REGIONALNA INICIJATIVA – Josipović i Dodik 40 minuta u četiri oka

863 0

SLAVONSKI BROD 2. ožujak 2011. – Nakon 40 minuta iza zatvorenih vrata u četiri oka predsjednik Ivo Josipović i Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske održali su niz sastanaka. Prvi je bio s Mirko Dusparom, gradonačelnikom Slavonskog Broda na temu onečišćenja zraka iz rafinerije u Bosanskom Brodu. “Zajednički smo prihvatili zaključke za koji su

mislim povoljni za građane. Gospodin Dodik i Vlada Republike Srpske su izrazili interes i odlučnost da kroz mjere koje kao Vlada imaju, a isto tako i kroz utjecaj koji imaju (na vlasnike rafinerije) da osiguraju da vlasnici rafinerije urede ekološke uvjete na najvišoj razini. Za to su osigurana i sredstva. Isto tako dogovoreno je da i s hrvatske strane iz Slavonskog Broda i ministarstva odredimo konzultante s kojima će Republika Srpska i rafinerija raditi”, izjavio je nakon susreta predsjednik Ivo Josipović. Uvođenje koordinacije u podizanju ekoloških standarda potvrdio je i Milorad Dodik naglašavajući kako su za tržište eko standardi proizvodnje jednako važni kao i kvaliteta proizvoda.

Druga tema na lokalnoj razini bila je o mogućnostima prekogranične suradnje na projektima koje podupire EU. Tom prilikom istaknuta je otvorenost Slavonskog Broda za takvu suradnju, ali i njegovo iskustvo u apliciranju za sredstva EU fondova.

Drugi sastanak dvojica predsjednika održali su s predstavnicima udruga prognanih Hrvata iz BiH i izbjeglih Srba iz Hrvatske. “Založit će mo se da se pitanje povratka i pitanje uređenja prava inteziviraju, da ljudi mogu normalno živjeti. To nije posao za danas i sutra, ali su načela vrlo jasna: nepovredivost imovine, puno pravo na povratak”, istakao je I.Josipović. Predsjednik je svoju izjavu završio riječima kako je siguran “da je budućnost cijele regije u suradnji, a interes Hrvatske da i BiH što prije uđe u Europsku uniju”.

Nakon sastanaka u gradskoj vijećnici dvojica predsjednika su se uputili prema spomen obilježju podignutom u znak sjećanja na djecu civilne žrtve rata u Slavonskm Brodu. “Od svih ljudskih stradanja, najstrašnija su kada ginu djeca. Kada umiru djeca ne umire samo čovijek nego i vrijednost civilizacije. S tim principom pristupam i ovom činu”, rekao je M.Dodik odgovarajući na pitanje može li se ovaj čin smatrati isprikom za civilne žrtve rata u Slavonskom Brodu.

Josipović i Dodik nakon odavanja počasti djeci žrtvama rata uputili su se u Štamparovu ulicu na mjesto gdje je 1991. godine srušena pravoslavna crkva. Dvojica predsjednika ondje su zapalili svijeće i zadržali se u kratkom susretu s vjernicima i svećenicima. Ovim susretom okončan je i boravak obje delegacije u Slavonskom Brodu. a nastavak slijedi u Zagrebu tijekom poslijepodneva na susretu gospodarstvenika. (Sbplus)

foto: Marijan Vrkljan

Related Post

Činjenice o koronavirusu

Autor - 29/04/2020 0
Autor koronavirus.hr Novi koronavirus koji se pojavio 2019. godine nazvan je SARS—CoV-2, otkriven je u Kini krajem 2019. Radi se…