SKUPŠTINA OGRANKA MATICE HRVATSKE: Ako ima volje, ima i uspjeha!

1499 0

Autorica Ivanka Herceg
Novogradiški Ogranak Matice Hrvatske dokazao je to svojim radom, trudom, upornošću i strpljenjem u proteklih godinu dana
NOVA GRADIŠKA, 5. travnja 2019. – Na redovnoj godišnjoj izvještajnoj Skupštini to je jučer i potvrđeno temeljem svih Izvješća koja su jednoglasno i usvojena.Ogranak je zahvaljujući donatorima riješio i financijske probleme, a najveći dug iz 2015. I 2016. za najam prostora donacijom Vlade Bićanića (Slavonija slad).
Zahvalu svima koji su aktivno doprinijeli daljnjem trajanju Ogranka, donatorima, uz spomenutoga i Marković Transportima i DOLN-u, ali i zajedništvom ostvarili brojne bogate kulturne sadržaje uputila je predsjednica, prof. Vjekoslava Bagarić. Potom su izabrana radna tijela Skupštine i sjednicu je uspješno dalje vodio dr. Dražen Oršulić, tajnik Ogranka.
Skupština je razrIješila dosadašnjeg člana Predsjedništva Miroslava Prpića na njegov zahtjev, a potvrdila kao novoga člana Roberta Mackuljaka.
Izvješće o radu u 2018.
Podnijela je prof. Bagarić: 21. veljače u organizaciji OMH u Domu kulture POU MAR, profesorica Nevenka Nekić predstavila je svoju memoarsku prozu Moja dva stoljeća; 4. Travnja, uz Dane Hrvatskoga jezika, mr. sc. Nives Opačić predstavila je svoju novu knjigu Osjenčane riječi. Osim autorice o knjizi je govorila dr. sc.Lahorka Plejić Poje, profesorica s Katedre za stariju hrvatsku književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu; 26.travnja, u Gradskoj vijećnici u Novoj Gradiški u suizdavaštvu OMH I Udruge dragovoljaca Domovinskog rata Štraseri, knjigu dr. Vesne Oršulić Moja ratna priča, predstavila je Vjekoslava Bagarić, predsjednica OMH u Novoj Gradiški;12. lipnja u prostoriji za sastanke, Trg kralja Tomislava 5 održana je Izvještajno – izborna skupština OMH, za tajnika izabran je član Predsjedništva dr. Dražen Oršulić i potvrđeni članovi Predsjedništva: Ivanka Herceg i Zrinko Kapetanić ; Srpanj- Iz tiska je izašla brošura: Križevi krajputaši-stari kršćanski znamen, autorice Zorice Lalić. Tiskano pod pokroviteljstvom Ogranka MH i Grada Nove Gradiške; 9. rujnahodočašće u Zrin- Članovi OMH sudjelovali su 9. rujna 2018. u obilježavanju 75. obljetnice tragične povijesti Zrina i Zrinjana u organizaciji novogradiške Udruge branitelja 121. brigade; 26. rujna , u uredu gradonačelnika Grada Nove Gradiške, Vinka Grgića , uručena je donacija sto knjiga Matičinih izdanja Središnjice Ogranku MH. Knjige , u nazočnosti gradonačelnika , članova Ogranka i novinara, uručila je tajnica za ogranke Ida Hitrec.
Od 15. rujna do 15. listopada, u organizaciji OMH ,Gimnazije Nova Gradiška i Gradske knjižnice raspisan je literarni natječaj povodom 120. obljetnice rođenja hrvatskoga pjesnika A.B.Šimića na temu: „Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda…“
28. listopada., održan je deveti puta Heferer koncert orgulja u crkvi sv. Terezije Avlske i u organizaciji Ogranka MH i župe Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije u Novoj Gradiški. Nastupili su: na orguljama maestro Mario Penzar i tenor Matej Predojević Petrić, Novogradiščanin; 19. studenog u POU MAR otvorena je izložba: Tragom A.B. Šimića koju je osmislila i pripremila ravnateljica Učilišta, prof. Danijela Juranović.Susretu obilježavanja pjesnikova rođenja nazočili su i učenici nagrađenih literarnih radova (3 literarna rada iz osnovne škole i 4 iz Gimnazije NG ). Prikazan je također dokumentarni film o životnom i pjesničkom putu A.B.Šimića pod nazivom U boji neba, urednice i scenaristice Ljubice Benović , dok je o suradnji Matice hrvatske i RTV-a nazočne upoznala dr. sc. Lahorka Plejić Poje
