranje župana Danijela Marušića uz sastanak predsjednika RH i predsjednika RS

SLAVONSKI BROD 2. ožujka 2011. – U prostorijama gradske uprave Grada Slavonskog Broda danas je održan sastanak predsjednika RH dr.sc. Ive Josipovića s predsjednikom entiteta Republike Srpske iz BiH gosp. Miloradom Dodikom i

čelništvom Grada Slavonskog Brod. Zbog nepozivanja sastanku nije bio nazočan Brodsko-posavski župan Danijel Marušić, koji se o propustu protokola predsjednika Josipovića kasnije o tome očitovao Uredu predsjednika RH. Tekst reagiranja prenosimo u cijelosti.

 

“Poštovani gospodine Predsjedniče,

 

Izražavam duboko žaljenje što kao župan Brodsko-posavske županije, zbog meni nepoznatih razloga nisam uvršten u protokol današnjeg sastanka predsjednika Republike Hrvatske i predsjednika entiteta Republike Srpske iz BiH koji se održavao u vijećnici gradske uprave Grada Slavonskog Broda, već sam za spomenuti sastanak saznao putem medija, a usmeni telefonski poziv uslijedio je u 9,40 sati neposredno prije Vašeg ulaska u zgradu gradske uprave.

Moje žaljenje je time veće, što smo upravo Brodsko-posavska županija i ja kao župan bili inicijatori i pokretači međuregionalne i međudržavne suradnje koja se već dogodila između Općina Okučani i Bosanska Gradiška, te Općina Davor i Srbac.

U problematiku izbjeglih i povratnika, o kojoj je također bilo riječi na današnjem sastanku, kako sam informiran putem internetske stranice Ureda predsjednika,također ulažemo velike napore.

Podsjećam kako Brodsko – posavsku županiju dijeli 188 kilometara granice sa susjednom Bosnom i Hercegovinom, od čega je većina sa Republikom Srpskom, što dostatno govori o potrebi moga sudjelovanja i na ovom sastanku s tematikom izbjeglih i prognanih.

U svjetlu najnovijih zbivanja vezanih uz zagađenje zraka u Slavonskom Brodu i okolnim naseljima, realizirali smo svoje zahtjeve putem Ministarstva za zaštitu okoliša i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost postavljanjem automatske mjerne postaje i dogradnjom iste za mjerenje benzena, sve u cilju pravovremene informiranosti građana o stupnju zagađenja zraka štetnim plinovima iz Rafinerije Bosanski Brod. Na tu temu inicirali smo i održavali konstruktivne sastanke u suradnji s nadležnim ministarstvima dvaju država. Također, napominjem da je izaslanstvo BPŽ bilo u gradu Bosanskom Brodu, a uskoro je uslijedio i uzvratni posjet delegacije predvođene načelnikom Bosanskog Broda gosp. Milovanom Čerekom, a sve s ciljem dobrosusjedske suradnje i rješavanja aktualne problematike onečišćenja zraka.

Pretpostavljam da niti ova tema nije mogla biti zaobiđena na današnjem sastanku, a kao župan ove županije imao sam i o tome štošta za reći.

Kao čelnik izabran neposredno na demokratskim izborima, trudim se biti županom svih stanovnika ove županije poštujući hijerarhiju i Vas kao Predsjednika, a kao čovjek koji Vas poštuje kao političara, bez obzira na vašu raniju stranačku pripadnost, što sam iskazao i tijekom Vašeg zadnjeg posjeta Brodsko-posavskoj županiji, još više sam kao čelnik iznenađen, a kao čovjek razočaran ovom vrstom komunikacije.

Vjerujući kako se radilo o nenamjernoj pogrešci, ne smatram da je moje nepozivanje na ovaj sastanak prepreka našoj daljnjoj komunikaciji i suradnji , no shvatit ćete da moram reagirati i kao župan i kao čovjek.

 

S osobitim poštovanjem,

Župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić

Related Post

OBILJEŽEN DAN OPĆINE SIBINJ

Autor - 19/02/2015 0
SIBINJ, 19. veljače 2015. – Prisjećajući se obljetnice stradanja sibinjskih žrtava kada je u veljači 1935. od strane jugoslavnskog režima…