¸ U drugoj polovici studenoga izašla je iz tiska pjesnička zbirka Zrinka Kapetanića U šutnji pjevam; izdavač OMH u NG.,
5. prosinca u Gradskoj vijećnici predstavljen je Godišnjak br. 18.
12. prosinca, nakon kratkoga sastanka članova Predsjedništva i Nadzornog odbora upriličen je Božićni domjenak u prostoriji Ogranka kojemu su nazočili i drugi članovi Ogranka.
Plan rada u 2019.
Ogranak Matice Hrvatske Nova Gradiška nastavio je vrijedno s radom i u ovoj godini pa je tako:18. siječnja održana večer OMH u Novoj Gradiški u MH u Zagrebu u Dvorani Jure Petričevića kada su predstavljena izdanja OMH u 2018.:Moja ratna priča, dr. Vesna Oršulić; Krajputaši-stari kršćanski znamen, Zorica Lalić;Godišnjak 18 i zbirka pjesamaU šutnji pjevam, Zrinka Kapetanića.
Nadalje,8. veljače, u hotelu Kralj Tomislav predstavljena je zbirka U šutnji pjevam, autora Zrinka Kapetanića.Gostovali su: pjesnik Enes Kišević, glumac Zvonko Novosel i glazbom upotpunio Tomislav Užarević.
Dane hrvatskog jezika obilježili su zanimljivim i vrijednim predavanjem jezikoslovca, dr. sc. Igor Marko Gligorić i to u ETŠ i ekonomskoj školi u Novoj Gradiški.
U planu je u travnju Tribina iz zdravstva-prezentacija: MOZART EFEKT- prema muzikologu Don Campbellu-KAKO GLAZBA IMA MOĆ U UČENJU I OZDRAVLJENJU / prezentacija i predavanje; prof. V.Bagarić i dr. V. Oršulić; u svibnjuObilježavanje Vojno-redarstvene akcije Bljesak i predavanje iz znanosti: Gljive – čudo prirode, Zvonko Vuk; u lipnjuDarivanje knjiga Matičinih izdanja najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola na području Nove Gradiške i okolice te predstavljanje knjige dr.sc. Stjepana Damjanovića Matica hrvatska od 1842. do 2017.; u kolovozuObilježavanje Dana domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u suorganizaciji Grada i Udruga branitelja proizašlih iz Domovinskoga rata.
U rujnu tradicionalno Hodočašće na Udbinu i(ili) Zrin; od 15. rujna do 15. listopada 2019.,natječaj za literarne radove učenika osnovnih i srednjih škola na području Grada na temu- Svi smo mi Domovina.
U listopadu je uz Mjesec hrvatske knjige u planuizložba knjiga Matičinih izdanja iz biblioteke OMH u NG; obilježavanje 110 godina od smrti pjesnika Vladimira Vidrića, kao i predavanje Popularna i zabavna književnost u Matici hrvatskoj; gost predavač prof. dr. sc. Lahorka Plejić Poje te 10. Heferer koncert orgulja u crkvi sv.Terezije Avilske.
Studeni: 18. studeni, Dan sjećanja na žrtve Vukovara u Domovinskom ratu i Večer domoljubne poezije i glazbe uz literarne radove učenika na temu: Svi smo mi Domovina
Prosinac:predstavljanje Godišnjaka(dvobroj) uoči Dana Grada kao i Božićni susret članova OMH.
Istodobno će se raditi na pripremi tekstova za tisak Godišnjaka br. 19/20. Svakako treba istaći kako je OMH prošao na Natječaju Grada s projektima: Godišnjak i Heferer koncert orgulja.
U planu je također obilježiti događaje i obljetnice od povijesnoga značenja za hrvatski narod i njegovu sadašnjost i budućnost: obljetnica priznavanja RH, Gvozdansko, Zrin,Vukovar, Škabrnja.. ; obilježiti obljetnice velikana pisane riječi: predavanja, tribine..književni susreti;predavanja i tribine s područja znanosti, povijesti, umjetnosti;radionice kreativnoga pisanja i čitanja; suradnja s ograncima u Garešnici, Kutini, Novskoj, Požegi i Slavonskom Brodu.
U ovoj godini Ogranak planira i izdati ilustriranu slikovnicu za djecu autorice Zorice Lalić.

Related Post

SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Autor - 04/07/2017 0
Mr. Ljiljana Lukačević (HDZ) izabrana za potpredsjednicu Gradskog vijeća Autor Franjo Samardžić Gradsko vijeće jednoglasno usvojilo izmjene gradskog proračuna i…